BIST 9.096
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.326,04
HABER /  EKONOMİ

Dolar bir anda fırladı çeyrek altın kalmadı

Dolar kuru 2.27'yi geçti çeyrek, tam ve yarım altın fiyatları ise en düşük fiyata inince altına hücum başladı, altın yok satıyor.

Abone ol

Moody’s’in Güney Afrika’nın notunu düşürmesi, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin değerini düşürdü ve dolar bir anda fırladı. Yurt içinde dolar 2.27 TL’yi aştı. 29 Ekim’de dolar 2.20 TL seviyesinde bulunuyordu.

Altına ise fiyatlar düşünce hücum başladı. Çeyrek, tam ve yarım altın yok satıyor. Bilezik için ise gün veriliyor. 

DOLARA NE OLDU? NİYE KUR FIRLADI?

Küresel piyasalarda büyümeye ilişkin endişeler dolara olan talebin artmasına yol açtı. Başta Uluslararası Para Fonu (IMF) olmak üzere önde gelen kuruluşların küresel büyüme tahminlerini düşürmesi, uluslararası piyasalarda küresel ekonomik aktivitedeki zayıflığa ilişkin tedirginlikleri artırırken, yatırımcıların "güvenli liman" olarak dolara yönelmesine yol açtı.


DOLAR KURU SON DURUM

İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış kapanış rakamları şöyle:
ekran-resmi-2014-11-07-17.40.49.png

ALTIN SON DURUM

 İstanbul Kapalıçarşı'da altın fiyatları son durum şöyle:
 ekran-resmi-2014-11-07-17.41.42.png

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 29 Ekim'de tahvil alımlarını sonlandırması doların diğer ülke para birimleri karşısındaki yükselişini destekledi. Hemen ardından Japonya Merkez Bankası'nın da (BoJ) yıllık parasal tabanı hedefini artırdığını açıklaması ise doların yukarı yönlü hareketine ivme kazandırdı.

DOLAR NE OLUR? UZMAN YORUMU

Mizuho Bank FX Stratejisti Wei Liang, "Dolardaki rallinin başta Avrupa para birimleri olmak üzere devam edeceğini düşünüyorum" dedi.

Market Securities Başekonomisti ve Stratejist Prof. Dr. Christophe Barraud ise dolarla ilgili şu analizi yaptı;

-"Mevcut duruma baktığımızda dolardaki yukarı yönlü trendin süreceğini ve gelecek aylarda emsallerine karşı kesinlikle yükseliş kaydedeceğini tahmin ediyorum".

ALTINA HÜCUM VAR! ÇEYREK ALTIN
KALMADI

Fiyatı düşen altına yoğun ilgi, çeyrek, yarım ve tam altın ile işçilik maliyeti düşük bileziği "yok" sattırıyor. Kuyumcular, çeyrek altın talebini geri çevirirken, işçiliği az ziynet eşyası için sipariş alıyor.

Kuyumcular, gramı 82 liraya kadar gerileyen altına gösterilen yoğun ilgi nedeniyle çeyrek, yarım, tam altın ve işçiliği az bilezik isteyen müşterilerin talebine cevap veremez oldu.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, düşüş nedeniyle vatandaşların yatırım amaçlı altına adeta hücum ettiğini dile belirterek, "Normalde bu dönemde iç piyasanın ihtiyacını karşılayacak kadar elimizde ürün olurdu ancak altın fiyatlarının ani düşüşü, vatandaşların aşırı ilgi göstermesine neden oldu. Piyasa, ani talep karşısında ne yapacağını bilemedi ve şu an kuyumcu piyasasında birçok ürün bulunamamakta" diye konuştu.

EN ÇOK ÇEYREK, YARIM VE TAM ALTIN ALINIYOR

En çok talebin çeyrek, yarım ve tam altına gösterildiğine dikkati çeken Başman, şunları kaydetti:

"Normalde 2015'e girmeye az kaldığı için darphane, piyasaya fazla ürün vermez. Kuyumcular da ellerindeki eski basım altınları eritebilmek için darphaneye çok az oranlarda altın sipariş eder. Ancak vatandaşın birden altına ve özellikle çeyrek altına yüklenmesiyle herkes kilitlendi. Piyasada şu an çeyrek, yarım ve tam altın neredeyse tükendi. Darphaneden de istenilen miktarda altın gelmeyince piyasa, toptancıların eline kaldı diyebilirim. Toptancılar da kilogram başına aldığı kar miktarını artırınca normal piyasada 135 lira görünen çeyrek altın, kuyumcularda 140-145 liraya satılmaya başladı."

BİLEZİK İÇİN GÜN VERİLİYOR

Piyasada, çeyrek altına olduğu gibi işçiliği az burma ve benzeri bileziklere de talebin arttığına işaret eden Başman, "Örneğin Adana'da, insanların yatırım amacıyla tercih ettiği Adana burmasında talep patlaması yaşanıyor. Kuyumcular, gelen taleplerin parasını peşin alarak sipariş edenlere gün vermek zorunda kalıyor. Kuyumcu atölyeleri, siparişleri yetiştirmekte zorlanıyor. Altın fiyatlarının düşüşü devam ederse piyasada ciddi altın sıkıntısı çekileceğinden endişe duyuyoruz" diye konuştu.

AMAN DİKKAT!
AYARI DÜŞÜK MERDİVEN ALTI ÇEYREK VAR

Altına yoğun talep nedeniyle merdiven altında üretilen ayarı düşük altınların piyasaya sürülmeye başlandığını öne süren Başman, şunları aktardı:

"Piyasada çeyrek altın bulunmayınca bunu fırsat bilen merdiven altı darphaneler, ayarı düşük ve daha hafif çeyrek altın basıp, piyasaya sürmeye başladı. Normal çeyrek altın 145 liraya satılırken bu altın 142 liradan piyasaya sürüldü. Vatandaş, 'Diğer kuyumcuda 142 liraya satılıyor. Siz niye pahalı satıyorsunuz?' diyor ve gidip o çeyrek altını alıyor. Kendini 1-2 lira kar etmiş sanırken aslında en az 5 lira zarar ettiğinin farkında değil. Bu nedenle hem kuyumcuları hem vatandaşları, ayarı düşük altın almamaları konusunda uyarmak istiyorum."