BIST 9.769
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.431,42
HABER /  GÜNCEL

Domuz gribine karşı Türk aşısı

Sağlık Bakanlığı tartışmalı domuz gribi aşısına karşı Türkiye'de aşı üretmek için çalışma başlattı

Abone ol

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yakın bir gelecekte Türkiye'de domuz gribi aşısı üretimine başlanacağını söyledi.

Hastalıklara karşı aşılama konusunda gelişmiş ülkeler düzeyine çıktığımızı söyleyen Bakan Akdağ şunları söyledi:

Çocuklara yönelik 5'li aşıyı yapacağımızı duyurduğumuzda Sanofi Pasteur bize başvurdu. Onlarla kademe kademe bir üretim anlaşması yaptık. Şu sırayla üretime geçilecek: 'Paketleme, dolum, kurutma.' Orjinal üretim ise şu anda düşünülmüyor. Ancak grip aşısında orjinal üretimin de Türkiye'de yapılmasını planlıyoruz.

Grip aşısıyla ilgili bir firmayla görüştük. Başka firmalarla da görüşmeler sürdürülecek, kısa sürede tamamlanıp aşı üretimiyle ilgili netlik sağlanacak.

BİR AŞI 5.2 EURO

Grip tehdidi gelecek yıl da devam edecek, risk daha yüksek. Bu yüzden aşı üretiminin ülkemizde yapılması son derece önemli. Aşıların bir dozu 5.2 euroya mal oluyor. Virüs mutasyon geçirmesi halinde, eğer içindeki antijenlere karşı bir bağışıklık söz konusu olursa biz doz başına yarım euro vererek, yeni aşının alımını da sağlayacağız.

43 MİLYON DOZ AŞI GELECEK

Türkiye'de öncelikli risk grubunda bulunan 28 milyon kişinin aşılanmasını hedefliyoruz. Bu hedef kitlenin kapsamının genişletilebilmesi ihtimali de söz konusu. Pandemi salgınıyla ilgili tedbirleri alırken, toplumun yüzde 30'unu aşılamayı hedefledik. Bu da riskli grubun yarısı anlamına geliyor. 28 milyon kişiye yetecek derecede aşı sipariş ettik. 43 milyon doz aşı, kademe kademe ulaşacak. Bu yılın sonuna kadar aşıların yüzde 40'ının elimize geçmesini bekliyoruz. Aşılamada da hedefimiz Ocak ayı sonuna kadar korumayı sağlamak.