BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,98
ALTIN 2.426,40
HABER /  EKONOMİ

Dolar faiz kararı sonrası ne kadar oldu?

Faiz kararı Merkez Bankası'nın faizi sabit tutma kararının ardından doları etkiledi Dolar 2,61'in altını gördü

Abone ol

Merkez Bankası'nın faizi sabit tutmasının ardından dolar 2,61 seviyesinin altına geriledi Piyasaların nefesleri tutarak Merkez bankasının faiz kararını beklemesinin ardından faizin sabit tutulması kararı çıkmasıyla dolar düşüşe geçti.

Merkez Bankası'nın beklendiği gibi faizleri sabit tutmasının ardından dolar 2,61'in altına geriledi. Para Politikası Kurulu, gösterge faiz olarak kullandığı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,5’ta, faiz koridorunun üst bandını yüzde 10,25, alt bandını ise yüzde 7,25’te sabit tutulmasına karar verdi.

FAİZ KARARI SONRASI DOLAR NE KADAR OLDU?

Dolar bankalararası piyasada 2,6070'le günün en düşük seviyesini gördü. Güne 2,62 seviyesinden başlayan dolar karar öncesi 2,6185 seviyesinden işlem görüyordu. Merkez Bankası politika faizini yüzde 7,5'te, faiz koridorunu da yüzde 7,25-10,75 seviyesinde tuttu.

Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararı Erdoğan-Erdem Başçı Saray görüşmesinden sonra ilk değerlendirme olması açısından önemliydi. 

dolar-fed.20150317145241.jpg

EKONOMİSTLER TAHMİN ETMİŞTİ

Yaygın kanı da Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmeyeceği yönünde idi. Kotasyon anketine katılan 24 ekonomistten 22'si bu ay faizlerde değişiklik beklemediğini, 2 ekonomist politika faizinde, 2 ekonomist alt bantta, 2 ekonomist ise üst bantta indirim beklediğini açıklamıştı.

İŞTE MERKEZ BANKASININ FAİZ KARARI AÇIKLAMASI

Merkez Bankası'nın (TCMB) yaptığı açıklamada, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği ifade edildi.

Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilediği vurgulandı.

Bankanın, küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımı sürdürülmesini gerektirdiği ve faiz oranlarının sabit tutulmasına karar
verildiği açıklandı.

Al Jazeera’ya bir açıklama yapan Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, bu ay faiz indiriminin pas geçildiğini, önümüzdeki aylarda düşüşün devam edeceğini söyledi.
Altınsaç bu konuda şu bilgileri verdi: