BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  RAMAZAN

Dualar nasıl edilirse kabul olur? Evlat sahibi olmak için...

Esmaların Gizli Hazinesi kitabının yazarı Nilda Ferhan Efeçınar, bu hafta duanın nasıl edilmesi gerektiğini anlattı.

Abone ol

Geçtiğimiz hafta yaptığımız röportajda mübarek Ramazan ayında hangi zikirleri çekmemiz gerektiğini anlatan Esmaların Gizli Hazinesi kitabının yazarı Nilda Ferhan Efeçınar, bu hafta da nasıl dua edilmesi gerektiğini anlattı.

basliksiz-1.20150619110336.20150629145622.jpg

Nilda Ferhan Efeçınar'ın 29 Haziran-5 Temmuz arasındaki dua çalışması şöyle:

BU HAFTAKİ ZİKİR ÖNERİSİ

Bu haftaki çalışmamızda zikrimiz şu;

“Ya Hayyu Ya Kayyumu birahmetike estegisu”

Anlamı; "Tüm varoluşa hayat veren canlılığın kaynağı Hayy, yarattığı her şeyi yasalar sistemiyle sapasağlam ayakta tutan Kayyum Allah’ım, senin sonsuz merhametine sığınarak senden yardım diliyorum."

HER KONUDA YARDIM İSTEYEBİLİRİZ 

Tüm duaların yöneleceği tek kudret Allah’tır sadece o yardımcı olabilir. Bu muhteşem güçlü zikirle, sıkıntılarımızdan kurtulmak ve en önemlisi arınıp temizlenmek amacıyla Allah’tan her konuda yardım isteyebiliriz.

DAHA GÜZEL NE OLABİLİR Kİ 

Bu muhteşem esma terkibinin belirli bir doygunluğa ulaşması, enerjisinin yükselmesi için özellikle ilk çekişte minimum 1001 kere zikretmeliyiz ardından ise kalbimiz sayısızca bu esma terkibini zikretmeye devam etmeli. Aziz Allah’ımız kendisi bize sıfatlarıyla tanıtıyor ve kendisine sıfatlarıyla yönelmemizi istiyor. Zaten Allah’ı bu güzel sıfatlarla anmaktan daha güzel ne olabilir ki.

BU HAFTANIN ÇALIŞMASI MERYEM SURESİ 

Bu haftanın bir diğer çalışması ise MERYEM suresidir.

Bu hafta her gün 1 kere bu güzel Mekki süresiyi okuyacağız ancak Allah’ın bizden istediği şekilde anlamını bilerek, idrak etmeye niyet ederek önce Türkçe okuyup sonra Arapça ya da latince okuyacağız.

Bu Muhteşem sure içerisinde çok büyük derinlikler var hepsini uzun uzun burada paylaşamayacağım için kısa bir şekilde değinmeye çalışacağım.

MERYEM=NAMUSLU KADIN 

Meryem kelimesinin anlamı; “Namuslu kadın” demek yani aslında özel bir isim değil bir sıfat. Dikkat edilecek olursa Rabbimiz vahyinde hep sim sıfatlar kullanmış durumdadır bahsi geçen tüm zatlar hakkında. Örneğin; Zenun (balık sahibi olan, yunus), Ebu leheb ( ateşin babası, kırmızı yüzlü), Yahya ( tertemiz ve yaşayan) gibi… Rabbimiz de kullarını sıfatlarıyla anmaya önem göstermiş tıpkı kendisinin de sıfatlarıyla anılmak istemesi gibi. Bu nedenle ki insanların birbirlerine kötü lakap takmasını men etmiştir. 

Kur’an vahyinde 29 sure, 14 arap harfinin 13 farklı versiyonu ile başlar. Bu başlangıç harflerine, mukataa harfleri denir anlamı kesikli hece dir. Ben bu harflerin kesikli hece olduğu kanaatinde değilim bu nedenle şifreli harfler demeyi kendi adıma tercih ediyorum. Belki bu konu hakkındaki araştırmalarımı başka bir yazımda aktarırım. Bu şifreli harflerle başlayan surelerin hepsinde ortak olan şudur; hepsi vahiy hakkında bir konuya işaret eder. Ya vahye yemin edilir, ya vahyin indirilişi, indiriş şekli konu alınır ya da bu surede olduğu gibi Vahiyde yer alan peygamberlerin ya da Meryem Anamız gibi vahiy sistemiyle birebir muhatap olan yüce zatlar konu alınır.

