BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.428,04
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Dört ülke öğrencisini buluşturan şehir

Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında dört ülkenin öğrenci ve öğretmenleri Kars'ta buluştu.

Abone ol

Comenius Okul Ortaklığı Hayat Boyu Öğrenme (Life Learning) Projesi kapsamında İtalya, Yunanistan ve Romanya'dan gelen öğrenci ve öğretmenler Kars'ın Susuz ilçesinde buluştu.

Havaalanında çiçeklerle karşılanan misafirler, Susuz ilçesinde davullu-zurnalı eğlenceye katıldı. Büyük keyif alan yabancı ülke konukları, Türk misafirperverliğine hayran kaldı.

İtalya, Yunanistan, Romanya ve Türkiye'den öğrenci ve öğretmenler, Comenius Okul Ortaklığı Hayat Boyu Öğrenme Projesi kapsamında, son toplantısını Susuz Kazım Karabekir Anadolu Öğretmen Lisesi'nde yaptı.

Halk oyunları ekibinin gösterisini izleyen yabancı konuklar hareketli müziğin ritmine dayanamayarak halaya katıldı. Renkli anların yaşandığı halayda oyuna ayak uydurmaya çalışan konukların gayreti büyük beğeni topladı. Kısa sürede kaynaşan öğrenciler, doyasıya halay çekip davul-zurnanın keyfini çıkardı. Birbirlerine yöresel kıyafetleri de hediye eden öğrenciler arasında gönül köprüsü oluştu.

Halayın ardından okulun bahçesine geçen grup, burada hazırlanan çam ağaçlarını toprakla buluşturdu. Projenin en önemli ayaklarından biri olan ağaç dikme ve çöpte geri dönüşüm uygulamaları hayata geçirildi. Türk bayraklarıyla objektiflere poz veren öğrenciler Susuzlu öğrencilerle kurdukları diyalog memnunlukla karşılandı.

Projeyle ilgili bilgi veren Romanyalı Koordinatör Rodica Dragoi, 4 ülke arasında uzunca bir süredir devam eden sosyal ve kültürel ilişkilerin daha da kuvvetleneceğine değindi.

Kazım Karabekir Anadolu Öğretmen Lisesi Müdür Yardımcısı ve Okul Proje Koordinatörü Yücel Urbay da "2008 yılında başlayan 'Daha temiz bir dünyada daha sağlıklı bir yaşam' konulu projeye katılan tüm ülkelerin çevre sorunlarına eğilmesi amaçlanıyor. Öğrenciler de ve projeye iştirak eden diğer katılımcılar da çevre kirliliği tehlikesi, insanın kontrolsüz ve ihtiyatsız müdahaleleri, doğal kaynakların tükenirliği ve onları şimdiki ve gelecek kuşakların yararına korumamız gerektiği konularında bilinç oluşturmayı hedefliyoruz. Atıkların geri dönüşümü, ağaç dikimi, alternatif enerji kaynaklarının incelenmesi gibi etkinlikler yaparak öğrencilerde takım çalışma ruhunu geliştirmek, yabancı dil önemini kavratmak ve kültürler arası ön yargıları kırarak hoşgörü kültürünü oluşturmayı amaçlıyoruz. Çevre kirliliğini önlemek, öğrencilerimizde ve genel olarak çevreyi koruma bilinci oluşturmak istiyoruz. Ağaç dikimi ve geri dönüşüm kutularının konulması da projenin ayaklarından bazıları. Bu 4 ülke arasında çok samimi, çok sıcak ilişkiler oluştu." dedi.