BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,86
ALTIN 2.429,04
HABER /  GÜNCEL

Dünyada toplam kaç ağaç var dersiniz?

Yeni tahminlere göre dünyadaki ağaç sayısı üç trilyonun biraz üzerinde.

Abone ol

Yeni tahminlere göre dünyadaki ağaç sayısı üç trilyonu biraz geçiyor.

Bu sayı önceki tahminlerin sekiz katı. Daha önce dünyadaki ağaç sayısının 400 milyar olduğu sanılıyordu.

Yeni veriler ise uydu fotoğraflarıyla orman yoğunluğunu inceleyen Yale Üniversitesi'nden Thomas Crowther ve ekibine ait.

Buna göre, dünyada kişi başına düşen ağaç sayısı 420.

Crowther ağaç sayısına ilişkin yeni bilginin dünya açısından iyi ya da kötü bir gelişmeye işaret etmediğini, sadece insanların çevreyi daha iyi anlamasını sağlayacağını ifade etti.

Ağaç yoğunluğu kutup altı bölgelerde en yüksek seviyeye ulaşıyor.

3 trilyon ağacın 1,39 trilyonu tropik ve tropik altı bölgede bulunuyor.

İnsan etkisi

İnsanların yılda 15 milyar ağacı yok ettiği, onların yerine sadece 5 milyar kadar ağaç dikildiği tahmin ediliyor.

Uzmanlar bu şekilde ağaç kaybının yeryüzündeki eko sistem açısından kaygı verici olduğunu belirtiyor.

Ağaç kesmenin temel nedenlerini kereste elde etmek ve ekilebilir alan açmak şeklinde ifade eden uzmanlar, nüfus artışının daha fazla ağaç kaybına neden olması sorununa dikkat çekiyor.

Bu verilerden hareketle, insanlığın 11 bin yıl önceki son buzul çağdan bu yana 3 trilyon civarında ağacı yok etmiş olabileceği tahmin ediliyor.

İnsanın ağaç yoğunluğu üzerindeki etkisinin büyük olduğunu belirten Dr Crowther, Avrupa'nın daha önce tümüyle ormanla kaplı bir alan olduğunu, bugünse esas olarak tarla ve çayırlıkla kaplı olduğunu söylüyor.

Londra Zooloji Derneği'nden Dr Nathalie Pettorelli ise bu verilerin kesinliğinden emin olmadığını, Crowther'in ekibinin Kongo, Çin, Avustralya ve Hindistan gibi bölgeleri fazla hesaba katmadan, verilerini daha çok Avrupa ve Kuzey Amerika'ya dayandırdığını belirtiyor.

Reading Üniversitesi'nden Dr Martin Lukac da aynı görüşte:

"Daha önceki tahminler 400 milyardı. Yeni tahmine göre ise dünyada üç trilyon yetişkin ağaç bulunuyor. Bu konudaki yanılgı payı öylesine büyük ki gerçek sayı belki de bunun iki, hatta 10 katı olabilir."