BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.509,40
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

"Dünya yeni bir fizik biliminin eşiğinde duruyor"

Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi (MEPhI) yetkilileri, Uluslararası Haber Ajansı'nda düzenlenen basın toplantısında, "Dünya yeni bir fizik biliminin eşiğinde duruyor" açıklamasında bulundu.

Abone ol

Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi (MEPhI) yetkilileri, Uluslararası Haber Ajansı'nda düzenlenen basın toplantısında, "Dünya yeni bir fizik biliminin eşiğinde duruyor" açıklamasında bulundu.

MEPhI Nükleer Fizik ve Teknoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Georgiy Tihomirov, modern eğitimin bilimsel araştırmayla ayrılmaz şekilde bağlantılı olduğunu vurguladı. Tihomirov, "Yeni bir fizik biliminin eşiğindeyiz" ifadesini kullanarak, yeni enerji kaynakları, uzay ile ilgili tahminler, 'toleranslı' nükleer yakıt ve 'nükleer santrallerin dijital ikizlerinin' söz konusu olduğunu belirtti. 

UZAY IŞINLARI İNCELENECEK; Tihomirov, kara ve uydu bazlı bağlı MEPhI ekipmanının uzay-fizik kompleksinin verilerine dayanılarak yapılan güneş aktivitesinin manyetosfer ve atmosferdeki süreçler üzerindeki etkisiyle ilgili bilimsel araştırmalar üzerinde durdu. Tihomirov'un sözlerine göre, PAMELA spektrometresinin ve yıldırım anomalilerini tespit mekanizması olan URAGAN müon hodoskopunun verilerine dayanarak heliosfer, manyetosfer ve atmosferdeki durumun izlenip tahmin edilmesiyle ilgili bir teknoloji geliştirilecek. Ayrıca MEPhI'de uydu ve kara detektörleriyle uzay ışınlarının incelenmesi için çok amaçlı bilimsel kompleks kurulacak.

CERN'DEN CANLI YAYIN; Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi'nden (CERN) yapılan canlı yayına katılan MEPhI ATLAS Grubu Başkanı Anatoliy Romanyuk, MEPhI'nin ATLAS projesine sağladığı büyük katkıya dikkat çekti. Romanyuk, "Higgs bozonunun keşfedildiği Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndaki en büyük deneylerden biridir. Bu keşif, temel parçacık fiziği alanında birikmiş olan tüm bilgileri bir araya getiren Standart Model (SM) tahminlerinin deneysel doğrulamasını tamamlamıştır. Ancak bu keşif, sadece buzdağının görünen kısmı, modelle ilgili çok sayıda soru işareti bulunmaktadır " ifadelerini kullandı.

ROSATOM İLE YAKIN İŞBİRLİĞİ; MEPhI Rektörü Mihail Strihanov, üniversitenin finansal çıkarlarının üçte ikisi yurtdışında ve üçte biri yurtiçinde bulunan devlet şirketi Rosatom ile yakın işbirliği içinde bulunduğunu belirterek üniversitenin eğitim ve bilim faaliyetlerini işverenin isteği üzerine yapması ve eğitim sürecini diğer ülkelere taşıması gerektiğini söyledi.

SOSYAL VE DUYGUSAL YAPAY ZEKAYLA SANAL AKTÖR; Geride kalan 75 yıl boyunca, MEPhI kendi araştırma ve geliştirme faaliyetlerini önemli ölçüde çeşitlendirip yalnızca uluslararası işbirliği bakımından değil, aynı zamanda disiplinler çerçevesinde de daha açık hale gelmiştir. Bugün üniversite, geleneksel alanlarla doğrudan ilgisi olmayan aktüel görevleri aktif biçimde üstlenmektedir. ‘Duygusal yapay zeka', ‘akıllı şebeke' isimli enerji şebekeleri, biyotıp MEPhI'nin geliştirmeye hazır olduğu alanlardan sadece bazıları. MEPhI'ye bağlı Entellektüel ve Sibernetik Sistemler Enstitüsü'nün Bilimsel Yöneticisi Aleksey Samsonoviç, MEPhI'nin sosyal ve duygusal zekâ elemanlarıyla ‘sanal aktör' yaratmaya çalıştığını belirtti.