BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,87
ALTIN 2.440,71
HABER /  POLİTİKA

DSP'de liderlik yarışı sonuçlandı

Seçim sonuçları sonrası karışan DSP'de kongre yapıldı. Üç adayın yarıştığı kongrede kazanan Türker oldu...

Abone ol

BBP'nin ardından DSP de olağanüstü kurultayı topladı. Seçim sonuçlarında alınan sonucun büyük tartışma yarattığı partide genel başkanlık için üç aday yarıştı. İlk iki turda yarışı önde tamamlayan Masum Türker üçüncü oylamada 531 delegenin 418'inin oyunu alarak yeniden DSP Genel Başkanı oldu.

Büyük Anadolu Otelde gerçekleştirilen olağanüstü kurultayda, divanın oluşturulması ve Divan Başkanlığına Hikmet Sami Türk'ün seçilmesinin ardından delegeleri selamlayan Türker, konuşmasında 12 Haziran seçimlerine ilişkin öz eleştiri yaptı.

Türker, Türkiye'nin, küresel bir yapının etkisi altında olduğunu, 12 Haziran seçimlerine giderken bu küresel yapının, Türkiye'de medya ve siyaseti şekillendirmeyi hedeflediğini ileri sürdü. Medya ve onun aracılığıyla siyaset kurumunun, uluslararası dayatmalara karşı koyamadığını ifade eden Türker, şöyle konuştu:

''Türkiye, siyaset kurumları açısından iki kutuplu bir anlayışa, yani iki partiye doğru iteklenmek, iki partili bir sisteme dayandırılmak istenmekteydi. Bu uğraş, bu talep, 2000'li yıllarda başlayan bir uğraştır. Bunun ilk darbesini 2002 seçimlerine giderken DSP yemiştir. 2002 seçimlerinin hala bir öz eleştirisini yapamadan yoğun baskı altında siyasal yapılanmayı sürdüren DSP, bu seçimde aldığı sonuçlardan hiç mi hiç memnun değildir ama inanıyorum ki Türkiye'yi okuyabilen, dünyayı okuyan kimse Türkiye'nin seçim sonuçlarından memnun değildir.

Bu seçim sonuçlarına göre iki partili sistemi dayatma, belli bir ölçüde başarıya ulaşmıştır. Önce 3, sonra 4 parti görüntüde temsil açısından seçmenin yüzde 95 oyunu temsil eder gibi görünüyor. Farklı düşünen, ideolojisini öne koyan partilerin oy oranı yüzde 4.42'de kalmıştır. Bu durum, Türkiye'yi sevenler için kötü, evirip çevirmek isteyenler için mükemmel bir sonuçtur.''

ÖZ ELEŞTİRİ YAPMALIYIZ

Türker, 12 Haziran seçiminin ardından, 2002 seçimlerinden beri yapamadıkları öz eleştiriyi, artık teşkilat olarak tabandan tavana doğru giden bir anlayışla, yapmaları gerektiğini söyledi. Seçimde, DSP'nin 85 seçim bölgesinde oy pusulasında yer aldığına dikkati çeken Türker, ''(Bedeli ne olursa olsun, yüzde 1 bile olsa DSP'yi seçime sokacağız) dedik, seçime girdik. 'DSP hala yaşıyor' dedirttik'' şeklinde konuştu.

GENEL BAŞKANLIK İÇİN 3 ADAY YARIŞIYOR

Türker'in konuşmasının ardından, genel başkanlığa adaylığını koyan Hasan Macit ve Emrah Konuralp de söz aldı. Bu arada, genel başkan adaylarının konuşma sıraları ve sürelerinin belirlenmesi konusunda delegeler ile Divan Başkanı Türk arasında polemik yaşandı. Bazı delegeler birbirinin üzerine yürüdü.

İtirazlar üzerine, oylama yapılarak adayların konuşması 25'er dakika olarak belirlendi. Adaylardan ilk olarak söz alan Macit, konuşmasında, Türker'in 12 Haziranda ''hezimete uğradığını'' iddia ederek, eleştirilerde bulundu.

Macit, DSP'nin 85 seçim bölgesinde seçime girmesinin başarı olarak gösterilemeyeceğini, yeni kurulan bir parti olan HEPAR'ın bile 60'a yakın seçim bölgesinde seçime katıldığını ve DSP'den daha fazla oy aldığını kaydetti.

Emrah Konuralp de DSP'nin güçlendirilmesinin bir zorunluluk olduğunu, ''DSP'yi küsurat partisi olmaktan çıkarmaya ant içtiklerini'' söyledi. Konuralp, ''(Haydi bir daha diyorlar) Neye? Yok olmaya mı? Ecevit'in demokratik solunu şahlandıracağız'' diye konuştu.

ÜÇÜNCÜ TURDA GENEL BAŞKAN SEÇİLDİ

İlk turda Masum Türker 415, Hasan Macit 123 ve Emrah Konuralp 120 oy aldı. Macit yarıştan çekildikten sonra yapılan ikinci turda Türker 439, Konuralp 172 oy adı. Delgelerin salt çoğunluğu sağlanamayınca 3. tür oylama yapıldı. 531 delegenin 418'inin oyunu alan Türker, yeniden DSP Genel Başkanı oldu. Diğer aday Emrah Konuralp ise 112 oy aldı. 

Türker yeniden seçilmesinden sonra yaptığı açıklamada, ''Ben değil, DSP kazanmıştır. Bütün arkadaşlarla bundan sonra da beraberiz'' dedi, Türker arkadaşlarına parti içi kavga yerine hep birlikte çalışma önerisinde bulundu.