BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,00
ALTIN 2.322,99
HABER /  POLİTİKA

DP kongresi öncesi sürpriz zirve

Cindoruk, partisinin kongre kararı aldığını ve Türkiye'de yeniden bir merkez partinin güçlenmesini istediklerini kaydetti

Abone ol

Demokrat Parti Genel Başkanı ile eski Başbakanlardan DP Milletvekili Mesut Yılmaz sürpriz bir şekilde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Güniz Sokaktaki evine konuk oldu. Bu görüşme çeşitli spekülasyonları da beraberinde getirdi.

15-16 Ocak'ta yapılacak Demokrat Parti Kongresinde Mesut Yılmaz'ın Genel Başkan adayı olacağı yönünde düşünceyi gündeme getirdi. Demirel'inde Yılmaz'ın başkan olmasını istediği öne sürüldü. 

Demirel'in evindeki ziyaretten çıkarken gazetecilerin soruların yanıtlayan  Cindoruk, partisinin kongre kararı aldığını ve Türkiye'de yeniden bir merkez partinin güçlenmesini istediklerini kaydetti. Partisinin, çarşaf liste, yorgan liste gibi tartışmalara ihtiyacı olmadığını aktaran Cindoruk, Mesut Yılmaz'ın aday olmasını çok istediğini; ancak Yılmaz'ın böyle bir niyetinin olmadığını dile getirdi.

CİNDORUK VE YILMAZ GÜNİZ SOKAK'TA

 Demirel'in Güniz Sokak'taki evindeki görüşme sonrası gazetecilere açıklama yapan Cindoruk, partisinin kongre kararı aldığını ve 15-16 Ocak'ta kongrenin gerçekleştirileceğini söyledi. Zirvenin "karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak" amacıyla yapıldığını ve çok faydalı bir buluşma olduğunu belirten Cindoruk, şöyle konuştu: "Partinin başkanlık divanı bir kongre kararı aldı. 15-16 Ocak tarihinde Genel Başkan seçimi de dahil bir olağan kongre yapacağız.

Bu konudaki kararımızı Sayın Yılmaz'la birlikte Cumhurbaşkanımıza ilettik. Fikirlerini aldık, düşüncelerini paylaştık. İstediğimiz, Türkiye'de bir merkez partinin güçlenmesidir. Bu konuda eski geleneksel Adalet, Anavatan ve Demokrat Parti çizgisini istiyoruz. Bunun şartlarını, düşüncelerini, hedeflerini paylaştık ve kendi fikirlerini dinledik. Faydalı bir konuşma oldu. Genel Başkan adayları var. Hiçbir itilafa meydan vermeden bunu çözeceğiz."

"BİZİM
KONGRELERİMİZDE ÇARŞAF, YORGAN LİSTE TARTIŞMALARI OLMAZ"

Cumhuriyet Halk Partisi'nde yaşanan liste krizine de atıfta bulunan Cindoruk, "Bizim kongrelerimizde liste tartışmaları olmaz. Çarşaf liste, yorgan liste gibi şeylere ihtiyacımız yok. Biz her zaman blok listelerle Genel İdare Kurulunu belirleriz. Bu sefer de aynı şey olacak." ifadelerini kullandı. Gazetecilerin, "Mesut Bey aday olacak mı?" sorusuna, "Mesut Bey aday değil, milletvekilimizdir." şeklinde cevap veren DP lideri, "Adaylığını istediniz mi?" sorusuna ise, "Ben de, Mesut Bey de, Sayın Demirel de bu konuda limitlerimizi doldurduk. Başka adaylar çok fazla." açıklamalarında bulundu.

MESUT YILMAZ MHP'YE GEÇER Mİ? 

Mesut Yılmaz'ın Milliyetçi Hareket Partisi'yle dirsek temasında olduğu iddialarına da cevap veren Cindoruk, "Mesut Yılmaz'ın MHP'ye geçeceği iddiaları ise kesinlikle olmaz. Sayın Yılmaz geçmişten bu yana Adalet Partisi kaynaklı bir siyasetçimizdir. Anavatan Partisi'yle birleşmiştir. Bu birleşme giderek güçleniyor. Kongrelerimiz devam ediyor. 47 kongre yaptık. Hepsi birbirinden güzel, çok adaylı kongrelerdir. Ve o kongrelerde seçilen arkadaşlarımız da kendi seçildikleri bölgeleri en iyi şekilde temsil ettiler." diye konuştu. Cindoruk, konuşmasına şöyle devam etti:

Başkanlık divanında, Genel İdare Kurulu'nda çok değerli siyasetçiler yer aldı. Gençleştirdik, takviye ettik. Çok değerli kadın profesörlerimiz üye oldu. Bu kongrede onları biraz daha değerlendireceğiz, çoğaltacağız. Türk halkının beklediği siyasal partiyi oluşturmaya uğraşıyoruz. MHP ile ilgili iddialar hiç konuşulmadı; çünkü öyle bir şey yok. Bir ihtimal bir dedikodu olsa sorardım ben ilk defa sizden duyuyorum. Sayın Mesut Yılmaz siyaseti Demokrat Parti'de benimle birlikte devam ettirecektir."


"ADALETTE TÜRKİYE'NİN HAZİNESİ BOMBOŞ"

Açıklamaları sırasında hükümeti de eleştiren Cindoruk, "İki parti lideri Silivri'de yargılanıyor. Bu siyasi bir skandaldır. Türkiye'de ileri demokrasi yok, geri demokrasi var. Bunun de en büyük kanıtı Silivri Cezaevi'dir. Cezaevinde mahkeme olmaz, oralarda özgür adalet olur. Sayın Başbakan 'adalet sarayları yaptık' diye övünüyor.

 Onları yapmak marifet değil içine adalet koymak lazım. Adalet bir devletin en büyük hazinesidir. O alanda Türkiye'nin hazinesi bomboş." ifadelerini kullandı. Mesut Yılmaz'ın adaylığına çok iyi bakacağını; ancak Yılmaz'ın böyle bir niyetinin olmadığını aktaran Cindoruk, gazetecilerin, "Sürpriz bir isim mi çıkacak?" sorusuna şu şekilde cevap verdi:
 "Olabilir. Tansu Çiller olabilir mi? Tabi hepsi olabilir. Tansu Çiller de bizim arkadaşımız eski Başbakanlığımızı yapmış üyemizdir. Sayın Demirel siyaset üstü. Partiyle ilişkisi kesilmesine rağmen manevi liderimizdir. Yakın bir ihtimal mi? onu kendisine sorun ama yakın bir ihtimal."