BIST 9.814
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.432,30
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Dündar maksadımı aştım dedi

"Mustafa" filminin yönetmeni Can Dündar eleştirilere yanıt verdi. "Evet o cümle maksadını aştı" dedi. Bakın hangi cümle için bu sözleri söyledi?

Abone ol "Mustafa" belgeseli ile son günlere damgasını vuran Can Dündar, eleştirileri yanıtladı.

Abbas Güçlü'nün hazırlayıp sunduğu Kanal D'deki Genç Bakış isimli programa konuk olan Can Dündar, belgeselin bu kadar fazla eleştirilmesinin sebeplerini açıklarken, kimi eleştirilerin 'eski hesaplaşma' olduğunu söyledi.

İşte Can Dündar'ın açıklamalarından satır başları:

KABUL EDİYORUM Kİ MAKSADINI AŞAN BİR CÜMLE OLDU
Atatürk'ün laikliği ilanının anlatıldığı sırada kullandığım 'intikam' ifadesi maksadını aşan bir cümle oldu. 'Keşke koymasaydım' dedim. Çocukken hocasından yediği dayak O'nda bir kırılma noktası olduğu için böyle bir şey kullandım. Aslında çok masumane birşey ifade etmek istemiştim.

ATATÜRK'Ü BİZDEN GİZLİYORLAR

Atatürk'ü bizden gizliyorlar. Kürtlerle ilgili filmde söylediğim şey Türk Tarih Kurumu'nun bastığı kitapta yok. Eğer Atatürk'ün böyle bir vizyonu varsa bu hangi hakla bizden gizleniyor?

BEN MUHAFAZAKAR BİR ATATÜRK YORUMCUSU DEĞİLİM
Deniz Baykal'ın tepkisi bu filmi AKP değil de CHP'nin iktidar olduğu bir zaman yapsaydım nasıl bir tepki alacağımı gösteriyor. Çünkü ben muhafazakar bir Atatürk yorumcusu değilim. Eğer ben CHP lideri olsaydım Atatürk'ün 1 Kasım 1937'deki Meclis açılış konuşmasında söylediği "Bizim programımız CHP programıdır" sözü herkesçe biliniyor olurdu. Baykal eleştirisinde Ergenekon bağı da kurdu. Ama ne dediğini anlamadım ben.

BU FİLMİ YAPMANIN TAM ZAMANIYDI

Bence tam zamanıydı. Oğlum 10 Kasım'da benim çocukken okudğum şiiri okuyacak. Bu ülkede Atatürk'e şiir bile yazılmıyor. Bu nedenle yeni bir söyleme ihtiyaç vardı.

ELEŞTİRİLERİN BAZISI ESKİ HESAPLAŞMA

Eleştirileri saygıyla okudum. Olumsuz eleştirileri ikiye ayırıyorum. Bazıları eski hesaplaşmalar, bazıları ise "O niye yapıyor, ben yapmıyorum" düşüncesi. Ama en çok can yakan eleştiriler para ile ilgili olanlar.

ATATÜRK'Ü İÇİMİZDE YAŞATMANIN BİR FAYDASI YOK

Atatürk'ü çok sevmiş, konuşmuş ama O'nun için hiçbirşey yapmamışız. Atatürk'ü sahiplenen çevrelere soruyorum; 70. yıldayız bugüne kadar Atatürk için neden birşey yapılmadı? Atatürk'ü içimizde yaşatmanın bize de Atatürk'e de bir faydası yok.

ATATÜRK'ÜN SAKLAYACAK BİRŞEYİ YOK

Rakı içiyor oluşu Atatürk'ün devrimlerini gölgeleyecek birşey değil. Kaldı ki filmde sofraların mektep özelliği veriliyor. Ben filmi izleyenlerin alkolik olduğu mesajını alacağını düşünmüyorum. Atatürk'ün saklayacak birşeyi yok. Bu bizim kendi kendimize yarattığımız korkular.

ATATÜRK BİZİM OKUDUĞUMUZ DÖNEMDE OKUSAYDI ŞU AN İÇERİDE OLURDU

Atatürk eğer bizim dönemimizde okuyor olsaydı, şu an içeride olurdu. Bugün gençlere yasakladığımız ne varsa, Atatürk'ün hayatında o var. Atatürk'ün Cumhuriyeti kurarken yaptıkları bugün O'nun kurduğu cumhuriyette yasaklanıyor.

12 EYLÜL'DE NUTUK BİR İŞKENCE ARACI OLARAK KULLANILDI

Askerde bitap düşene kadar, Atam artık yeter diyene kadar "Atatürk en büyük lider!" diye bağırdık. Bu Atatürk'e, O'nu benimsetmeye yakışır bir yöntem olabilir mi? Bu ülkede Atatürk adına darbeler yapıldı, 12 Eylül döneminde Nutuk bir işkence aracı olarak kullanıldı. Bunlar olsa olsa Atatürk'ten soğutur; ki öyle oluyor.

ÇEVRESİ ATATÜRK'E KARŞI VEFASIZDI

Çevresi Atatürk' e karşı vefasızdı. Atatürk kendine ihanet edenler olduğunu düşünüyor. Hiçbir lider kendine ihanet edeni affetmez. Kaldı ki Atatürk affetmiştir de.

CORİNNE'E MEKTUPLAR

Bir liderin cepheden aşk mektubu yazmasından güzel ne olabilir. Bu neden insanları rahatsız ediyor.

MUM ALACAK PARALARI BİLE YOKTU

Atatürk; "Ben karanlıkta yatamam çocuk." diyor. Karanlıktan korktuğunu söylemiyor filmde. Benim o sahneyi koymamamın amacı o dönem mum alacak paralarının bile olmadığını anlatmaktı. Eğer buradan Atatürk'e korkak denildiği imajı çıkyorsa bunda kötü niyet var demektir.