BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Dolardan kötü haber var!

Dolar daha ne kadar yükselir? Vatandaş ne yapmalı? Ufuk Söylemez "artık lale devri bitti" diyor ve bu sorulara tek tek cevap veriyor.

Abone ol

İNTERNETHABER
Nur Akman

Piyasanın sihirbazı Ufuk Söylemez dolardaki artışın nedenlerini ve vatandaşın yapması gerekenleri İnternethaber'e anlattı. Doların 2 liraya kadar çıkacağını, borsanın 2010'dan önce kendine gelemeyeceğini, vatandaşın spekülatif işlemlerden uzak durması gerektiğini söyledi

DOLARIN FİYATINI BANKALAR YÜKSELTİYOR 
Küresel krizle ilgili gelişmelere bağlı olarak dalgalanan piyasalarda doların ateşi bir hayli yükseldi. Bankalar arası piyasada 1,79 TL'yi gören dolar, bir anda dikkatleri üzerine çekti. Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise vatandaşları uyarıyor: "Saatlik hareketlere bakıp döviz ile oynamayın. Bunlar spekülatif hareketler. Tahtakale'de vatandaş dövize ilgi göstermiyor. Tek alıcı bankalar."

DOLARIN BU ARTIŞI BEKLENİYORDU

Söylemez doların 1.80 TL'yi bulmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi ve hatta bu artışın geciktiğini belirtti.  "Ekim-Kasım-Aralık aylarında Türkiye'ye kaynağı belirsiz bir biçimde ödemeler dengesinin net hata ve noksan hesabında 12.4 milyar dolar bir döviz girişi oldu. Merkez Bankası bunu insanların yastık altındaki dövizini bozdurmaları olarak açıkladı ama açıklama tatminkar değildi.  Dövizin bu aylarda artacağı belliydi." dedi.

DÖVİZDE LALE DEVRİ SONA ERDİ

Dünyadaki bozuk ekonomik gelişmelerin de dövizin artışında muhakkak etkili olduğunu söyleyen Söylemez "Ancak Türkiye gibi sıcak paraya bağımlı ülkelere kısa vadeli yabancı sermaye girişi neredeyse tamamen kesilmiş durumda. Dövizde artık lale devri sona erdi.  Ucuz, bol ve kısa vadeli yabancı sermaye girişini uzun vadede unutalım" dedi.   

DOLAR 2 LİRAYI BULACAK

Peki dolar 2 lirayı bulur mu? Söylemez'in bu soruya cevabı "Son dört senedir aşırı değerlenen Türk lirasının bugün 1.9 ve 2 lirayı bulması kaçınılmaz bir hadisedir" oldu.

VATANDAŞ NE YAPSIN?

Vatandaşın ne yapması gerektiğini de Söylemez şöyle açıklıyor: "Vatandaşın paniğe kapılarak spekülatif işlemlerden uzak durması gerek. Başta borsa olmak üzere riskli piyasalarda işlem yaparken ihtiyatlı olmalarında yarar vardır. İMKB'nin yeninden toparlanması ve eski parlak günlerine dönme ihtimali yakın gelecekte neredeyse sıfır gibidir. Çünkü İMKB maalesef spekülatif işlem yapan yabancıların egemenliğine girmiştir ve 2010 yılına kadar kendini toparlayamaz.

OTO VE EMLAK ALIM ZAMANI: "Yatırım yapmak isteyenler de seçimleri beklesinler. Seçimden sonra piyasa daha durgunlaşacak. Emlak ve otomobil fiyatları düşecek."

SICAK PARA YÜKSEK FAİZ DÖNEMİ BİTTİ

Ancak Söylemez uzun vadede umudunu kesmiş değil. Tabii bunun olması için de yapılacaklar var: "Türkiye gerçekçi kur uygulamasıyla sıcak paraya dayalı olmayan tüketimi değil tasarrufu teşvik eden ekonomi politikalar uygulayarak dövizde yeni oluşacak dengelere hazırlamalıdır. Artık bol sıcak para ve yüksek faiz kısır döngüsü kolay kolay geri gelmeyecektir.

ZENGİNLERDEN EK VERGİ ALINSIN

Bir de önerisi var Söylemez'in: "Türkiye zenginlerden varlık ve servetlerine göre "net aktif vergisi" almak zorundadır. Yurtdışındaki Türklere ait 60 milyar doların Türkiye'ye gelmesi mümkün değildir. IMF'den borç almak yerine zenginlerden "net aktif vergisi" almak zorudayız. Obama bile yılık geliri 250 bin doların üzerinde olan ABD vatadandaşlarından ilave vergi alacağı açıkladı."