BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,55
HABER /  EKONOMİ

Dolar ne kadar 4 Ekim 2016 dolar kuru hızla yükseliyor!

Dolar bugün hızla yükseliyor. 4 Ekim 2016 canlı dolar kuru verilerine göre Dolar/TL 3.04 lirayı aştı. Dolar neden yükseliyor, dolar ne olur, dolar düşer mi yükselir mi sorularının yanıtları internethaber.com'da.

Abone ol

Dolar bugün uçuşa geçti. 

Gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışarak yükselişe geçen dolar/TL, politik risklerin baskısı ve dolarda global güçlenme ile 3,04'ü aştı.

İç gelişmeler nedeniyle TL'nin dün diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasıyla yönünü yukarı çeviren dolar/TL, yükselişini sürdürdü.

Güne 3,02'nin üzerinde başlayan dolar 3,03'ü aşarak son iki ayın en yüksek düzeyine çıktıktan sonra gün içinde 3,0440'a kadar yükseldi.

Moody's'in not indiriminin ardından başlayan TL'den çıkışlar devam ederken, bu çıkışları karşılayan yerli döviz satışlarının görülmemesi, elinde tuttuğu tahvillere karşılık kendilerini dolar alarak korumaya alan yatırımcılar, yüksek seyreden petrol fiyatları, OHAL'in üç ay daha uzatılmasını TL'nin negatif ayrışmasının başlıca nedenleri olarak görülüyor.

Öte yandan dün beklentilerin altında gelen enflasyon verilerinin TCMB'nin faiz indirimlerine devam edeceği algısı oluşturmasının da kurda yükselişi tetiklediği belirtiliyor. 

Diğer taraftan piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarının yaklaştığı beklentisi ile Deutsche Bank'a yönelik gelişmeler de yakından izleniyor.

4 ekim 2016 dolar kuru canlı dolar neden yükseliyor

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından üretim seviyesinin kısılmasına dair varılan anlaşmayla beraber dün 51 dolar seviyesini ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye geldi.

Brent ham petrolün varil fiyatı bu sabah ise 10 sent düşüşle 50,79 dolara geriledi. Petrol fiyatlarındaki artış başta petrol ihracatçıları olmak üzere gelişmekte olan ülke  piyasalarına olumlu yansısa da, Türkiye'nin enerji maliyetlerini artırması nedeniyle TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oluyor.

Diğer taraftan piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarının yaklaştığı beklentisi ile Deutsche Bank'a yönelik gelişmeler etkili oluyor.