BIST 9.122
DOLAR 32,36
EURO 34,99
ALTIN 2.325,19
HABER /  EKONOMİ

Dönüşüm sırası köylerde

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, köylerdeki hasarlı binaların yenileneceğini açıkladı.

Abone ol

Bağcılar ve Göztepe’de riskli binaların yıkım törenine katılan Çevre Bakanı Güllüce “Köylerde de ciddi oranda deprem riski var. Kısa bir zaman sonra oralara da el atacağız. Köysel dönüşüm yapacağız” dedi.

kentsel-donusum.jpg 

ŞEHİRLERDEN SONRA KÖYLERDEKİ RİSKLİ BİNALARA DA EL ATILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, köylerde de dönüşüm yapacaklarını belirterek, “İleri tarihte Köysel Dönüşüm’e başlayacağız” dedi. Güllüce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Bağcılar’daki 18 riskli binanın yıkıldığı ‘Kentsel Dönüşüm Töreni’nde yaptığı konuşmada, 2 hafta sonra 1999 depreminin 15. yılının anılacağını söyledi. Bu deprem sırasında Tuzla Belediye Başkanı olduğunu hatırlatan Güllüce “60 gün İzmit, Yalova ve Sakarya’da çalıştım, enkaz çıkarma, bina yıkma konusunda tuhaf bir tecrübem oldu. Allah o tecrübeyi kullandırmasın. O zamanki Türkiye’de bina yıkma da bilinmiyordu” dedi.

'YENİ BİR TÜRKİYE HALİNE GELDİK'

Güllüce, İstanbul’un kentsel dönüşümde en başarılı illerden biri olduğunu ifade ederek, “Bu yıkım, ‘Ey Türkiye, bak biz eskileri değiştiriyoruz. Biz yeni Türkiye olarak gelişiyoruz. Bizim apartmanlarımız hem deprem riskinin ortadan kalktığı hem de çağın insanın istediği şartları yerine getiren binalar olacak’ demiş olacağız. Köylerde deprem riski de ciddi oranda var. Kısa bir zaman sonra oralara da el atacağız. Köylerde deprem riski altındaki binaları ve kötü yapılaşmaları düzelteceğiz” dedi.

Geçmişin çabuk unutulduğuna dikkati çeken Güllüce, şunları söyledi: “Sanki bir daha hiç deprem olmayacakmış gibi düşünmeye başlıyoruz. Biz hem unutmayacağız hem de çaresini arayacağız. 1999’dan sonra Türkiye’de birçok şey, özellikle 2002’den sonra hükümetimizin de katkılarıyla farklı bir hale geldi. Yeni bir Türkiye haline geldik.” Güllüce, ülke genelinde hâlâ birkaç milyon binanın sıkıntılı olduğunu ve depremde yıkılma riski taşıdığını belirterek, “Bazı illerimiz var ki ilin yarısı neredeyse fay hattı. Hızla bunları değiştirmemiz, geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

MEKANSAL STRATEJİK PLAN YAPIYORUZ

Bakan Güllüce, kentsel dönüşümle ilgili vatandaşa daha çok faydası olacak yeni bir yönetmelik çıkardıklarını belirterek, Bakanlığın çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Gediz bölgesinde büyük bir çevre projesi yapıldığını aktaran Güllüce, şöyle konuştu: “Orada ciddi bir çevre kirliliği var. Bu kirliliği ortadan kaldıracak bir çalışma yapıyoruz. Türkiye’de ilk defa mekansal stratejik plana başladık. Türkiye’nin tümünü planlayacak ve stratejik planla yapılacak. İstanbul Ticaret Odası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ortaklığıyla bu projeyi başlatıyoruz. 2 sene içinde de bitireceğiz. Türkiye’deki yerleşim alanlarının tümünü havadan çekiyoruz. Bunlar 3 boyutlu olarak bilgisayara aktarılıyor. Her bina 3 boyutlu olarak görülebilecek hale geliyor. İskelelerimizle ilgili çok dramatik şeyler yaşanıyor. İskele yapılması konusunu içeren yönetmeliğimiz hemen hemen çıkmak üzere.”