BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,72
ALTIN 2.490,35
HABER /  GÜNCEL

Donald Trump gafları ve sakıncalı 10 fikri

AMERİKA başkanı seçilen Donald Trump'tan dünya ürküyor. Peki ama neden? Donald Trump kimilerine göre çılgınca kimilerine göre cesur fikirlere sahip. İnandıkları ise herkesten farklı. İşte gafları ve dedikleri ile Trump.

Abone ol

DÜNYA yeni bir döneme kapılarını açtı. Amerika'nın yeni başkanının Donald Trump olması endişe rüzgarları estirdi. Peki neden Trump sakıncalı olarak görülüyor, sorunlu olan fikirleri neler? İşte Donald Trump'ın zikri ve zihni;

1- CAMİLER TAKİP ALTINDA TUTULMALI : Donald Trump, ABD'de yaşayan Müslümanların güvenlik güçleri tarafından sürekli olarak takip altında tutulması gerektiğini ve bunun bir terörle mücadele konusu olduğunu söylüyor. Trump ayrıca camilerin takibe alınması konusunun siyaseten yanlış bir adım olduğu eleştirilerine ise 'Umurumda değil' yanıtını veriyor.

2- İŞKENCE İSTİYOR : Trump boğulma hissi veren işkence (Waterboarding) geri getirilmeli diyor. Tutukluların su altında tutularak havasız bırakılmaları yöntemi olarak bilinen ve bir tür işkence olup olmadığı ABD'de tartışılan sorgulama tekniğini yakalanan IŞİD militanları üzerinde uygulamak istediğini ifade ediyor. Cumhuriyetçi Başkan adayı, bu yöntemin IŞİD'in kullandığı kafa kesme taktikleri yanında 'çerez' olduğunu belirtiyor.

3- IŞİD'i 'iflahını kesene kadar bombalamak' istiyor
IŞİD'in petrol ticaretinden elde ettiği geliri kurutmayı hedefleyeceğini söyleyen Trump, seçim kampanyası sürecinde yaptığı konuşmalarda "örgütü iflahını kesene kadar bombalayacağını" söylemişti.

4- Meksika sınırına duvar çekilmeli
Meksika'dan ABD'ye giren göçmenleri engellemek için büyük bir duvar inşa etmek isteyen Donald Trump, "Ülkemize uyuşturucu sokuyorlar, suçu getiriyorlar... Onlar tecavüzcü" dedi. Trump inşa edilecek duvarın maliyetini ise Meksika hükümetinin üstlenmesini istiyor. Meksika - ABD sınırına çekilecek bir duvarın maliyeti kullanılacak teknolojiye göre 2,2 milyar dolar ile 13 milyar dolar arasında değişiyor. Trump'ın başkan seçilmesi 'duvar' açıklaması yüzünden en çok Meksika'da etki yarattı. Borsaları çöktü para birimleri değer kaybetti.

5- 11 milyon kayıtsız göçmen sınırdışı edilmeli diyor.
Trump'ın bu açıklaması hem ırkçı, hem de aşırı derecede yüksek maliyetli bir adım olarak görülüyor. ABD'de kitlesel bir sınırdışı politikasının ülkeye maliyeti 114 milyar dolar olacak.Trump'ın seçim zaferi ile birlikte sınır dışı edilme korkusu yaşayanlar Kanada göçmenlik sitesini çökerttiler.

Trump, ABD topraklarında doğan her bebeğe ABD vatandaşlığı verilmesi uygulamasını da sonlandıracağını söylüyor.

6- 'Putin'le çok iyi anlaşacağını' söylüyor
Donald Trump CNN televizyon kanalına verdiği bir röportajda, ABD Başkanı Barack Obama ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in müzakereye yanaşmayacak kadar birbirlerinden soğuduğunu ifade etmişti. "Bence ben Putin'le çok iyi anlaşabilirim" diyen Trump, "Benim başkanlığım döneminde Rusya'yla bugün olduğu gibi sorunlarımız olmaz" iddiasını ortaya atmıştı.

