BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,91
ALTIN 2.441,09
HABER /  EKONOMİ

Dolar tekrar yükselişe geçti işte doların ateşini çıkaran o söylenti

Kasım ayı enflasyon rakamlarının ekside çıkmasıyla 5.14 seviyelerine gerileyen dolar, kısa süre sonra yükselişe geçti. Dolar günü 5.27 seviyelerini gördü. Peki dolar neden artıyor? Doların artmasına neden olan söylenti ne?..

Abone ol

DOLAR yeni haftaya Kasım ayı enflasyon verilerinin ekside gelmesiyle düşüşle başladı. Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla 5.14 seviyelerini gören dolar, kısa süre sonra tekrar yükseliye geçti ve günü 5.27 ortalamasıyla kapattı. Doların tekrar yükselmesine neden olarak piyasada konuşulmaya başlanan "Merkez Bankası 13 Aralık'taki toplantıda faiz düşürecek" iddiası gösterildi.

Dolar yeni haftanın ilk iş günü 3 Aralık 2018 sabahına uluslararası piyasada 5.17 lira seviyelerinde başladı. Düşüşe geçen enflasyon rakamlarının açıklanması ile dolar 5.14'e kadar geriledi.

Ancak bu gerileyiş kısa sürdü. Küresel piyasalarda petrol fiyatlarının yüzde 5 artması, Merkez Bankası'nın 13 Aralık'taki Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimine gideceği söylentisi doların artışına neden oldu. Dolar düşüş sonrası 2 saat içinde 5.27'lere çıktı.

TEKRAR DÜŞER Mİ?.. HT Business'a konuşan TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, Merkez Bankası'ndan Aralık ayında faiz indirimi beklentilerinin oluştuğunu belirterek "TCMB’nin sıkı para politikası duruşunu defalarca hatırlatmasına rağmen piyasada bir aylık enflasyon verisiyle Merkez Bankası faiz indirimine yönelik beklentiler oluşmasına bir anlam veremesek de, Fed faiz artırımı döngüsünün 12 Aralık toplantısında ‘’dot-plot’’ta 3’den 2’e gerileyeceği ve EM FX’in dolara karşı değer kazanacağı beklentimiz devam etmektedir." değerlendirmesini yaptı.

SON 4 AYIN DİBİNDEYDİ... Ağustos ortasında 7.24’e çıkan dolar FED başkanın faiz ile ilgili iyimser açıklamaları sonrası son 4 ayın en düşük seviyesi olan 5.13'e kadar gerilemişti. FED Jerome Powell'ın açıklamaları sonrasında Fed'in faiz artırımlarında hız keseceği ve 2019'da bir kez faiz artıracağı beklentisi öne çıkmış, bu durum gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine olumlu yansımıştı.

Saat 17:24'te dolar, euro ve sterlin

Saat 17:23'te gram ve çeyrek altın