BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,39
HABER /  DÜNYA

Dünya bu haberi konuşuyor hükümet lideri gözaltına alınacak

İspanya'da bağımsızlık referandumu yapan Katalonya yönetimi bugün bağımsızlık ilan etmeye hazırlanıyor. Parlamentodaki konuşmasında bağımsızlık ilanı yapması halinde İspanya polisi, Katalon lider Carles Puigdemont'u gözaltına alacak.

Abone ol

Katalan Parlamentosu'nun bugün yapılacak oturumda tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi beklenirken, Katalan hükümeti lideri Carles Puigdemont'un konuşmasında bağımsızlık ilan etmesi durumunda  İspanya polisi tarafından gözaltına alınacağı söyleniyor.

İspanya bugün tarihi günlerinden birini yaşıyor. 1981'de yaşanan başarısız askeri darbe girişiminden bu yana ülkenin gördüğü en büyük siyasi kriz olan Katalonya'da bugün bağımsızlık ilan edilmesi bekleniyor.

Bloomberg'in Madrid hükümetine yakın iki ayrı kaynağa dayandırdığı haberine göre, İspanyol polisi bağımsızlık ilan edilmesi durumunda Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti lideri Carles Puigdemont'u gözaltına almak için hazırlıklarını tamamladı. Katalan yerel polisinin Puigdemont'a kalkan olması durumuna hazırlık olarak bölgeye çok sayıda ulusal polis gücünün sevkedildiği belirtildi.

PARLAMENTO ÇEVRESİNDE YOĞUN ÖNLEM

Katalonya yerel polisi, yerel parlamentonun bulunduğu ve normalde halka açık olan Ciutedella Parkı'nın kapılarını dün geceden itibaren girişlere kapattı.

Park çevresindeki yolları da trafiğe kapatan güvenlik güçleri, kimlik kontrolü yaparak vatandaşların geçişine müsaade ediyor. 
Öte yandan 29 Eylül'den beri gerginliğin yaşandığı Katalonya'da bağımsızlık yanlıları ve karşıtları gün içinde yerel parlamento önünde toplanma çağrısı yaptı.

Çoğunluğunu bağımsızlık yanlılarının oluşturduğu grupların öğleden sonra toplanmaya başlayacağı açıklandı. Polis iki karşıt grubu birbirine yaklaştırmamak için önlem aldı.

BAĞIMSIZLIK İLANININ SİNYALLERİNİ VERMİŞTİ

1 Ekim Pazar günü gerçekleştirilen ve Madrid yönetimi tarafından yasadışı ilan edilen bağımsızlık referandumunun ardından Katalan hükümetinin lideri Carles Puigdemont, bugün yapılacak oturumda bağımsızlık ilan edileceğinin sinyallerini verdi.

Hükümet liderleri, yapılacak oturum öncesinde parlamento binasına ulaştılar.

Aslında Katalan parlamentosunun Pazartesi günü toplanarak bağımsızlık ilan etmesi bekleniyordu ancak İspanya Anayasa Mahkemesi, Pazartesi günü yapılması planlanan oturumu iptal edince, oturum Salı gününe ertelendi. Katalan hükümetinin sözcüsü, Puigdemont'un konuşmasıyla ilgili olarak gelen sorulara yanıt vermedi.

Puigdemont'un parlamentoda tek taraflı bağımsızlık ilan etmeyeceği ve sembolik bir konuşma yapacağı yönünde görüşler de bulunuyor.

RÖGARLARA BİLE BAKILDI

Bağımsızlık kararının açıklanacağı alanda ve Katalan liderin ilerleyeceği güzergahta kuş uçurtmayan Katalan polisleri, rögar kapaklarını bile tek tek kaldırarak bombalı saldırı ve suikast girişimlerine karşı önlem aldı.

HERKES SAAT 19.00'A KİLİTLENDİ

Valencia kentinde dün düzenlenen bir gösteride, bağımsızlık yanlıları ve İspanyol milliyetçisi iki grup genç arasında kavga çıkmış, olaylar kısa sürede önlenmişti.

Katalonya Yerel Parlamentosunun TSİ 19.00'da "mevcut siyasi durumu değerlendirme" gündemiyle toplanması öngörülüyor.

İspanya'da merkezi hükümetten, muhalefet partilerine ve sivil toplum örgütlerine kadar bağımsızlık karşıtı tüm kurumlar, Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont'tan bugünkü oturumda tek taraflı bağımsızlık ilan etmemesini istedi.

Katalonya Yerel Parlamentosundaki genel kurul toplantısını izlemek üzere dünyanın dört bir yanından ve İspanya'nın farklı kentlerinden Barselona'ya gelen 500'den fazla basın mensubu akredite oldu.

"PARLAMENTO ADIM ATMAYACAK"

Katalan parlamentosunda görevli bir yetkili, yönetim kurulunun bağımsızlık referandumunda sonuçların alındığını ancak sonuçların en azından şimdilik normal parlamento usulleri ile sonuçlandırılmayacağını söyledi.    

Meclis yetkilisi, parlamentonun oylama sonuçlarıyla ilgili herhangi bir adım atmayacağını da sözlerine ekledi. 

KATALAN HÜKÜMETİNE YOĞUN BASKI

1 Ekim'den bu yana geçen süreçte ise Katalan hükümeti yoğun baskı altında kaldı. Sınır komşusu Fransa ve Almanya bağımsız Katalonya'yı tanımayacaklarını açıklarken, önemli şirketler ve bankalar merkezlerini Barselona'dan taşıyacakları yönünde açıklamalar yaptı.

Ancak İspanya'nın bir çok kentinde yapılan birlik yanlısı gösterilere ve Avrupa'nın birlikten yana tavrına rağmen Katalonya yönetimi geri atmadı. Katalonya Dış İlişkiler Temsilcisi Raul Romeva, parlamento oturumunun iptal edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Parlamento toplanacak ve tartışacak. Önemli bir tartışma olacak" ifadelerini kullanmıştı.