BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.324,84
HABER /  EKONOMİ

Doların ateşi yükseldi! 5 TL'nin kıyısından döndü

Dolar / TL, 12 Temmuz'daki zirve olan 4.9743'ü aşarak 4.9986'ye dek yükseldi. Akşam saatlerinde yaşanan kurdaki artışın, ABD'nin Rahip Brunson'un tutukluğundan dolayı Ankara ile Washington arasındaki ilişkilerde yaşanan gerilimin devam etmesine bağlanıyor.

Abone ol

Dolar / TL, Türkiye - ABD ilişkilerinin Rahip Brunson'un tutukluluğu nedeniyle yaşanan gerilimin devam etmesi nedeniyle 5 TL sınırına dayandı. Dolar / TL dün saat 20:00 sularında 5.01'e dek çıktı ve tarihi zirvesini gördü.

Döviz piyasasında dün öğleden sonra başlayan hareketlilik akşam da devam etti. ABD'nin Türkiye'ye yönelik iki bakan için uygulayacağını açıkladığı yaptırım kararı sonrası dolar bir kez daha rekor tazeledi.

Bugüne kadar bir kaç kez 4.90 sınırını geçen dolar, yaptırım kararı sonrası 4.82'den tırmanarak 4.99'a kadar yükseldi. Akşam saatlerinde ise dolar rekor tazeleyerek 5.01'e kadar tırmandı.

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, Türkiye'ye yönelik risk algısının iyimser olmaması nedeniyle TL'de negatif ayrışmanın devam ettiğini, hala 320 baz puanın üzerinde olan CDS'lerin geri çekilmekte zorlandığını söyleyerek, "Merkez Bankası'nın geçen hafta faizleri sabit tutma kararı ardından dolar 4.88 TL'nin üzerine yerleşti, geri çekilmeler sınırlı kalıyor. Piyasa yeni Orta Vadeli Program'ı (OVP) bekliyor, açıklanana kadar da oynaklık sürebilir. Piyasa artık daha somut şeyler beklediği için fiyatlara yansıtıyor. Yüksek enflasyon, cari açıkta bozulma, yeni kabinenin atacağı adımlar, diğer taraftan Rahip Brunson konusu ve ABD ile ilişkilerin nasıl seyredeceği hep piyasa için risk unsuru" dedi.

PİYASA GÜNDEMİ

Yurt içinde bugün saat 10.00'da imalat PMI, saat 12.00'de ise İstanbul Ticaret Odası Temmuz ayı perakende ve toptan fiyat endeksi açıklanacak. Öte yandan saat 10.30'da Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ile Temmuz ayı geçici ihracat rakamlarını açıklayacak.

Yurt dışında ise saat 10.55'te Almanya imalat PMI, saat 11.00'de euro bölgesi imalat PMI, saat 15.15'te ABD ADP özel sektör istihdamı, saat 16.45'te ABD Markit imalat PMI, saat 17.00'de ABD ISM imalat endeksi açıklanacak.