BIST 9.708
DOLAR 32,54
EURO 34,83
ALTIN 2.427,56
HABER /  EKONOMİ

Dolar fırladı borsa düştü

Anayasa Mahkemesi’nin AK Parti’ye ilişkin kapatma davasını kabul etmesi sonrasında piyasalarda tedirginlik sürüyor.

Abone ol

Dolar 1,3385 YTL’ye kadar yükseldi, İMKB günü yüzde 1.2 kayıpla tamamladı.

Anayasa Mahkemesi’nin AK Parti’ye kapatma davasını kabul etmesi sonrasında piyasalarda tedirginlik devam ediyor. Bankalararası piyasada dolar 1,3385 YTL’ye kadar yükseldi ve Ağustos 2007’den beri en yüksek düzeyi gördü.

Karar öncesinde dolar gün içinde en yüksek 1,3175 YTL’ye kadar çıkmıştı. Karar açıklandığı sırada bankalararası piyasada 1,3050 YTL düzeyinde işlem gören dolar, davanın kabul edildiğinin açıklanmasıyla ilk başta 1,3135 YTL’ye kadar yükselmiş ancak kur daha sonra yeniden 1,31 YTL’nin altına indi. Ancak kurdaki hareket bu noktadan sonra da devam etti ve dolar 1,33 YTLnin üzerine çıktı.

İlk seansı 38 bin 517 puanda tamamlayan İMKB Ulusal 100 Endeksi kararın açıklanması sonrasında 38 bin 174’e kadar geriledi. Bu seviyeden sonra toparlanma görülen endekste seans boyunca çoğunlukla yüzde 2’nin üzerinde kayıp görüldü. Kapanışa doğru gelen tepki alımlarıyla endeks 39 binin üzerinde tutundu. Endeks haftanın ilk işlem gününü 485 puanlık düşüşle 39 bin 15 puandan tamamladı. Hisse senetlerinin ortalama değer kaybı yüzde 1.2 olarak gerçekleşti.
Uzmanlar ne diyor?

Özgür YURTDAŞSEVEN / Merkez Menkul
Karar toparlanma sebebi olacak


Anayasa Mahkemesi'nin davayı görüşme kararı almasının ardından dava süreci başlamış bulunmaktadır. Daha önceki parti kapatma davalarının 8 aydan az sürmediği göz önüne alındığında uzun yasal süreç bizi beklemektedir. Bu süreçte anayasa değişikliği, referandum, erken seçim gibi olasılıklar daha sık gündeme gelecektir. Sürecin piyasalara yönelik etkisini geçtiğimiz pazartesi olduğu gibi mevcut seviyelerin yurtiçi faktörlerin ekseninde dip olarak değerlendiriyoruz. Açıklanan kararın zaten piyasaların en fazla olasılık verdiği seçenek olması çok kısa vadede toparlanma sebebi olacaktır. Yurtdışı faktörlerde bir kayda değer yeni bir bozulma yaşanmadığı takdirde 39.650 seviyesinin test edilmesi mümkün gözükmektedir. Kur tarafında ise daha yavaş bir toparlanma bekliyoruz. Hareketin devamı adına öngördüğümüz direncin aşılıp aşılamamasını takip edeceğiz.

Gökhan USKUAY / Turkish Yatırım
Yabancı çıkışı devam edebilir

Önümüzdeki 5-6 aylık süreçte Türkiye'yi zorlu bir dönem bekliyor. Bu dönemde yabancı yatırımcıların piyasadan çıkışının devam edebilir. Faizlerin üzerine ek risk primi ilave edilecektir. Yurtdışı piyasalardaki etkisinin asgariye inmesini ve en kritik durumun özelleştirme sürecinde yaşanmasını bekliyoruz. Netice itibariyle kararın Avrupa Birliği üyeliği dahil, ekonomik büyümeyi ve enflasyon rakamlarını etkileyecektir. (Bigpara)