BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.439,83
HABER /  EKONOMİ

Dövize müdahale sinyali

Durmuş Yılmaz dövize müdahale sinyali verdi, ’piyasa dostuyuz’ dedi

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz önceliklerinin fiyat istikrarı ve finans piyasalarının düzgün çalışması olduğunu belirterek, likidite sıkıntısı olması halinde buna müdahale edebileceklerini söyledi.

BİRÇOK YÖNTEM VAR:

Yılmaz, Ak Yatırım"ın Londra"da düzenlediği "Para Politikaları ve Türkiye"de Yatırım Olanakları Konferansı" öncesinde gazetecilerle yaptığı sohbette "Finansal piyasalarda istikrar yoksa, piyasa sığsa, fiyat oluşumu düzgün değilse Merkez Bankası görevini yapmak zorundadır" dedi. Piyasada bugün itibariyle bir likidite sıkıntısı olduğunun göründüğünü söyleyen Yılmaz, müdahalenin hangi yöntemle yapılabileceği sorusu üzerine şöyle konuştu:"Birçok yöntem var. Piyasa dostu yöntemlerle olur bu. Uygulayacağımız yöntem mümkün olduğunca piyasa dostu olacak. Bunlar aklınıza gelecek her türlü yöntem olabilir. Piyasa tarafından kabul edilebilecek yöntemler var."

ŞEFFAFLIĞIN SINIRI:

Dövize müdahalenin bir şok yöntemi ile mi yoksa daha yumuşak bir modelle yapılacağı sorusuna ise Yılmaz, "O kadar şeffaf olamayız. Ancak dövize müdahale aynı anda etkisini veriyor. Faiz kararını ise, geleceğe dönük beklentilere göre veriyoruz" şeklinde konuştu. Yılmaz, stopajın yabancı yatırımcılara sıfırlanması ve yerli yatırımcılar için de yüzde 10"a indirilmesi ile ilgili bir soru üzerine de, "Stopajın kaldırılması iyi oldu. Şu dakika itibarıyla gelinen nokta Güney Afrika"daki cari açığın yüksek olmasından kaynaklanıyor. Cari açık yüksek olunca, onların parası değer kaybetti. Oradan bize sıçradı" dedi.

PİYASAYI İZLİYORUZ:

Politikalarını fiyat istikrarına odakladıklarını, enflasyon hedeflemesi yaptıklarını, istikrar için gereken her şeyi yapacaklarını vurgulayan Yılmaz, "Piyasayı izliyoruz. Saniye saniye ne var, derinliği nedir, nerede başlar nerede biterin hesabını yapıyoruz" dedi. Yılmaz bir başka soru üzerine haziran ve temmuz enflasyon oranlarının yüksek çıkacağının kesinleştiğini belirterek, "Umarım ağustosu kaybetmeyiz" dedi. Yılmaz, enflasyonda ortaya çıkan durumun bugünkü veriler itibariyle hala tespit edilen hedeflere yakın olacağına işaret ederek, 2006"daki politikalarının bu olumsuzlukların 2007"ye yansımaması için gerekli tedbirin alınması yönünde olduğunu vurguladı. Yılmaz, tahminlerini 3 ayda bir revize ettiklerini, büyük ihtimalle enflasyonun üst bandı aşacağını söyledi.

Kaynak:Hürriyet