BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.323,98
HABER /  EKONOMİ

Dolar alış satış ne kadar 13 Ekim 2016 dolar kuru düşer mi yorumlar ne diyor?

Dolar alış satış ne kadar? Dolar bugün kaç lira oldu? Dolar düşer mi, çıkar mı? Dolar yorumları ne diyor? sorularının yanıtları 13 Ekim 2016 canlı dolar kuru verileri ve uzman yorumlarıyla internethaber.com'da.

Abone ol

Dün 3,0974'e kadar yükselen dolar, küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle bugün 3,11'in de üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Uzmanlara göre 3.10 lira seviyesini aşan dolar kurunun düşmesi gerekiyordu ancak Başkanlık Sistemi açıklaması piyasaları şaşırttı. 

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın kısa sürede başkanlık sistemini de içeren anayasa değişiklik tekliflerini TBMM'ye getirecekleri yönündeki açıklamaları ile dün kuvvetlenen piyasalardaki satış baskısının kısa vadede sona ermesi beklenmiyor. 

Uzmanlar kurda yönün bir miktar aşağı çevrileceğini bekliyorlardı. Ancak başkanlık sistemi ve olası referandum riskinin fiyatlamalara dün itibarıyla girmesiyle artık analistler aşağı yön için aynı düzeyde iyimser değil.

Başbakan Binali Yıldırım'ın dünkü başkanlık sistemi açıklamaları öncesi 3,0715 seviyesinde işlem gören ve dün 3,0974 ile tarihi zirvesini test eden dolar/TL günü 3,09 civarında tamamlamıştı. Kur bu sabah ise güne 3,0910/3,0919 seviyesinde başladı. Saat 11.23'te ise 3,1130 seviyesine kadar yükseldi.

DOLAR YORUMLARI NE DİYOR DOLAR DÜŞER Mİ ÇIKAR MI?

Uzmanlara göre, piyasa tepkisinin kurda daha sert hissedilmesinin nedeni bono ve hisse senedi piyasasında istedikleri derinliği bulamayan bazı yatırımcıların diğer piyasalardaki pozisyonlarını hedge etmek için kuru tercih etmesi de etkili oluyor. Ancak TL'deki seyrin kalıcı olması halinde analistler satış baskısının diğer piyasalara da yansıyabileceğini belirtiyorlar.

Moody's not indirimi sonrasında çıkışların yaşanabileceği endişesi, jeopolitik endişeler, OHAL süresinin üç ay daha uzatılması kararı ve TCMB'nin kurdaki yükselişlere karşın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ile petrol fiyatlarındaki yükseliş TL'nin değer kaybında ve gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasında ana belirleyiciler olmaya devam ediyor.

DOLAR ASLINDA DÜŞMELİ AMA...

DNG Danışmanlık'tan Fatih Kerestici olası bir başkanlık sistemine geçişte referandum ihtimalinin belirmesinin piyasaları üzerinde ilave bir risk unsuru yarattığını belirterek, "Dolar/TL'de 3.10 seviyesi görüldü. Normal şartlarda bu seviyeden artık aşağı dönüşü bekliyor olmamız lazımdı" dedi ve ekledi:

"Ancak, referandum ihtimalinin gündeme oturması tüm beklenti setini değiştirdi. Sadece, önümüzdeki belirsizlikleri dikkate alıp, bunlara bir de referandum unsurunun eklenmesi nedeniyle bekle-gör stratejisi izlemenin daha dengeli bir piyasa duruşu anlamına geleceğini tahmin ediyoruz."