BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.436,17
HABER /  EKONOMİ

Dolar yükseliyor kriz olacak mı işte en basit yanıtı!

Dolar yükseliyor. Dolar/TL'deki hızlı yükseliş vatandaşı 'ekonomik kriz mi geliyor?' endişesine sevk etti. Ancak işin uzmanlarına göre yaşanan durum tamamen manipülatif. İşte herkesin anlayacağı türden dolar analizi.

Abone ol

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, dolar kurundaki yükselişin nedenleri ve piyasalardaki diğer dengelere ilişkin herkesin anlayacağı türden basit bir analizde bulundu. 

Prof. Dr. Kerem Alkin Fed'in para politikasındaki sıkılaştırma süreci, ABD'de 20 Ocak'ta başlayacak başkan Donald Trump döneminin ekonomi ve dış politika tercihlerinin ne olacağına ilişkin belirsizlik ve Türkiye'nin döviz arzıyla ilgili sıkıntı yaşamasının kurların ateşinin yükselmesine neden olduğunu anlattı.

Alkin, ekonomide normal şartlarda döviz kurlarındaki dalgalanmanın ekonomide varolan bir sıkıntının göstergesi olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:"

EĞER EKONOMİDE SIKINTI OLSAYDI...

"Eğer ekonomide sıkıntı olsaydı o zaman sadece döviz kurları değil, Türk hazine tahvillerinin risk primi olan CDS oranlarının da çok hızlı yükselmesi gerekirdi.

BORSA İSTANBUL'DA SERT BİR DÜŞÜŞ OLMASI GEREKİRDİ

Ayrıca, Türk tahvillerinin 2 ve 10 yıl vadeli olanlarının ikinci el piyasa faiz oranlarının yükselmesi ve Borsa İstanbul'da da hissedilir sert bir düşüş yaşanması gerekirdi.

Enteresandır, döviz kurunda bu hareket yaşanırken, ne CDS'ler ne 2 ve 10 yıl vadeli tahvilin ikinci el faizi ne de BIST 100 endeksi bu tabloyu teyit ediyor.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞİN MANİPÜLATİF OLDUĞUNUN KANITI

Dolayısıyla göstergelerden 3 tanesinde dünya ve Türkiye'deki piyasa risklerine bağlı olarak makul bir hareket varken, sadece döviz kurlarında bu kadar sert bir hareket söz konusuysa bu manipülatif bir hareket olduğunu çok net kanıtlar."

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI TEK ÇÖZÜM MÜ?

Bu süreçte para ve maliye politikası alanıyla ilgili her türlü imkanın devreye alınması gerektiğini belirten Alkin, çözümün tek anahtarının TCMB ve sadece para politikası araçları değil, kurlardaki yükselişin engellenmesi için aynı zamanda maliye politikası araçlarının da devreye alınması gerektiğini söyledi.