BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,93
ALTIN 2.438,24
HABER /  GÜNCEL

DTP elektriğe zam istedi

DTP, konutlara yüksek, sanayiye düşük olmak şartıyla elektriğe zam yapılmasını istedi.

Abone ol

Devlet Planlama Teşkilatı, Başbakan Erdoğan'a sunduğu raporda, konutlara yüksek, sanayiye düşük olmak şartıyla elektriğe zam yapılmasını istedi.

DPT'nin 2007 yılı programına göre de enerji KİT'lerinin finansman yapısının normale dönmesi için satış tarifelerinin artırılması şart.

Hükümet 4 yıldır elektriğe zam yapmadı ancak artan maliyetler nedeniyle enerji kitlerinin durumu tartışılır hale geldi. ancak hükümet seçim arefesinde bu sıkıntıya zamla değil başka bir formülle aşma çabasında.

Ekonomi bürokratları ise hükümetten farklı düşünüyor. Hazine ve Tedaş'ın özelleştirmesinin tehlikeye gireceği düşüncesiyle zam isteyen Özelleştirme İdaresi'nden sonra Devlet Planlama Teşkilatı da "zam gerekli" mesajı verdi.

DPT, Tedaş'ın tarifelerinin girdi maliyetlerindeki artışa bağlı olarak değiştirilememesinin özelleştirme öncesinde kuruluşun finansman dengesini bozduğunu belirtti.

DPT'ye göre bu sıkıntının 2007 yılında da sürmemesi ve Tedaş'ın yatırımlarını kendi kaynaklarıyla finanse edebilecek bir kar düzeyine ulaşabilmesi için satış tarifelerinin artması gerekiyor.

Doğalgaza da zam istedi

Devlet Planlama Teşkilatı, sadece elektrik değil doğalgaz fiyatlarına da zam yapılmasını istedi.

2007 yılı programında ham petrol fiyatlarının yüksek seyrinin Botaş fiyatlarına yeterince yansıtılmaması ve bazı KİT'lerle belediyelerden alacakların tahsil edilememesinin kuruluşu zor durumda bıraktığına işaret eden DPT, bu yapının düzeltilmesi için doğalgaz fiyatlarına önemli oranda zam yapılmasını istedi