Meryem suresi bize çok şey öğretir ancak ben bu yazım için 2 konuyu seçtim.

Nasıl dua edileceğini öğretir.

Anne-evlat, baba-evlat, evlat-baba bibi ebeveyn ve çocuk ilişkilerini öğretir. Bu nedenle hayırlı evlat sahibi olmak isteyenler ve aile içi ilişkilerini düzenlemek isteyenler mutlaka Meryem suresi okumalıdırlar.

NASIL DUA EDİLMELİDİR?

Bunun için surenin ilk 6 ayetine bakmak yeterlidir

Bismillahirrahmanirrahim

1. Kâf Hâ Yâ Ayn Sâd.

2. Bu, Rabbinin, Zekeriya kuluna olan merhametinin anılmasıdır.

3. Hani o Rabbine gizli bir sesle yalvarmıştı.

4. O şöyle demişti: "Rabbim! Şüphesiz kemiklerim gevşedi. Saçım sakalım ağardı. Sana yaptığım dualarda (cevapsız bırakılarak) hiç mahrum olmadım."

5, 6. "Gerçek şu ki ben, benden sonra gelecek akrabalarım(ın isyankâr olmaların)dan korkuyorum. karım ise kısırdır. Bana kendi tarafından; bana ve Yakub hanedanına varis olacak bir çocuk bağışla ve onu hoşnutluğuna ulaşmış bir kimse kıl!"

DUANIN KABULÜ İÇİN

Gizlice ve sessizce dua etmek gerekiyor. Yani yüksek sesle, bağırıp çağırarak değil, aleni ve ortalıkta da değil. (Hani o Rabbine gizli bir sesle yalvarmıştı.)

Allah’ın karşısında çaresizliğinizi bildirerek. Yani kibirlenip, böbürlenmeden, şımarıkça isyan etmeden. ("Rabbim! Şüphesiz kemiklerim gevşedi. Saçım sakalım ağardı.)

Allah’ı överek ve ona şükrederek. ( Sana yaptığım dualar da hiç mahrum olmadım)

Dileğinin gerekçesini göstererek. (Gerçek şu ki ben, benden sonra gelecek akrabalarım(ın isyankâr olmaların)dan korkuyorum.)

Dileğinin ne olduğunu net bir şekilde bildirerek. (Bana kendi tarafından; bana ve Yakub hanedanına varis olacak bir çocuk bağışla ve onu hoşnutluğuna ulaşmış bir kimse kıl!"

Burada net bir şekilde görüldüğü gibi kulun Allah’a samimiyetle yönelişini görüyorsunuz. Ezber cümlelerle değil kalbinin cümleleriyle Allah’a yakarıyor. Bu nedenle ezber dualardan kaçınmanızı öneririm. Samimiyet ve içtenlikle dua etmeniz çok daha makbuldür çünkü size aittir.

Bu tarz dunlara bir örnekler; Meryem Ana’mızın annesi Hanne, bunun dışında Eyüp Peygamberin duası, Hz. Süleyman’ın duaları vs. her biri tek tek incelenebilir. Konuyu uzatamayazacğım için dileyenler bu bağlamda Kur’an-ı Kerim’deki peygamberlerin dualarını inceleyebililer. Tefsir prof. Sayın Mehmet Okuyan’ın da bu konuda çok güzel bilgileri var, takip etmenizi öeneririm.

Gelelim bu dua örneğinin şimdi kendi dileklerimize uyarlanmasına;

Örnek 1;

Gizlice ve sessizce bir kenara çekilerek;
Rabbim borçlarım arttı, ödemelerim başımı aştı çok çaresizim, Ssnin her şeye gücün yeter, sen Kadir ve Muktedirsin, sen çok zengin Gani, dilediğini dilediğince zengin eden Muğni’sin. Sen karşılıksız ve cömertçe veren Vehhab’sın. Bana ve aileme verdiğin tüm nimetlere şükürler olsun.
Allah’ım okuduğum çocuklarım var, karım da hasta ben de artık yıpranmaya başladım,
Yüce Rabbim tüm ödemelerimi yapacağım, hatta birikim yapacağım, başımı huzurla sokacağım bir ev alacağım parayı Vehhab adınla karşılıksız ve cömertçe senden vermeni diliyorum.

