BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Donald Trump'a ülkesinden tarihi şok!

Muhafazakarların sembol eyaletlerinden Alabama’da, Jeff Sessions’ın adalet bakanı olmasıyla boşalan senatör koltuğu için yapılan ara seçimde Demokrat Parti adayı Doug Jones kazandı.

Abone ol

Hakkında çıkan pedofili ve cinsel taciz iddialarına rağmen adaylığında ısrar ettikleri Roy Moore’un şok yenilgisi Trump için büyük bir hezimet olurken, Cumhuriyetçi Partinin Senato çoğunluğu da daha kırılgan hale geldi.

Amerika Bülteni’nin AP’nin haberinden aktardığına göre Doug Jones oyların yüzde 49,5’unu alırken, Moore yüzde 48.9’da kaldı. Jones’un zaferi ile 100 sandalyeli Amerikan Senatosunda Cumhuriyetçi koltukların sayısı 51’e düşerken, Demokrat koltukların satısı 49’a yükseldi. Bu sonucun, vergi kesintisi tasarısı henüz yasalaşmamışken ve 2018 Kongre seçimleri öncesi Cumhuriyetçi Partiyi oldukça zora sokacağı değerlendiriliyor.

PARTİ TABANINDA YAKALADIĞI RÜZGARIN ETKİSİ AZALACAK: Öte yandan Moore’un seçilmesi Cumhuriyetçi Parti içinde, başka bir kargaşayı da ortadan kaldırdı. Partili senatörlerin bir kısmı, seçilse bile hakkında bunca cinsel taciz iddiası bulunan Moore’un Senato’dan ihracına destek vereceklerini açıklamıştı.

Seçimin bir diğer mağlubu, Trump’ın aşırı görüşleri nedeniyle Beyaz Saray’dan uzaklaştırmak zorunda olduğu eski danışmanı Steve Bannon oldu. Breitbart adlı aşırı sağ haber portalını yöneten Bannon, Moore’un önseçimi kazanarak partinin adayı olmasının arkasındaki isimdi. Moore’un kaybetmesi ile parti tabanında yakaladığı rüzgarın etkisi azalacak.

FİYASKOYA SÜRÜKLEDİ: Nitekim Senato çoğunluk lideri Senatör Mitch McConnell’I destekleyen aksiyon komitesinden yapılan açıklamada da Bannon tek sorumlu olarak işaret edilirken, “Bu sonuç, seçim nerede olursa olsun adayın karakterinin belrileyici olduğunu acı şekilde bir kez daha göstermiştir. Steve Bannon, Moore’un adaylığını sağlayarak, sadece partimize çok kritik bir koltuğu kaybetmesine neden olmakla kalmadı ABD başkanını da bir fiyaskoya sürükledi” denildi.

Doug Jones, Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın senatörlük süresinin sona ereceği 2020 yılına kadar görevde kalacak.

abd