BIST 9.753
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.430,78
HABER /  EKONOMİ

Dolar ne olur daha düşer mi çıkar mı?

Dolar ne olur daha düşer mi yoksa çıkar mı sorusunun yanıtı piyasa uzmanlarından geldi. Dolar yorumlarına göre, dolarda kısa vadeli düşüş mümkün ancak büyük tablo dolar fiyatında yükseliş olacağı yönünde.

Abone ol

Fed'in tutanaklarında faiz artışına yaklaşıldığı yönündeki sinyali ve içeride kabine beklentileri doların yönü konusundaki soru işaretlerini artırdı.

Ekonomistler dolara ilişkin beklentileri ise 2.85 sınırının kritik eşik olduğu yönünde. Yorumlara göre, 2.85 eşiği kırılırsa Dolar/TL kuru 2.77 lira seviyesine kadar inebilir. 

DOLAR KURU 2.77 LİRA OLABİLİR

Dolarda düşüş sürebilir, ilk etapta dikkat edilmesi gereken seviye 2,77'ler.

Ntvpara'nın haberine göre, Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, dolarda düşüşün sürebileceğini söyledi. Uskuay, "Fed yaklaşık 2 yıldır piyasada oynaklık oluşturuyor. Fed dün açıkladığı tutanaklarla 16 Aralık'ta faiz artıracağının sinyalini büyük ölçüde vermiş oldu, bu yüzden 16 Aralık'ın önemi kayboldu. Şimdi piyasa ikinci bir faiz artışının ne zaman geleceğini fiyatlamaya başladı. Kısa dönemde güçlü ABD verisi Fed'in kararını etkilemeyecek. ABD ekonomisi çok büyük bir canlılık göstermezse kısa vadede 3'lü seviyeleri görmemiz zor. Bu dönemde dolarda düşüş sürebilir, ilk etapta dikkat edilmesi gereken seviye 2,77'ler" dedi.

DOLAR'DA SINIR 2.85 LİRA

FX TCR Araştırma Yönetmeni Ekin Akbaş ise doların 2,85 desteğini kırması durumunda 2,75'lere gerileyebileceğini belirtti. Akbaş, "Doların mevcut seviyelerdeki değeri çok kritik. Kasım 2014'ten beri yani 1 yıllık süreçte dolarda trend yukarı doğruydu. Kısa vadede izlememiz gereken kritik seviye 2,85. Eğer bu trend kırılırsa 2,75'lere doğru bir geri çekilme yaşanabilir. Dolardaki düşüşün devam etmesi için yeni bir hikaye lazım. İçeride bu yeni hikaye, açıklanacak yeni ekonomi yönetimi olabilir. Piyasanın sevdiği isimlerin yönetimde yer alması fiyatlamalara yansıyabilir. Dolarda uzun vadeli düşüşler alım fırsatı olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

'BÜYÜK RESİMDE DOLARDA GÖRÜNÜM YUKARI DOĞRU'

Saxo Capital Menk.Değ. Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy'a göre ise dolarda düzeltme dönemi yaşanıyor. Paksoy şunları dedi:

2,90 aşılırsa 2,93-2,95 düzeltme kalıbının devam ettiğini görebiliriz

 "Fed tutanaklarından algıladığımız faiz artışının yavaş ve kademeli olacağı. Piyasalarda Fed algısı korunuyor ama bir mola var. Avrupa Merkez Bankası'nın Aralık'ta yeni bir adım atma beklentisi ve Çin ile Japonya'nın adımları yakından izleniyor. İçeride kabinenin de açıklanacak olmasıyla pozitif bir ayrışma içerisindeyiz. Dolarda düşüş yönündeyiz ama kabine açıklandıktan sonra önemli bir algı oluşacak. Aşağıda 2,80 ve altını tekrar görmemiz masada. Yukarıda ise 2,88-2,90 direnç eşiği ile karşılaşabiliriz. Büyük resimde dolarda görünüm hala yukarı yönlü. Bu bir düzeltme dönemi. 2,90 aşılırsa 2,93-2,95 düzeltme kalıbının devam ettiğini görebiliriz. Gözümüz gösterge tahvilde olmaya devam edecek."

'DOLAR ENDEKSİ DOLAR/TL'NİN YÖNÜNÜ BELİRLEYECEK'

Bir değerlendirme de Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut'tan geldi. Karabulut, "Fed tutanaklarıyla birlikte piyasada pozitif bir hava var. Ancak piyasalardaki pozitiflik geçici olabilir. TL diğer ülke para birimlerinden ayrıştı. 2,85-2,86 seviyeselerinde tutunursak yukarı doğru hareketler görmemiz mümkün. 2,84'ün altına geri dönüşlerde ise 2,80'e doğru geri çekilme yaşanabilir. İlerleyen günlerde ABD'den gelecek veriler piyasalarda pozitif algı yaratabilir. Dolar endeksi de yakından takip edilmeli. Dolar/TL dolar endeksine bağlı olarak yıl sonuna doğru 2,95'in üzerinde hareket edebilir" dedi.