BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,84
HABER /  EKONOMİ

Dolar ne zaman düşer elinizde ne varsa satın!

Dolar ne zaman düşer sorusu vatandaşın gündeminde. 4 liraya dayanan Dolar/TL tahminleri arasında dikkat çeken detaylar var. Uzmanlara göre dolar düşecek öyle ki ABD'li finans şirketi bile Türkiye'ye doları düşürmek için geliyor.

Abone ol

Dolar ne zaman düşer? Dolar 4 liranın üzerine çıkar mı? Dolar/TL tahminleri ne diyor? sorularının yanıtları için vatandaş arayışta. Hükümete göre dolardaki yükseliş spekülatif ve yakın zamanda kur normal seyrine geri dönecek. Dolar ne zaman düşer sorusuna bugüne kadar en kesin yanıtı veren isim Başbakan Binali Yıldırım'dı. Yıldırım, kurdaki oynaklığın Donald Trump'ın göreve başlayacağı 20 Ocak'a kadar süreceğini söylemişti. Hükümetle aynı fikirde olan Türkiye gazetesi yazarı-Ekonomist Necmettin Batırel'e göre Dolar/TL bir daha asla bu kadar yükselmeyecek. 

DOLARI DÜŞÜRMEK İÇİN TÜRKİYE'YE GELİYOR

Öte yandan, ABD’nin en büyük alternatif yatırım şirketlerinden National Standard Finance’in Genel Müdürü Russell Duke, uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye Türk-Körfez Fonu üzerinden yatırım yapacağını belirterek, "Türkiye, 2 trilyon doları aşan finansman ağından çok yarar sağlayabilir. Dolar, belki 30-60 gün içerisinde değil ama önümüzdeki 3 ila 6 ay içinde değer kaybedecek ve TL, dolar karşında 3,40 seviyelerine geri dönecek" dedi.

CNN Türk'te yılbaşından önce yayınlanan Tarafsız Bölge programına konuk olan Necmettin Batırel, dolardaki yüksek rakamların bir daha asla olmayacağını, elde tutulan dolarların satılması gerektiğini söylemişti. Ancak Batırel'in açıklamları sonrası dolar 4 lirayı görünce ünlü ekonomist eleştirilerin hedefi olmuştu. Fakat eleştiriler Batırel'e geri adım attırmadı.

Batırel yaptığı yazılı açıklamada dolar yorumlarına ilişkin şunları kaydetti:

"DOLARINI SATANLAR PARA KAZANMADI MI? KAZANDI!"

"'Dolar düşecek, satın’ demiştim. Düşmedi mi? Düştü... İki gün içinde 3.50’den 3.35’e inmedi mi? İndi. Benim sözümü dinleyip 3.10’dan, 3.20’den aldıkları dolarları satanlar para kazanmadı mı? Kazandı. O zaman ne tantana yapıyorlar?

O zaman ne tantana yapıyorlar? Onlardaki kuyruk acısı ne biliyor musunuz? Kardan zarar... Ben o gün bir yorumda bulundum, hatta ‘yanılabilirim’ de dedim."

BİNALİ YILDIRIM DOLARIN DÜŞECEĞİ TARİHİ AÇIKLAMIŞTI

Başbakan Binali Yıldırım, 25 Kasım'da yaptığı açıklamada Türk Lirası’nın dolara karşı değer kaybeden ikinci para olduğunu ifade ederek, “Uzmanlar şöyle hesap ediyorlar. ABD Başkanı’nın göreve başladığı, ana kadar kurdaki oynama sürecek" demişti. 

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump, 20 Ocak salı günü görevi devralacak. 

DOLAR 3.40 LİRAYA DÜŞECEK!

National Standard Finance ve Polar Müşavirlik arasında birkaç gün önce imzalanan çerçeve yatırım anlaşmasına ilişkin açıklama yaptı. 

Şimdiye kadar 70’in üzerinde ülkenin hükümetlerine çeşitli seviyelerde danışmanlık ve finansal aracılık yaptıklarını belirten Duke, Türk-Körfez Fonu girişimi kapsamında Türkiye’ye sunulacak yatırım, ticaret ve finansman fırsatlarının cari açık ve döviz kuru sorunlarının çözümüne katkı sağlayacağını vurguladı.

"TÜRKİYE'NİN İSTİKARAR KAZANMASINA YARDIMCI OLMAKTA FAYDA VAR"

Türkiye’ye yatırım kararında, özellikle Körfez ülkelerindeki operasyonlarının son yıllarda hızla artmasının yanı sıra ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin düzelmesine yönelik beklentilerin önemli rol oynadığını ifade eden Duke, "Trump yönetimiyle değişen politikaların, ABD-Türkiye arasındaki politik ilişkileri iyileştireceğini düşünüyoruz. Türkiye’nin istikrar kazanmasına yardımcı olmakta jeopolitik ve stratejik fayda görüyoruz." dedi.

