BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,78
ALTIN 2.505,94
HABER /  SAĞLIK

Domuz gribinde sevindiren gelişme

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu domuz gribi ile iligli yeni açıklamalar yaptı.

Abone ol

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu domuz gribi ile iligli son dakika bilgiler paylaştı. Müezzinoğlu, gripte vaka artışının iniş sürecine geçtiğini belirterek, "Son 2-3 gündür vakalar, müracaatlarda ciddi bir azalma var. Hastanelerdeki yatışlarımızda önemli bir azalma var. Pik dönemi geçtiğimiz hafta itibarıyla durağan döneme geçti. Bugün itibarıyla da iniş dönemine geçti" dedi.

ELEKTRİK KESİNTİSİ HASTALARI MAĞDUR ETTİ Mİ?

"Elektirik kesintisinin olduğu süreçte, yaklaşık 180 hastamızı evlerinden alarak hastane koşullarında tedavi ortamına taşıdık. Hiçbir hastamızı bu anlamda hayatı bir risk ile karşı karşıya bırakmadık."

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, domuz gribiyle ilgili yaptığı açıklamada 'Bunun ilaçla tedavisinin olmadığını bilmemiz gerekir. Hijyen birinci derecede önemli' dedi.

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ NEDİR?

Domuz gribinin belirtileri mevsimsel griple aynı özellikleri gösteriyor. Domuz gribinin tedavisinde 48 saat kritik öneme sahip. Doktorların açıklamalarına göre domuz gribi tedavisinde bu saat geçildiğinde ilaçlar etkili olmuyor.

İnternethaber.com domuz gribini normal gripten ayıran belirtileri, hastalığın tedavi şeklini ve kritik aşamayı Bahçeşehir Üniversitesi ve Liv Hospital hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Z. Çağla Karakoç'a sordu.

DOMUZ GRİBİNİN BELİRTİLERİ NELER?
İnfeksiyon hastalıkları uzmanı Çağla Karakoç 'un açıklamalarına göre domuz gribinin belirtileri mevsimsel griple aynı özellikleri gösteriyor. Doktor Çağla Karakoç bu belirtileri şöyle sıraladı;
"Domuz gribinin(H1N1) klinik belirtileri tıpkı mevsimsel grip(influenza) gibidir yani;
-ateş, doktor-çağla-karakoç.jpg
-üşüme,
-titreme,
-öksürük,
-boğaz ağrısı,
-burun akıntısı,
-kas ağrıları,
-başağrısı,
-kırgınlık,
-halsizlik,
-bulantı,
-ishal gibi şikayetler gribin belirtileridir. Ayırım (domuz gribi olup olmadığı) laboratuar olarak PCR testleri ile yapılarak konulabilir."

ÜÇ ÇEŞİT GRİP VAR
Doktor Çağla Karakoç'un verdiği bilgiye göre hayatımızı etkileyen üç tür grip bulunuyor. Sağlık bakanlığının 'domuz gribi' ölümlerini açıkladığı tür H1N1 gribi. Karakoç şu bilgileri aktardı;

-"Üç çeşit grip virüsü vardır. İnfluenza A ve influenza B ve C. H1N1(domuz gribi) ve H3N2 influenza A alt tipleridir. İnfluenza B ve C’de alt tip yoktur. Tip C; A ve B’ye göre çok nadir görüldüğünden mevsimsel grip aşılarının içeriğinde A ve B tipi virüsler dahil edilmektedir. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı haftalık grip sürveyans raporunda son haftalarda influenza B ve H1N1(domuz gribi) daha ağırlıkta olarak görülmekte iken H3N2 daha az sayıdadır."

DOMUZ GRİBİ BU GRUPTAKİLER DİKKAT!

Domuz gribine yakalanmak elbetteki eşittir ölüm demek değil. Grip 48 saat içinde tedavi edilmeye başlandığında ilaçlarla alt edilebiliyor. Domuz gribinde riskli gruplarını ise Doktor Çağla Karakoç şu şekilde açıkladı;
domuz-gribi-tedavisi.jpg
"Domuz gribine yakalanmak elbetteki eşittir ölüm demek değil. Domuz gribi de hafiften ağır hastalık tablosuna kadar değişen bir klinikle seyredebilir. Domuz gribinde risk gruplarında ölüm riski artmaktadır ki bunlar; yaşlılar, gebeler, küçük çocuklar, kronik hastalığı (astım, kalp hastalığı, diyabet, böbrek hastalığı, kanser hastaları…)olanlardır.

DOMUZ GRİBİ TEDAVİSİNDE KRİTİK SAAT
Doktor Çağla Karakoç'un açıklamalarına göre gribe yakalanan 'risk grubundaki' kişilerin mutlaka hastaneye başvurmaları gerekiyor.

-"Risk grubunda olan hastaların grip şikayetlerinin başlaması durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurarak destek almaları gerekir. Bu hasta gruplarında antiviral tedavi dediğimiz (örn; oseltamivir) ilaç tedavisi şikayetler başladıktan sonraki 48 saat içinde etkindir. Geç başlanması durumunda etkisiz kalmaktadır."

GRİP SALGINI 100 MİLYON KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ
Grip deyip geçmemek gerekiyor. Dünyada büyük çapta ölümlere sebep olan ilk grip salgını 1918 yılında yaşandı. Yaklaşık iki yıl içerisinde 500 milyon kişi hastalığa yakalandı ve 50 ila 100 milyon kişi hayatını kaybetti. Bu salgına yol açan grip virüs H1N1 virüsünün atasıydı. 1976 salgınında 1 kişi hastalıktan 25 kişi virüs aşısına bağlı oluşan yan etkilerden hayatını kaybetti. Bu nedenle 1976 salgını, "domuz gribi fiyaskosu" olarak da bilinir. 1988 salgınında sadece hamile bir kadın ve doğmamış bebeği hayatını kaybetti. 2009 yılında Meksika'da başlayıp dünyaya yayılan virüs, 191 ülkede yaklaşık 800,000 kişide görüldü, 8238 kişi H1N1 virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi.

NEDEN DOMUZ GRİBİ DENİYOR?
domuz-gribi-aşisi.jpgDomuz gribi denilmesinin sebebi domuzlarda oluşan virüse çok benzemesinden kaynaklanıyor. Kümes hayvanları ve domuzlar ile yakın temasta çalışan kişiler, özellikle korumasız bir şekilde temasta bulunanlar, eğer hayvan insana bulaşabilen bir virüs taşıyorsa enfeksiyon kapma riski altındadır. Buna karşılık, hastalıklı bir hayvanın eti uygun bir şekilde pişirildiği zaman herhangi bir risk arz etmemektedir. SIV, insandan insana bulaşabilecek şekilde yapısını değiştirebilmektedir. 2009 yılındaki domuz gribi vakalarının bu tip bir virüs tarafından oluştuğu belirtilmektedir.

DOMUZ GRİBİNDEN KORUNMA YOLLARI
Domuz gribi solunum yoluyla bulaşmaktadır. Dünya Sağlık Federasyonu tarafından onaylanmış bir aşısı vardır. Özellikle hamile olanların ve temas ettikleri kişilerin bu aşıyı olması öneriliyor.
domuz-gribi-.jpgBunun dışında domuz gribine tedbir olarak, solunum maskeleri kullanılıp, özellikle kalabalık ortamlarda bulunduktan sonra eller sıklıkla sabun ve su ya da alkol içerikli kimyasallar ile yıkanmalıdır.

Eğer öksürme gerekiyorsa ağız bir bez ya da kâğıt ile kapatılmalı ve kullanılan kâğıt ya da bez hemen çöpe atılmalıdır.