BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,45
HABER /  EKONOMİ

Dolar ve altın fiyatları çıldırdı ABD seçim sonucu Trump depremi

Dolar ve altın fiyatları bugün çıldırdı. Piyasalardan gelen son dakika dolar kuru ve altın fiyatları haberlerine göre Dolar/TL 3.30 lirayı gördü. ABD seçim sonucu Trump'ı işaret edince altın fiyatları bir anda yüzde 4 yükseldi.

Abone ol

ABD'de Trump'ın başkan seçilmesi piyasalarda deprem etkisi yarattı. Dolar/TL 3,30'a, euro/TL 3,67'ye kadar çıkarak tarihi zirvesini yeniledi. Altın fiyatları fırlarken, petrol sert düştü. Piyasalarda şu dakikalarda toparlanma eğilimi gözleniyor.

ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın zaferi piyasaları alt üst etti. 

DOLAR 3,30'A KADAR ÇIKTI

Dolar/TL piyasaların kapalı olduğu saatlerde sabaha karşı tarihi zirve olan 3,30'u gördükten sonra kademeli olarak 3,18'in altına kadar indi. 

Dün 3,1850 ile rekorunu yineleyen ardından dolar piyasaların kapanış saatlerinde 3,17 civarında dengelenmişti. 

EURO 3,67'Yİ AŞTI

Euroda da rekor seviyeler görüldü. 3,6774'le tüm zamanların zirvesine çıkan euro 3,53'ün altına geriledi.

MEKSİKA PESOSU DİBE VURDU

Gelişen piyasa para birimleri de sert düştü. Trump'ın seçilme olasılığının barometresi olan Meksika pesosu, yüzde 11'e yakın kayıpla son sekiz yılın en sert düşüşünü göstererek tarihinin en düşük seviyesine geriledi.

Donald Trump, başkan olması durumunda Meksika sınırına gerçek bir duvar öreceklerini açıklamıştı.

Güney Afrika randı da yüzde 4'ü aşan düşüşle dört haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. 

BORSALAR KAYIPLARINI TELAFİ EDİYOR

Asya borsaları yüzde 3.5 düşerken, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde yüzde 5'e yakın kayıp oldu. ABD borsaları vadeli işemlerde kayıplarını telafi ediyor. 

Borsa İstanbul güne 2,37 düşüşle 74 bin 561 puandan başladı. Borsada şu dakikalarda yüzde 1'e yakın kayıp görülüyor.

ALTININ ONSU 1,5 AYIN ZİRVESİNDE

Altın fiyatlarında sert yükseliş yaşandı. Altının ons fiyatı yüzde 5 yükselerek 1337 dolara fırladı. 30 Eylül'den beri en yüksek seviyeye çıkan altın 2008'den beri en büyük günlük yükselişini kaydetti. Altının gram fiyatı iç piyasada 140 liraya yaklaşarak rekor kırdı. 

BRENT PETROL 3 AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Yatırımcıların güvenli liman varlıklara yönelmesine paralel olarak petrol fiyatları geriledi. 

ABD ham petrolü yüzde 3 düşüşle 43,62 dolara, Brent petrolü yüzde 2,6 düşüşle 45 doların altına indi. Brent petrol 44,4 dolarla 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.

SARAY'DAN DOLAR YORUMU

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Trump'ın başkan seçilmesi sonrasında hareketlenen piyasaların sakinleşeceğini belirterek, "Kur tarafında endişe edilecek bir durum. Çok geçmeden TL üzerindeki olumsuz baskının kalktığını göreceğiz" dedi.

Trump'ın seçilmesinden dolayı şaşkınlık yaşadığını dile getiren Ertem şunları söyledi:

Cemil Ertem

Donald Trump'ın seçilmesinin şaşkınlığını yaşadığını ifade etti.

Ertem, şunları kaydetti:

"Bu şaşkınlığa bağlı olarak Meksika, Güney Kore ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde belirsizlik olacağını düşünüyorlar. Burada küresel yanlış okuma var. Özellikle Türkiye'ye yönelik bir yanlış okuma var. Seçimden önce de dolar/TL'de 3,10'un üzerinde bir köpük vardı. Bunun geri geleceğini düşünüyorum. Kur burada çok ısrar etmeyecektir. Piyasalar sakinleşecektir. Türkiye'ye karşı yanlış algı ve yanlış okumadan geri dönülecektir.

Türkiye dalgalı kur rejimi uyguluyor. Kurun yukarı yönlü tepki vermesi çok olağan bir şey. Bu Türk ekonomisinin ne kadar sağlıklı olduğunu da gösteriyor. Dolayısıyla kur tarafında endişe edilecek bir durum görmüyorum. Şu andaki kur seviyesi Türkiye'nin temel makroekonomik verilerini yansıtmıyor."