BIST 9.469
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.497,58
HABER /  EKONOMİ

Dolar yorumları ne olur korkutan senaryo

Dolar yorumlarını merak eden yatırımcılar için uzmanlardan korkutan senaryolar geldi. Dolar ne olur sorusunun yanıtı uzmanlara göre FED'den gelecek faiz kararı ve yeni hükümetin reform konusunda atacağı adımlara bağlı.

Abone ol

Dolar kuru ne olur sorusu piyasaların ana gündem maddesi.

ABD Merkez Bankası Fed’den gelecek faiz artırımının doların daha da yükselmesine neden olacağı bütün analistlerin ortak kanısı. Türk Lirası’nın bu durumdan nasıl etkileneceği ise akıllardaki en büyük sorulardan biri olarak dikkat çekiyor.

Analistler, Fed’den gelecek faiz artırımının aslında oldukça küçük oranlarda olacağını ancak özelikle algıda bir bozukluk olmasından ötürü, Türkiye gibi ‘kafası karışık piyasaları’ derinden etkileyebileceğini söyledi.

Bazıları ise Türkiye’de reform yanlısı bir hükümet olması durumunda, Türk Lirası’nın dolar karşısında dengesini koruyacağına işaret etti.

ASH:Türkiye’de kurulacak yeni hükümette, bilinmiş isimlerin dışında isimler görürsek, Türk piyasaları bu durumdan oldukça kötü etkilenecektir.

 BABACAN VE ŞİMŞEK OLMAZSA...

Japon banka Nomura’nın Gelişen Ülkeler Birimi Başkanı Timothy Ash, “Eğer, Türkiye’de reform odaklı bir hükümet kurulursa ve Ali Babacan ve Mehmet Şimşek gibi isimlerin bu hükümette önemli görevlere geldiğini görürsek Türk Lirası’nın dolar karşısında dengelenebilir. Ancak Türkiye’de kurulacak yeni hükümette, bilinmiş isimlerin dışında isimler görürsek, Türk piyasaları bu durumdan oldukça kötü etkilenecektir” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN KUVVETLENMESİ LAZIM

HSBC Türkiye Başekonomisti Fatih Keresteci, “Fed'in faiz artırımlarına başlama zamanlaması temel manada çok önemli olmasa bile piyasalarca çok fazla dikkate alınıyor. Yaklaşık iki yıldır FED faiz artırımlarına başlayacak diye hop oturup hop kalkıyoruz. Halbuki Fed'in yapabileceği faiz artırımı ilk etapta birkaç çeyrek puandan fazla değil. Peki, nasıl oluyor da bu derece etkili olabiliyor. Mesela, Türkiye özelinde düşündüğümüz zaman Fed'in faiz artırımlarına başlama ihtimali genel faiz hadlerini birkaç puanın üzerinde yukarı itti (diğer faktörlerden soyutlamak mümkün olmasa da tahminen bu yargıya varmak yanlış olmayacaktır). Bunun temel nedeni algının bozuk olması... Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin kendi içlerinde yaşadığı sorunlar algı bozukluğunu tetikleyip Fed'in olası adımının etkisini pekiştiriyor. Normal şartlarda hasta etmeyecek grip mikrobunun bünyesi zayıf ya da bağışıklık sistemi hassas olan bireyleri hasta etmesi gibi... Fed faiz artırana kadar bu etkilenmenin süreceği kanaatindeyiz. Ancak, sonrasında, Fed'in faiz artırımlarının bebek adımları ile olacağı beklentisinin korunması durumunda, bu etki yavaş yavaş gündemden düşebilir. Tabii ki, Türkiye'de bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi kaydıyla”  şeklinde yorum yaptı.

Dolar yorumları dolar ne olur korkutan senaryo

ARALIK’TA FAİZ İHTİMALİ YÜZDE 70-80 FİYATLANDI

Hürriyet'in haberine göre, bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Tarımdışı istihdam verisi piyasadaki fiyatlamaları tam anlamıyla değiştirdi. Veri öncesi 97 seviyelerindeki dolar endeksi 100 seviyesine yaklaştı. Piyasa Aralık ihtimali artık fiyatlara yüzde 70-80 civarında yansıdı diyebiliriz. Piyasalarda Cuma günkü ilk tepkinin ardından bugün sakin seyir olabilir yeniden iç siyasete ve başkanlık sistemine ilişkin tartışmalara odaklanacağız" dedi.

Dolar/TL bu sabah ise saat 08.40'ta 2.9180/2.9242 seviyesinden işlem görüyordu.

 GEÇEN HAFTA YÜZDE 5 DEĞERLENDİ

TL geçen hafta başında seçim sonuçları nedeniyle dolar karşısından elde ettiği yüzde 5'lik değer kazancını kâr realizasyonu, ABD Merkez Bankası belirsizliği ve başkanlık sistemi tartışmaları nedeniyle haftanın kalanında koruyamadı.

Cuma gün içinde 2.85 civarında işlem gören, ABD istihdam verisi ardından 2.92'yi aşmıştı. Dolar/TL verinin ardından 2.93'ü aştı.

Dolar/TL bu sabah ise saat 08.40'ta 2.9180/2.9242 seviyesinden işlem görüyordu.

7 YILIN EN BÜYÜK TEK GÜNLÜK KAZANCINI ELDE ETMİŞTİ

1 Kasım seçimleri öncesi son işlemde 2.9095 seviyesinde olan dolar/TL, AK Parti'yi tek başına iktidara taşıyan seçim sonuçlarının ardından Pazartesi günü 2.7580'e kadar gerileyerek 3 ayın en düşük seviyelerini test etmiş ve yüzde 5 ile son 7 yılın en büyük tek günlük kazancını yaşamıştı. Ardından ise kur 2.85 civarında denge kazandı. Euro/TL ise 3.1444/3.1503 seviyesinde bulunuyor.