7- Çin'in daha çok üzerine gidilmeli görüşünde : ABD'li milyarder işadamı Trump, ABD - Çin ikili ticaret ilişkilerinin daha adil hale getirilmesi için Pekin yönetimi üzerindeki baskının artırılmasından yana.

Trump, Çin'in para birimi Yuan'ın değerini kasıtlı olarak düşürmesinin önüne geçeceğini söylüyor ve Pekin'in çevre ve istihdam koşulları konusunda küresel standartlara uyum sağlaması için baskıları artıracağını belirtiyor.

8- 'İklim değişikliği basit bir hava durumu olayı' görüşünde
Trump her ne kadar temiz hava ve temiz su fikirlerini desteklese de bilim adamlarının küresel ısınma ve iklim değişikliği uyarılarını 'Aldatmaca' olarak niteliyor. Cumhuriyetçi başkan, bir seçim konuşmasında, iklim değişikliğinin aslında sadece hava durumu olaylarından ibaret olduğunu savunmuştu. Trump'a göre, şirketler üzerine getirilen çevre standartları yükü küresel piyasadaki rekabet güçlerini aşağı çekiyor.

9- Saddam ve Kaddafi iktidarda olsaydı bugün dünya daha güvenli olurdu diyor
Trump yine CNN'e verdiği röportajda hem Irak hem de Libya'daki durumun Saddam Hüseyin ile Muammer Kaddafi'nin iktidarları döneminden çok daha kötü olduğunu ifade etmişti.

Trump'a göre, idam edilen Saddam Hüseyin ile linç edilerek öldürülen Muammer Kaddafi bugün yaşıyor olsalardı, Orta Doğu daha istikrarlı bir noktada olabilirdi.

10 Müslümanlar ABD'ye kabul edilmemeli. Trump California'daki saldırıların ardından yaptığı açıklamada, ülke yöneticilerinin olayları kontrol altına alıncaya kadar Müslümanların ABD'ye girişlerinin tümüyle engellenmesi gerektiğini ifade etmişti. 

11- NATO para tuzağı: ABD NATO'ya başka tüm diğer ülkelerden daha fazla para yatırıyor diyor.

12. Kürtaj yapan doktorlara ceza verilmeli: Trump, MSNBC'ye verdiği bir röportajda, "kürtaj yasadışı ilan edilirse kürtaj yapan kadınlara ceza verilmeli" demişti. Daha sonrasında ise, "Kadınların yerine, kürtaj operasyonunu yapan doktorlara ceza verilmeli" dedi.

13- ABD'ye sığınma başvurusunda bulunan Suriyelileri geri gönderecek. Trump Suriyelilerin ABD'ye yerleşmelerini engelleyeceğini söylüyor.

14-Siyahlara karşı alaycı:  Trump, Martin O'Malley gibi bazı eski Demokrat adayların polis şiddetine karşı siyah haklarını savunanlardan özür dilemesiyle dalga geçip kendisini kolluk kuvvetleri yanlısı bir aday olarak öne çıkardı. Trump ayrıca, siyahların karıştığı suçlarla ilgili doğru olmadığı ortaya konan bir istatistik paylaştı. Twitter'daki tabloya göre, ölen siyahların yüzde 97'sinin yine siyahlar tarafından öldürüldüğü ve polisler tarafından öldürülen siyahların oranının yüzde bir olduğu iddia ediliyor.

15-İnandığı ve inandırmak istediği yalan : Amerikalı Araplar 11 Eylül saldırılarını kutladı. Trump, 11 Eylül saldırılarının ardından, defalarca New Jersey'deki Müslümanların kutlama yaptıklarını söyledi. Trump, "Bu tür olaylar ABD'de yaşayan Müslümanlar hakkında bir şeyler söylüyor" diyordu. Ancak Trump'ın iddiasını doğrulayacak basında yer almış herhangi bir haber bulunmuyor.