"TÜRKİYE'NİN TİCARET AÇIĞINI KAPATMAYI AMAÇLIYORUZ"

Russell Duke, projeleri arasında başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki ticaret ilişkilerini inşaat ve tarım gibi sektörleri kapsayacak şekilde geliştirmek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye’nin şu an yıllık 50-60 milyar dolar civarında ticaret açığı var. Biz bunu kapatmayı amaçlıyoruz. Suudi Arabistan ve Körfez bölgesinde ihtiyaç duyulan bazı endüstri ve hizmetlerin Türkiye’den ithal edilmesine çalışıyoruz. Bu projeleri genellikle Suudi Arabistan hükümeti ile yönetiyoruz. Yeni ticaret fırsatları çerçevesinde Türkiye’ye dolar cinsinden ödeme yapılacağından, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve hazinesinin yabancı rezervleri artacak. Dolayısıyla bu girişimlerimiz TL'yi destekleyecek. Dış ticaret açığının düşmesine ilaveten döviz kurunda dengeleyici etkisi olacak."

Duke, Türkiye'den alınan bazı hizmet ve ürünler için petrol üzerinden ödeme yapılması olanağını ele aldıklarını, bunun bölge ticaretinin geliştirilmesi açısından önem taşıdığını vurguladı.

2 TRİLYON DOLARLIK FİNANSMAN AĞI

National Standard Finance’in dünyanın en büyük bankaları ve yatırım fonlarıyla yakın ilişkileri bulunduğunu, bu kuruluşların 2 trilyon doları aşan sermayelerini yatırabilecekleri projelere yönlendirdiklerini ifade eden Duke, Türkiye’deki iyi projeleri, ABD, Orta Doğu ve Avrupa’daki yatırım şirketleriyle buluşturmayı planladıklarını bildirdi.

Duke, şöyle devam etti:

"Uluslararası yatırımcılar Türkiye'ye bizimle Türk-Körfez Fonu üzerinden yatırım yapacaklar. Türkiye, 2 trilyon doları aşan finansman ağından çok yarar sağlayabilir. Yaptıklarımız TL'nin değer kazanmasına yardım edecek, Türkiye’nin Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri ve ABD ile olan ilişkilerini destekleyecek. Ayrıca, Batılı şirketlerin Türkiye’ye yatırım yaparken daha rahat olmalarını sağlayacak."

Mevcut durumda Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin likidite eksikliği olduğuna işaret eden Duke, 2 trilyon dolarlık finansman kaynağının bu sorunu ortadan kaldırabileceğini vurguladı.

İLK AŞAMADA EN AZ 20 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

National Standard Finance Genel Müdürü Duke, finansman ağına ilave olarak Türk-Körfez Fonu’nun kurulmasıyla Türkiye’ye ilk aşamada, gelecek 4 yıl içinde en az 20 milyar dolar yatırım yapmayı planladıklarını, ilk aşamada elde edecekleri başarıya göre finansman miktarının giderek artabileceğini söyledi.

Yatırım yapacakları sektörlerin başında bankacılığın geldiğini belirten Duke, maliyeti düşük büyük ölçekli gayrimenkul, enerji ve altyapı projelerine de destek vereceklerini bildirdi.

"DOLAR 3,40 SEVİYELERİNE DÖNECEK"

Russell Duke, döviz piyasalarındaki dalgalanmaların projelerini nasıl etkilediğine ilişkin soru üzerine, TL'de son birkaç günde yaşanan kayıpların geçici olduğunun bilincinde olduklarını söyledi.

Duke, söz konusu durumun yabancı yatırımcı için bir endişeden ziyade fırsat niteliğinde olduğunu ifade ederek, "TL’deki değer kaybını, kısa vadede, yani gelecek 1-2 ay için yabancı yatırımcı açısından bir fırsat olarak görüyoruz. Çünkü dolar üzerinden yaptığımız yatırımın değeri uzun vadede TL ile birlikte yükselecek." diye konuştu.

TL'de gelecek 6 ay içinde kademeli düşüş öngördüklerini belirten Duke, "Dolar, belki 30-60 gün içerisinde değil ama önümüzdeki 3 ila 6 ay içinde değer kaybedecek ve TL, dolar karşında 3,40 seviyelerine geri dönecek. Bu trendin 18 aya kadar sürme ihtimali var." dedi.