BIST 9.624
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.495,60
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Dünya tarihinin en eski DNA'sı!

Bilim insanları, tarihin bilinen en eski ve eksiksiz DNA dizilimini oluşturmayı başardı.

Abone ol

Bilim insanları, tarihin bilinen en eski ve eksiksiz DNA dizilimini oluşturmayı başardı. DNA dizilimi, 700 bin yaşındaki bir atın genomundan elde edildi.

screen-shot-2013-07-01-at-4.00.04-pm.png


Avrupalı bilim insanları, antik zamanlardan kalma bir genomdan bilinen en eski DNA dizilimini oluşturdu.

Danimarka’nın Kopenhag Üniversitesi araştırmacıları, Kanada’nın kuzeybatı bölgesindeki donmuş toprakta bulunan bir at kemiği üzerinde yaptıkları araştırmada, 700 bin yıl öncesine ait genetik bilgilerden eksiksiz DNA dizilimi elde etti. 2003 yılında keşfedilen kemiğin öncesinde elde edilen en eski ve eksiksiz genom, 110 bin yıllık bir kutup ayısının kalıntılarına aitti.

EN YENİ TEKNİKLER KULLANILDI 

Bilim insanları, yüz binlerce yıılın fazlasıyla yıprattığı DNA kalıntılarını düzene sokabilmek için yeni teknikler kullandı.

Nature dergisine yayımlanan araştırmaya göre, küçük veri parçalarından elde edilen bilgilerle ağır hesaplamalar yapan bilim insanları, aynı zamanda fosili işgal eden bakterilerin DNA’larını fosile özgü DNA’dan ayrıştırmak için zahmetli bir çalışma gösterdi.

Danimarkalı araştırmacılar, elde ettikleri genomu Moğolistan’da yaşayan Prezewalski yaban atından, eşeklere kadar birçok türle karşılaştırdı. Sonuçlar, at, eşek ve zebraları içeren Equus familyasının ortak atalarının 4 veya 4,5 milyar yıl öncesine uzandığına işaret etti.