BIST 9.793
DOLAR 32,49
EURO 34,93
ALTIN 2.431,92
HABER /  GÜNCEL

Doyururken düşündüren yemekler!

Işık Polater yemeğin kişinin ruh halini etkilediğini düşünüyor

Abone ol

Tekstilci Işık Polater, lezzetin sırrını yakalamaya çalışırken kendini keşfetmiş, dünyada ne yaptığının farkına varmış biri. Çünkü yemeğin kişinin ruh halini etkilediğini düşünüyor. Mesela alelacele yapılan bir yemeği yiyenler o yemeği sindirirken bu ruh haline kapılıyorlarmış. Anne yemeğinin lezzeti de burada saklıymış.

Annenin ailesine ve çocuklarına olan sevgisi, şefkati yemeklerine lezzet katıyormuş. İnsanların yemeklerde aradığı anne lezzeti aslında bu sevgiymiş. Polater, sebze ve otları kullanarak yaptığı yemeklerin tariflerinden oluşan bir kitap kaleme almış. kitabında her yemeğin kendisine düşündürdüklerini tariflerin ardından birkaç cümle olarak yazmış.

"Huzurun en büyük düşmanı egodur. Ego, başkalarını sizin istediklerinizi yapmaya zorlar. Şunu unutmayın: Yalnızca kendinizi değiştirebilirsiniz, başkalarını değil." gibi. İşte Oğlak Yayınları'ndan çıkan ve doyururken düşündüren yemek tariflerinden bazıları...

Kıtır ekmekli brokoli çorbası
Malzemeler:
3 soyulmuş ve küp doğranmış patates, 2 avuç küçük doğranmış brokoli, 4 bardak su, 1 bardak süt, 2 kaşık zeytinyağı ya da 1 kaşık tereyağı, ½ tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz.

Yapılışı:
Bir çorba tenceresinde brokoli ve patatesi su ve sütle birlikte orta-yüksek ateşte kaynatın. Bir el blenderıyla sebzeleri tencere içinde sıvı hale getirin. Tuz, karabiber, zeytinyağı ya da tereyağı ilave edin. Çorba pişince kıtır ekmeklerle birlikte servis yapın.

Kıtır ekmeklerin hazırlanışı:
Kurumuş ya da fırında kuruttuğunuz 2-3 dilim ekmeği 2 cm'lik küp biçiminde doğrayın, yağsız bir tavada, 2-3 kaşık zeytinyağında altın rengi olana kadar çevirin.

Yeşil mercimek salatası
Malzemeler:
2 bardak haşlanmış yeşil mercimek, 1 bardak haşlanmış pirinç, 2-3 küçük doğranmış yeşil biber, 1 orta boy ince rendelenmiş havuç, 2 kaşık ince doğranmış taze nane, 2 kaşık ince doğranmış maydanoz, 1 tatlı kaşığı kekik, ½ tatlı kaşığı kimyon, 4 kaşık sızma zeytinyağı, 1 limon suyu, ½ tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber, ½ tatlı kaşığı tuz.

Yapılışı:
Bütün malzemeleri karıştırın.


Lahana ve elma sotesi

Malzemeler:
2 kaşık zeytinyağı, 1 küçük lahana (dörde bölünmüş, göbeği çıkarılmış ve çok ince kıyılmış), ½ tatlı kaşığı şeker, 1 büyük kırmızı elma (ortası çıkarılmış ve çok ince dilimlenmiş), 1 kaşık elma sirkesi, 3-4 kaşık iri doğranmış ceviz, 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz.

Yapılışı:
Zeytinyağını geniş tabanlı bir çelik tencerede ısıtın, sırasıyla karabiber, ince doğranmış lahana, tuz ve şekeri ilave edin. Lahanalar şeffaf hale gelene kadar yağda çevirin. Elma dilimlerini ilave ederek birkaç dakika daha sote edin. Elma sirkesini ekleyin, tencerenin altını kapayın, kapağı kapalı olarak 3-5 dakika demlendirin. Lahana ve elma sotesi üzerine iri doğranmış cevizleri serpiştirin ve servise sunun.