BIST 9.516
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.493,11
HABER /  DÜNYA

Donald Trump resmen göreve başladı!

ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump, Barack Obama'dan görevi devraldı. Nefeslerin tutulduğu devir teslim töreni için üst düzey güvenlik önlemleri alındı.

Abone ol

Beyaz Saray'da iktidar bir kez daha Cumhuriyetçilere geçti! Sekiz yıldır başkanlık görevini yürüten Demokrat Barack Obama, görevi Cumhuriyetçi Donald Trump'a devretti. Trump, yüzbinlerin katıldığı törende yemin ederek ABD'nin 45. Başkanı oldu.

Kongre binasındaki törende 70 yaşındaki Donald Trump'tan önce ABD Başkanı Yardımcısı Mike Pence yemin etti. Yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığı tören için yoğun güvenlik önlemleri alındı.

TRUMP İLK KONUŞMASINI YAPTI

Yemin ederek başkan olan Donald Trump yaklaşık 20 dakika süren bir konuşma yaptı. Konuşmasının ilk bölümünde Barack Obama'ya bu geçiş döneminde gösterdiği ilgi için teşekkür eden Trump, bu yeni dönemle birlikte azınlığın değil çoğunluğun yönetime geldiğini kaydetti. Trump şöyle konuştu:

"Burada toplanan herkesin anı bu. Gün artık sizin gününüz. ABD, sizin ülkeniz. Burada önemli olan şey, hangi partinin hükümeti kontrol ettiği değildir. Önemli olan hükümetimiz halk tarafından kontrol ediliyor mu edilmiyor mu önemli olan budur. Bu dönem tarihe, halkın iktidara geldiği artık unutulmayacağı bir dönemdir. Şu anda milyonlarca insan burada, bu tarihi anın parçası olmak için burada. Dünya daha önce böyle bir şey görmedi.

"TEK YÜREK, TEK VATAN..."

Bu hareketin merkezinde çok önemli bir şey var. Ulus, vatandaşlarına hizmet etmek için vardır. Amerikalılar kendilerine iyi bir iş ve güvenlik isterler. Bunlar haklı ve makul isteklerdir. Çocuklar ve anneler yoksulluk içerisinde. Kapatılmış, pas tutmuş fabrikalar. Eğitim sistemi, bu kadar nakit olmasına rağmen imkandan yoksun. Uyuşturucu bugüne kadar çok can aldı ve bu potansiyeli harekete geçilmesinin önüne geçtiler. Bu durum burada sona eriyor. Biz bir ulusuz. Biz tek yüreği, tek vatanı ve aynı alın yazısını paylaşıyoruz. Bugün burada ettiğim yemin herkese ettiğim bir bağlılık yeminidir.

OBAMA DÖNEMİNE ELEŞTİRİ

Dış endüstriyi geliştirdik içeriyi ihmal ettik. Başka ülkelerin sınırlarını savunduk kendi sınırlarımızı ihmal ettik. Bu süreçte trilyonlarca doları yurt dışında harcadık. Diğer ülkeleri zenginleştirdik, refah ve ülkenin güven düzeyi gittikçe azaldı. Teker teker fabrikalar kapandı. Milyonlarca Amerikalı işçi işsiz kaldı. Orta sınıfın işsizliği ellerinden uçtu. Bu geliri de dünyaya dağıttık. Bu geçmişte kaldı ve sadece şimdi geleceğe bakıyoruz.

"YENİ YOLLAR, YENİ KÖPRÜLER YAPACAĞIZ"

Bugün burada her kentte duyulacak, yeni bir kararname vizyon ortaya koyuyoruz. Bugünden itibaren sadece Amerika önceliğimiz olacak. Alacağımız her karar; ticaret, vergi, göçmen meselesi konusunda alınacak her karar ABD'lilerin çıkarına olacaktır. Bu korumacılık büyük bir gücü beraberinde getirecek. Sizinle son nefesime kadar mücadele edeceğim ve sizi hayal kırıklığına uğratmayacağım. Sınırlarımızı geri getireceğiz, düşlerimizi geri getireceğiz. Yeni yollar, yeni köprüler yapacağız"

FLAŞTÖRENDE NELER YAŞANDI?

Donald Trump, devir teslim töreninin son bölümünde yer alan yemin törenine geçti. Trump ailesiyle birlikte geldiği platforma yemin ederek, başkanlık görevini resmen devralmış oldu.

FLAŞObama ve Trump buluştu

Trump, Beyaz Saray'da Başkan Barack Obama ve eşi Michelle Obama tarafından karşılandı. Obama ve Trump birlikte çay içtiler.

Trump ve Obama çiftinin Beyaz Saray'daki kısa görüşmesinde halef ile selefin birbirlerine başarı dileklerinde bulunduğu belirtildi.

Obama ile görüşmesi sonrası Trump ABD'nin yeni başkanı olmak için Beyaz Saray'dan ayrıldı. Trump, Başkan Obama ile birlikte Beyaz Saray'dan ayrılarak Kongre binasına geldi.

GEÇİT TÖRENİYLE BEYAZ SARAY'A GELDİ

Emlak milyarderi Donald Trump çok sayıda ünlünün ve siyasetçinin boykot etme kararı aldığı törende yemin ederek görevi üstlendi. Yemin eden Trump Beyaz Saray'a doğru hareket etti.