BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.301,82
HABER /  SAĞLIK

Domuz gribi belirtileri nelerdir ve tedavisi

Türkiye'de 30 kişinin hayatını kaybettiği domuz gribi belirtileri nelerdir erken tanı ile tedavisi mümkün müdür? Domuz gribi bulaşıcı bir hastalık mıdır işte soruların cevapları...

Abone ol

Domuz gribi Türkiye'de can almaya devam ediyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu domuz gribinden 30 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Peki domuz gribi belirtileri nelerdir erken tanı ile domuz gribinin tedavi edilmesi mümkün müdür? Grip nedeni ile hastanelere koşan vatandaşların merak ettiği bir diğer konuda domuz gribi bulaşıcı bir hastalık mıdır? Bu merak edilen soruların cevabı internethaber.com'da....

ÖNCELİKLE DOMUZ GRİBİNİ TANIYALIM

Domuz gribi, A(H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD'de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. Bu virüse " domuz gribi" denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olmasıdır. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.

DOMUZ GRİBİ (A/H1N1) BULAŞI MIDIR? NASIL BULAŞIR?

Domuz gribi A(H1N1) virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir. Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir. İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma gösterilmemiştir.

screen-shot-2015-03-23-at-10.38.25-am.png


EN ÖNEMLİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Bunlar:

    * Ateş,
    * Öksürük,
    * Boğaz ağrısı,
    * Yaygın vücut ağrısı,
    * Baş ağrısı,
    * Üşüme ve
    * Yorgunluk

gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.


HASTALIK NE KADAR SÜREDE BULAŞIR?

Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar. Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır.

screen-shot-2015-03-23-at-10.38.41-am.png

H1N1 VİRÜSÜNÜN AŞISI VAR MIDIR?

ABD ve Avrupa’da üretilen iki tip aşı var. Bu iki tip aşının etken maddeleri birbirinden farklı. Birinde zayıflatılmış canlı virüs var diğeri ise ölü virüs içeriyor. Aşılar içerisinde üç önemli madde var. Bunlardan birisi, antijen denilen vücutta esas bağışıklığı sağlayacak olan virüsün parçasını içeren kısım. İkinci madde ise ABD'de olmayan ve Avrupa'da olan adjuvan denilen ve aşının bağışıklık yapma gücünü artıran madde. Aşılarda bu amaçla uzun yıllar alüminyum kullanılmıştı. ABD, var olan ancak bilimsel olarak kanıtlanmış bulunmayan iddialar nedeniyle, aşıların içinde adjuvan madde kullanılmasına izin vermiyor.

Adjuvanların çok nadir olarak alerjik reaksiyonlara yol açtığı, bazı romatolojik hastalıklar gibi istenmeyen bazı yan etkilere yol açtığı öne sürülüyor. Bu nedenle de ABD'de hukuki olarak sorumlu tutulan çok sayıda dava olduğu için bu maddenin aşılara konulmasına izin verilmiyor. Avrupa'daki aşıların içinde adjuvan maddesi var. Bu aşılar 5 büyük firma tarafından üretiliyor. Türkiye'ye gelecek aşıların içerisinde büyük olasılıkla bu madde olacak. “Bunun bulunmasının bir zararı var mı” sorusuna kesin bir yanıt verilemiyor ancak Avrupa Birliği’nde adjuvanlı (sequalen veya alüminyum) aşılar yıllardır uygulanıyor ve ciddi bir yan etki hali hazırda bildirilmiş değil. Ama bu sadece Türkiye'ye özgü bir şey değil, ABD dışındaki tüm ülkelerdeki aşıların içerisinde adjuvan maddesi olacak. Üçüncü madde ise cıvalı bir bileşik. Aşının, başka mikroplarla kontamine olmasını, bulaşmasını engelleyen koruyucu bir madde. ABD'deki aşıların içerisinde bu da bulunmuyor. Civa olması çok da bir önem taşımıyor. Çünkü, arka arkaya çok dozda aşı yapıldığı takdirde, vücutta birikip özellikle çocuklarda bir takım rahatsızlıklara yol açabiliyor, ancak tek doz yapımında bir sorun bulunmuyor.

VİRÜS CANSIZ YÜZEYDE YAŞAR MI?

Kapı kolu, masa, bardak vb yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır. Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanması, bulaşma riskini de en aza indirecektir.

EVİMİZDE NASIL BİR TEMİZLİK YAPMALIYIZ?

Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar vb) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir. Günlük kullandığımız temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de etkilidir.

Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap kacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Ancak, bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Bu çarşaflar mümkün olduğunca elle temas edilmeden taşınmalı ve yıkanmalıdır. Hastanın çarşafları, çamaşırları değiştirildikten sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır. Hastaya ait kap kacak ya bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.

screen-shot-2015-03-23-at-10.41.52-am.png


ACİL MÜDAHALE GEREKTİREN DURUMLAR NELERDİR?

    * Zor nefes almak veya nefes darlığı
    * Bilinç bulanıklığı
    * Sık ve uzun süreli kusma


ÇOCUKLARDA BUNLARA DİKKAT!

    * Hızlı veya zor nefes alma
    * Vücutta solgunluk ya da morarma
    * Beslenememe
    * Uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil
    * Huzursuzluk
    * Ateşle beraber döküntü görülmesi


screen-shot-2015-03-23-at-10.39.57-am.png
DOMUZ GRİBİ TANISI NASIL KONUR?

Tanı PCR yöntemi ile konulmaktadır. Test bu konuda özelleşmiş laboratuvarlarda yapılmaktadır.


İLAÇ İLE TEDAVİ MÜMKÜN MÜ?

Evet. Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.

BU VİRÜSTEN KENDİMİZİ NASIL KORURUZ

Aşağıdaki önlemleri alarak sadece gripten değil; grip gibi solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklardan kendinizi koruyabilirsiniz:

    * Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.
    * Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir.
    * Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız.
    * Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz.
    * Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.
    Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.

GRİP İLE DOMUZ GRİBİ ARASINDAKİ FARKLAR NELER?

Mevsimsel grip ile domuz gribi arasında çok farkın olmadığını bu nedenle çok dikkatli olunması gerektiğini belirten Acıbadem Fulya hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgeneci Öngün, grip ile domuz gribi arasındaki farkları anlatıyor.