BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Dolar yerinde durmuyor 6 Aralık 2017 dolar fiyatları

Dolar kuru dünkü düşünün ardından bugün de açılışa düşüşle başladı. Dün 3,86'ya gerileyen dolar bugün 3,84 seviyelerindeydi. Kapanışta 3,85 oldu. Euro ise 4,54 seviyelerine indi. Peki dolar ve eurodaki düşüş devam eder mi? İşte uzman tahmini...

Abone ol

Dolar fiyatları, dün yönünü aşağı doğru çevirirken yeni günde de bu hareketine devam ediyor. Dolar kuru en düşük 3.8425 seviyesini görerek yaklaşık 1 ayın en düşük seviyesini gördü. Euro ise Türk Lirası karşısında 4.56 seviyesinin altına geriledi.

Dolar kuru, güçlenen faiz artışı beklentisi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye, serbest piyasa ekonomisine sahip bir ülkedir" şeklindeki açıklaması sonrası aşağı yönlü hareketlendi.

Dolar/TL yeni günde en düşük 3.8425 seviyesini görerek 9 Aralık'tan bu yana en düşük seviyeye ulaştı. 

Altın fiyatları dibi gördü! Daha düşer mi?

 GÖZLER ZARRAB DAVASINDA: Piyasalarda, ABD vergi tasarısına ilişkin gelişmeler ve devam eden Zarrab davası izleniyor. Bugün, Merkez Bankası'nın 2018 yılı para ve kur politikası raporu ve aylık fiyat gelişmeleri ile ilgili değerlendirmesi takip edilecek.

KAPANIŞTA DOLAR NE KADAR OLDU?

İstanbul ve Ankara serbest piyasalarında alınıp satılan döviz türlerinin, önceki ve bugün itibarıyla alış, satış fiyatları şöyle:

SALI                                                                        ÇARŞAMBA
                              Alış                  Satış                    Alış                  Satış
ABD Doları            3,8680             3,8690                 3,8490            3,8500
Avro                     4,5790              4,5800                 4,5460            4,5470

DOLARDA DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK Mİ?: Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "ABD’de Senato’dan vergi tasarısının geçmesi USD adına küresel bazda bir iyimserlik yaratmakla beraber; geçtiğimiz hafta Senatör John McCain’in pakete destek vermesiyle önceden hesaba katılmış olan iyimserlik, bir gün sonra odak noktasını bundan sonraki sürece çevirdi. Piyasa da bundan sonra Temsilciler Meclisi ve Senato’nun ayrı vergi paketlerinin eşleştirilmesi sürecine bakacaktır. Bugün genel anlamda günlük bazda EM’lerde USD’ye karşı değer kazancı olsa da TRY, diğer EM’lerden daha iyi bir performans göstermektedir" dedi.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI PİYASAYI RAHATLATTI: Erkan değerlendirmelerine şunları ekledi: "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pazar günü “bazı işadamlarının servetlerini yurt dışına transfer ettiğinin gözlendiği ve bunun engellenmesi gerektiğine” dair konuşmasının ardından dün, “sermaye kontrolü gibi bir talebinin bulunmadığının, Türkiye’nin bir serbest piyasa ekonomisi olduğunun ve isteyen herkesin parasını yurtdışına çıkartmakta serbest olduğunun” altını çizmesi piyasaları rahatlattı. Bu kapsamda da, enflasyon verisinden sonra değer kazanmaya başlayan TRY’nin kazançları genişledi.

Dolar yönünü yukarı çevirdi! 7 Aralık 2017 dolar fiyatları

 MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRACAK: Kasım ayı enflasyonunun %12,98 seviyesinde gerçekleşmesinin ardından, reel faizin negatif bölgeye düşmesi Merkez Bankası’nın 14 Aralık’ta geç likidite penceresinde bir artırıma gideceğini neredeyse kesinleştirdi. Piyasaların artan faiz artırım beklentisi, yüksek gelen enflasyon verilerinin ardından TRY’deki değer kazancının sebebidir. Fiyat istikrarının kısa vadede sağlanması için GLP’deki faiz artırım miktarının da önemli olduğunu ve ortalama %3 olan emsal ülkelerimizdeki reel faiz seviyelerinin yakalanması gerektiğini düşünüyoruz. Merkez Bankası da bu kapsamda 150 ila 300 baz puan arasında bir faiz artırımını teorik olarak düşünebilir.

DOLAR İÇİN TAHMİNLER: Kur 3,98’de iki defa tepe yaptıktan sonra 3,91’e geldiğinde düşüş için güzel bir teknik sinyal vermişti ve temel sebep ortaya çıkınca bu hareket aynen gerçekleşti. TCMB’nin 2018 Para ve Kur Politikası metnini yayımladığı bu zaman diliminde 3,84 desteğine kadar düşüş meydana geldi. 3,84’e kadar olan geri çekilmede olası tepkinin aşağı yukarı bu seviyelerden gelebileceğini, 3,91 aşılmadığı sürece ise kurun aşağıya bakmaya devam edeceğini düşünüyoruz. 3,84’ün bir altındaki destek, geniş bant aralıklarının gösterdiği üzre 3,75 olarak görülmektedir ve piyasa bu denli bir geri çekilme için hikaye desteği isteyecektir. Kurda teknik 3,91 bölgesi yeniden aşılırsa yukarıya doğru dönecektir."