BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.243,22
HABER /  EKONOMİ

Dolar kuru ve altın fiyatları yükseliyor bir dönemin sonu

Dolar kuru ve altın fiyatları yükselişini sürdürüyor. 30 Eylül 2016 canlı dolar kuru verilerine göre Dolar/TL bugün 3 liranın üzerinde. Kapalıçarşı canlı altın fiyatlarına gram altın fiyatı 128 lira, çeyrek altın fiyatı ise 209 lira.

Abone ol

Dolar/TL, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın OHAL açıklamaları ve Deutsche Bank haberlerinin ardından 3,00 seviyesinin üzerinde seyrediyor. Altın fiyatları da dolar kuruna parelel yükselişte. Kapalıçarşı'da altının gram fiyatı 128 lira.

Uzmanlara göre, dolar kurunda yükselişe neden olan petrol üretimindeki kısıtlama kararı 'Türkiye'de bir dönemin sonu' olacak. 

Dolar/TL, gelişmekte olan ülke piyasalarında Deutsche Bank başta olmak üzere Avrupa bankacılık sistemine ilişkin endişeler ABD'de faiz artışlarının giderek yaklaştığı algısının da gelişmekte olan ülke piyasalarında yarattığı riskten kaçışın etkisiyle 3 civarındaki seyrini sürdürüyor.

Bankacılar küresel piyasalardaki ve petrol fiyatlarındaki seyrin yakından takip edileceğini belirtirken ABD'de açıklanacak kişisel gelirler, çekirdek PCE, Chicago PMI ve Michigan tüketici güven endeksi verileri izlenecek. Bankacılar kurda dün yaşanan sert yükselişte Fed beklentilerinin yanı sıra petrol fiyatlarındaki artışın ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın OHAL'in uzatılması yönünde yaptığı açıklamaların da etkili olduğu belirtmişlerdi. Öte yandan Deutsche Bank'a ilişkin devam eden endişeler piyasalardaki satış basılarını tetikleyen bir diğer unsur olmaya devam ediyor. 

Dolar/TL dün gün içinde 3,01'e kadar yükseldikten sonra günü 2,9975 civarında tamamladı. Kur bu sabah ise 3,00 seviyesinin üzerinde seyrediyor.

DOLAR YORUMLARI 30 EYLÜL 2016

Analistler, küresel piyasalarda dolara olan talebin artmasıyla gelişmekte olan ülke para birimleri başta olmak üzere diğer gelişmiş para birimleri de dolara karşı değer kaybını sürdürdüğünü belirtiyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC), 2008 yılından bu yana ilk defa üretimin sınırlandırılması anlaşmasına varması ise petrol fiyatlarını ve kurları etkileyen bir diğer unsur olmaya devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki artış başta petrol ihracatçıları olmak üzere gelişmekte olan ülke piyasalarına olumlu yansısa da, Türkiye'nin enerji maliyetlerini artırması nedeniyle TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oluyor. 

dolar grafiği

BİR DÖNEMİN SONU

Dün doların aniden yükselmesine neden olan petrol üretiminde kısıtlamaya gidilmesi kararı Türkiye'de bir dönemin sonunun geldiğine işaret ediyo. 

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) dün açıkladığı “Enerji Politikaları ve Yatırımlar Üzerindeki Etkisi” adlı raporuna göre, 2014’ün ikinci çeyreğinden 2016’nın birinci çeyreğine kadar olan dönemde yüzde 70 oranında düşüş kaydeden brent petrol fiyatlarının etkisiyle, Türkiye’de cari işlemler açığı da 2.4 puan düştü. Enerji açığının yüksek cari işlemler açığının arkasındaki en önemli sebeplerden biri olduğuna işaret eden rapor, enerji dışı kalemlerde yeterli gelir yaratamayan Türkiye’nin, enerji ithalat miktarındaki artış ve enerji fiyatları ile dalgalanan bir cari işlemler açığı ile mücadele etmek zorunda kaldığına dikkat çekiyor.

altın fiyatları 30 eylül 2016 cuma

ALTIN FİYATLARI BUGÜN YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Altının gram fiyatı, yüzde 0,5 yükselişle 128,0 liradan işlem görüyor.

Altının gram fiyatı dün günü yüzde 0,6 artışla 127,4 liradan tamamlamasının ardından bugün de yükselişini sürdürerek 128,2 liraya kadar çıktı.

Gram altın saat 10.40 itibarıyla yüzde 0,5 değer kazanarak 128,0 liradan alıcı bulurken, Kapalıçarşı'da çeyrek altın 209, Cumhuriyet altını 855 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı ise şu dakikalarda yüzde 0,3 yükselişle 1.325 dolar seviyesinden işlem görüyor.