BIST 9.058
DOLAR 32,31
EURO 35,14
ALTIN 2.294,51
HABER /  EKONOMİ

Draghi tahvil alımları için uyardı

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi'nde orta vadeli görünümde bir kötüleşme olmasının, geniş çaplı varlık alımlarını tetikleyebileceğini söyledi.

Abone ol

Draghi Amsterdam'da yaptığı konuşmada, "Buradaki amaç mevcut durumu korumaktan ziyade, parasal genişlemenin seviyesini anlamlı bir şekilde artırmak olmalı. Yönetim Konseyi, yetkilerini yerine getirmek için, düşük enflasyonun çok uzun bir zaman sürebilme riskiyle efektif şekilde mücadele etmek adına, alışıldık ya da alışılmadık araçlarını -oy birliği ile- kullanmayı taahhüt ediyor" dedi. 

Euro Bölgesi enflasyonu Mart'ta yüzde 0.5 ile dört yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine yavaşlarken, Draghi diğer merkez bankalarının parasal genişlemelerine benzer şekilde tahvil alımlarını kullanma niyetleri olduğu sinyalini verdi. Buna rağmen, 30 Nisan'da açıklanacak olan Nisan ayı enflasyonu bir toparlanma gösterirse, AMB Başkanı yakın zamanda harekete geçme ihtiyacı duymayabilir. 

Draghi, "Enflasyonun uzun bir süre daha düşük sürmeye devam edecek olmasıyla birlikte, kademeli olarak tekrar yüzde 2 seviyelerine yükseleceği görüşündeyiz. Gecikme, parasal genişleme politiksı durumumuz ile fiyat gelişmeleri arasındaki iletimin zayıflaması ile açıklanabilir" ifadelerini kullandı. 

Euro, Draghi'nin açıklamaları sonrasında geriledi. Frankfurt saati ile 11:22'de ise büyük bir değişiklik yaşamayarak 1.3829 dolar seviyesinden işlem gördü. 

Draghi ayrıca, AMB'nin Euro Bölgesi'nde geniş çaplı deflasyon riski görmediğini söylerken, güçlenen euro döviz kurunun fiyat görünümünü tehdit ettiğini sözlerine ekledi.