Örnek 2;

Gizlice bir yere çekilere ve sessizce;
Rabbim evlenemediğim için çok çaresizim, senin her şeye gücün yeter sen Kadir ve Muktedir olandın, Sen Fettah adınla tüm kapıları ve fırsatları açan, Bais adınla halden hale yeni oluşumlar sağlayansın, bana ve aileme verdiğin tüm nimetlere şükürler olsun.

Allah’ım yaşım geçiyor ve hayatımı yalnız geçirmekten korkuyorum, sevgiyi paylaşacağım bir eşimin olmamasından endişe ediyorum, Yüce Rabbim, ruhen, bedenen ve zihnen anlaşacağım, imanlı ve sağlıklı has bir kulunla, aşk ve sevgi dolu, güven ve sakat içerisinde muhteşem bir evlilik yapmak istiyor bunu senden diliyorum.

Bu şekilde dualarınızı şekillendirebilirsiniz.

Meryem suresinde size bahsedeceğim 2. Konu ise Çocuk ve ebeveyn ilişkileridir.

Meryem annemizin annesi Hanne karnındaki çocuğunu Allah’a adamıştır ve İsa Peygamberi annesi olabilecek temizliğe sahip Meryem annemizi doğurmuştur, Zekeriya peygamber Allah’ın hoşnutluğunu kazanmış bir varis istemiş ve Yakup hanedanlığına yakışan ailesine hayırlı adı Yahya olan tertemiz bir evlada sahip olmuştur. Bu surede Hem İsa Peygamberin hem de Yahya Peygamberin bu konudaki ayetlerini paylaşıyorum;

Yahya dünyaya gelip büyüyünce onu peygamber yaptık ve kendisine) "Ey Yahya kitaba sımsıkı sarıl" dedik. Biz ona daha çocuk iken hikmet ve katımızdan kalp yumuşaklığı ve ruh temizliği vermiştik. O, Allah'tan sakınan, anne babasına iyi davranan bir kimse idi. İsyancı bir zorba değildi.

Doğduğu gün, öleceği gün ve diriltileceği gün ona selam olsun!

İsa Beşikte şöyle konuştu: "Şüphesiz ben Allah'ın kuluyum. Bana kitabı (İncil'i) verdi ve beni bir peygamber yaptı."

"Nerede olursam olayım beni kutlu ve erdemli kıldı ve bana yaşadığım sürece salatı ve zekatı emretti." "Beni anama saygılı kıldı. Beni azgın bir zorba kılmadı."

"Doğduğum gün, öleceğim gün ve diriltileceğim gün bana selâm (esenlik verilmiştir)."

Görüldüğü gibi Allah yoluna adanan evlatlar ana-babaya saygılı olup, azgın ve zorba olmuyorlar.

Bir de İbrahim peygamber üzerinden evladın babaya davranışı hakkında bir kıssa geçiyor bu güzel surede. İbrahim Peygamber azgınlıkta önde giden bir putperest olan babasına bile yumuşak bir dille ve sevgi sözcükleriyle “Babacım” şeklinde hitap ediyor. Ona karşı yumuşak ve güzel bir üslupla hitap ediyor. Babasının artık iman etmeyeceğinin kesinleşmesi durumunda da artık ondan uzaklaşıyor ancak hiçbir zaman ağır bir söz bile söylemiyor. Buradan alacağımız ibret de ana-babalarımız putperest bile olsa onlara hitaplarımızda daima saygı içerisinde olmamız ya da saygıyla uzaklaşmamız kırıcı konuşmamamız gerektiğini görüyoruz.

EVLAT SAHİBİ OLMAK İSTEYENLER 

Bu muhteşem suresi hayırlı evlat sahibi olmak isteyenler ve ana-babalarıyla güzel iletişim içerisinde olmak isteyenler, aile içi huzuruna kavuşmak isteyenler bol bol okumalıdırlar.

Meryem suresi muhteşem güzel sırlarla dolu bir suredir, şükürleer olsun bizlere böylesine güzel bir vahiyle Rahmetini sunan bize doğru yolu gösteren Rabbimize. Meryem suresinin ve hikmeti ve tecellisi hepimizin üzerine olsun. Öncelikle Hz. Muhammed (sav) Efendimize ve tüm hak elçilerine selam olsun, Allah’ın izniyle de tüm hak elçilerinin ve meleklerinin selamı da bizlerin üzerine olsun inşa-Allah.