BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,70
ALTIN 2.488,79
HABER /  POLİTİKA

DP'den tercih mühürü başvurusu

DP, YSK'ya başvurarak, referandumda ''tercih'' mührünün kullanılması için karar alınmasını istedi.

Abone ol

Demokrat Parti (DP), Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvurarak, referandumda ''tercih'' mührünün kullanılmasını zorunlu kılan bağlayıcı yeni bir karar alınmasını istedi.

DP'den yapılan yazılı açıklamada, YSK'nın referandumda öncelikle ''tercih'' mührünün kullanılması, bu mührün yeterli olmaması veya herhangi bir nedenle eksik kalması durumunda ''evet'' mührünün kullanılmasına karar verdiği hatırlatıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''12 Eylül referandumunda seçmene sorulan soru iki değil tek cevaplıdır. Bu itibarla da sadece evet mührünün kullanılması seçmen iradesinin özgürce sandığa yansıması için yeterli olmadığı gibi bu uygulama eşitlik ilkesine de aykırıdır. 12 Eylül'de seçmene sorulan sorunun tek bir cevabının bulunmaması nedeniyle, tek bir sandıkta kullanılsa dahi 'evet' mührünün devreye sokulması, halk oylamasına eşitliği bozucu, haksız bir müdahale anlamına gelecektir.
Yüksek Seçim Kurulu, esasen ellerinde yeterince tercih mührünün bulunduğunu açıklamıştır. Bu mührün yeterli olmaması halinde ise tamamlanması için zamanın yeterli olduğu kabul edilecektir.''

Açıklamada, YSK'dan referandumda ''tercih'' mührünün kullanılmasını zorunlu kılan bağlayıcı yeni bir kararın alınmasının istendiği bildirildi.