BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.408,63
HABER /  DÜNYA

Dünya yeni yıla 'merhaba' dedi

Dünyadaki birçok ülke yeni yılı görkemli kutlamalarla karşıladı.

Abone ol

2012'ye ilk giren ülkelerden biri olan Avustralya'da yeni yıl kutlamalarının merkezi yine ülkenin en büyük şehri Sidney oldu.

Yeni yıl kutlamaları için, sabahın erken saatlerinden itibaren kutlama alanının yapılacağı yerler ve çevresi tamamen dolarken, Türkiye saati ile öğleden sonra 3'de yeni yıla girmenin heyecanını yaşayan Sidneyliler arasında Türkler de vardı.

KAZAKİSTAN

Kazakistan 2012'ye büyük bir coşku ile "merhaba" dedi. Başkent Astana'da eksi 15 derece soğuğa rağmen caddeleri dolduranlar, sevdikleriyle dans ederek yeni yıla girdiler. Türkiye saatiyle 20.00'de yeni yıla "merhaba" diyen Astanalılar yerel sanatçıların verdiği konserde dans etti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de yeni yıl dolayısıyla yayımladığı mesajında, Kazakistan'ın 2011 yılında 20'inci bağımsızlık yıl dönümünü kutladığını, Kazak halkının birlik ve beraberlik içinde geleceğe umutla yürüdüğünü söyledi.

ÇİN

Çin'in en büyük kentlerinden olan Şanghay yeni yıla muhteşem lazer gösterileri ve ışık oyunları eşliğinde girdi. Şanghay'ın dış sahil kordonu olan Vaytan bölgesinde yapılan lazer gösterisine onbinlerce kişi katılırken, geniş güvenlik önlemleri dikkati çekti. Şehrin ortasından geçen ve simgelerinden olan nehrin kenarında yapılan gösterilerde izleyicilere görsel bir şölen yaşatıldı. Bölge akşam saatlerinde trafiğe kapatılırken erken saatlerden itibaren binlerce kişi ara sokaklardan alana akmaya başladı. Alanın kademeli olarak ayrıldığı dikkati çekerken, emniyet güçleri herhangi bir izdiham yaşanmaması için alanda belli aralıklarla geniş boşluklar oluşturarak izdiham anında insanları korumak için etten duvar oluşturdu. Gösterilerde lazerle simge binaların üzerine çeşitli figür ve animasyonlar yapıldı ve geri sayımın ardından sahne alan gruplar halkı eğlendirdi. Gösterilerin sona ermesinin ardından onbinlerce kişi toplu taşıma araçları olmadığı için sokak ve caddelerde insan seli oluşturdu.

TÜRKMENİSTAN

Türkmenistan'da vatandaşlar 2012 yılını havai fişek gösterileri ile karşıladı. Başkent Aşkabat başta olmak üzere ülkenin her yerinde büyük bir coşku ile karşılanan yeni yıl için Anayasa Anıtı önünde büyük bir gösteri düzenlendi. Yaklaşık 50 metre yüksekliğindeki yeni yıl ağacının dikildiği meydanda kutlamalar erken saatlerde başladı. Ülkenin tanınmış sanatçıları sahne alırken, binlerce vatandaşın akın ettiği meydanda halk doyasıya eğlendi. Saatler gece yarısına dakikalar kala ise Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov'un kutlama mesajı yayınlandı. Berdimuhamedov, Türkmen halkının yeni yılını tebrik ederek, 2012 yılının barış ve huzur dolu mutlu bir yıl olmasını temenni etti. Daha sonra saatler tam gece yarısını gösterdiğinde ise havai fişek gösterileri Aşkabat semalarını aydınlattı. Yaklaşık yarım saat süren havai fişek gösterisi vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Türkmenistan'da yeni yıl dolaysıyla 2 Ocak günü de tatil ilan edildi.

PAKİSTAN

İslamabad'daki Cinnah meydanında toplanan çoğunluğu gençlerden oluşan binlerce kişi yeni yıla "merhaba" dedi. Saatlerin 00:00'ı gösterdiği anda yerel müzik ve danslarla kutlama yapan Pakistanlılar, birbirlerinin yeni yılını kutladı. Kutlamalara araçlarıyla katılan başkentliler konvoylar oluşturarak kentin caddelerinde geç saatlere kadar eğlenmeye devam etti.

LÜBNAN

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta halk, yeni yıl kutlamaları için meydanlara akın etti. Yeni yıl kutlamaları için başkent Beyrut'taki meydanlara akın eden halk havai fişekler altında yeni yıla girerken müzikler eşliğinde dans ederek gönüllerince eğlendi. Beyrutlular, saat 00.00'ı gösterdiğindeyse, havai fişek gösterisi altında 2012'ye merhaba dedi. Gönüllerince eğlenen Beyrutlular, yeni yıl dileklerini mikrofonlarımız aracılığıyla ilettiler.

İNGİLTERE

İngiltere'nin başkenti Londra'da binlerce kişi, yeni yılı London Eye ve Thames Nehri kenarında görkemli havi fişek gösterisi ile karşıladı. Yeni yıl kutlamaları için saatler öncesinden meydanlara inen binlerce kişi soğuğa aldırmadan geri sayıma başladı. Avrupa'nın en büyük dönme dolabı olarak bilinen London Eye (Londra'nın Gözü) civarındaki görkemli havai fişek gösterisi ile karşılanan yeni yılın ardından Londralılar yeni yıl heyecanını sabaha taşıdı.

KOSOVA

Kosova'nın başkenti Priştine'de binlerce Kosovalı, yeni yıla büyük bir coşku ile girdi. Yeni yıl kutlamaları için meydanlarda toplanan binlerce kişi, halaylar çekerek ve dans ederek 2012 yılına girdi. Priştine Belediyesi tarafından organize edilen açık hava konserine katılan binlerce kişi, yeni yılın gelişini ülkenin ünlü pop ve rock sanatçılarının şarkılarıyla kutladı. Gönüllerince eğlenen Kosovalılar etkinliklerde geçen yılın stresini atarak yeni yılı kutladı. Saatler 00:00'ı gösterdiğinde ise gökyüzünü rengarenk aydınlatan havai fişek gösterisi yapıldı.

ALMANYA

Almanya'nın başkenti Berlin'deki yeni yıl kutlamalarının adresi her yıl olduğu gibi bu yılda tarihi Brandenburg Kapısı oldu. Yeni yıl kutlamaları için Berlinlilerin yanı sıra, çeşitli şehir ve ülkelerden gelen yüz binlerce kişi Brandenburg Kapısı'nda buluştu. Yeni yıl kutlamaları kapsamında yerel gruplar konser düzenlerken, çeşitli ülkelerden gelen müzik grupları da sahne aldı. Saatler 00.00'ı gösterdiğindeyse muhteşem havai fişek gösterisi yapıldı. Soğuk havaya rağmen meydanda toplanan 1 buçuk milyona yakın kişi, havai fişekler altında 2012'e merhaba dedi.