BIST 9.096
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.326,03
HABER /  EKONOMİ

Dolar 6 liradan alınır mı daha da düşecek mi uzmanlardan kritik yorumlar

Faiz kararıyla dolar/TL 6 liraya kadar geriledi. Vatadaş bugünlerde şunu merak ediyor: Dolar daha da düşer mi, yoksa 6 lira seviyesinden mi dolar almak daha mantıklı? Uzmanlar bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Kimi dolar daha düşebilir diyor kimi de yükselir. Peki ne yapmalı? Verilere bakarak sizler için derledik.

Abone ol

Geçen hafta 6.72 seviyesini gören dolar Merkez Bankası'nın faizleri beklentilerin üstünde artırmasının ardından 6 lira seviyesine yaklaştı. Şimdi yatırımcılar ve vatandaş doların 6 liranın da altına gerileyip gerilemeyeceğini merak ediyor. Elinde parası bulunanlar 'ya yükselirse' diyerek dolar almayı düşünüyor. Peki bugünlerde bu fiyatlardan dolar alınır mı?

Aslında para piyasaları uzmanları ve ekonomistler bu konuda biraz temkinli. Faiz kararının ardından dolardaki düşüşün devam edebileceğini söyleyen analistler de var, olumsuz senaryo çizen analistler de. Çünkü doların dalgalanmasında sadece ekonomik veriler değil siyasi gelişmeler de etkili oluyor. Ortadoğu ve Suriye'de özellik de İdlib'te yaşanacak gelişmelerin ve ABD ile Türkiye arasındaki krizde yaşanabilecek olumsuz bir durumun neticesinde dolar kurunun bundan etkilenmeme ihtimali yok. Bu yüzden analistler de yorum yapmaktan kaçınıyorlar.

PEKİ VATANDAŞ NEYE BAKACAK?
Peki vatandaş ne göre dolar alacak ya da satacak? Bu konuda birkaç gösterge yatırımcıya yol haritası olabilir. Bunlardan biri Orta Vadeli Programın açıklanacağı tarih. İşte bu tarih dolar için kritik.

DOLAR 6 LİRAYA GERİLEDİ
Merkez Bankası uzun bir aradan sonra sert bir faiz artışı yaptı. Politika faizi yüzde 17,75'ten yüzde 24'e çıkarıldı. Karar öncesi 6.40 seviyesinde olan dolar faiz kararının ardından hızlı bir düşüşle 6.01 seviyesini gördü.

20 EYLÜL SONRASI DOLAR GERİLEYEBİLİR
Uzmanlar özellikle 20 Eylül tarihine dikkat çekiyorlar. Çünkü bu tarihte hükümet orta vadeli ekonomi programını açıklayacak. Piyasalar bu programı somut ve yeterli algılarsa doların 5.80'lere hatta 5.70'ler civarına gelebileceği konuşuluyor.

UZUN VADEDE DOLAR ALINABİLİR
Bir diğer gösterge ise özellikle uzun vadede dolar yatırımı yapabilecekleri ilgilendiriyor. Merkez Bankası her ay dolar kuru için beklenti anketi açıklıyor. Bankanın bu ay içerisinde açıkladığı yıl sonu tahmini 6.59 lira. Yani tahminlere göre dolar 2018 sonunda 6.59 seviyesinde olacak. Aynı ankete göre doların 2019 Eylül ayında 7.07 TL olması bekleniyor. Yani doların her şartta 6 liranın üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

Bu rakamlara ve tahminlere bakılırsa uzun vadeli dolar borcu olanların ve yatırım yapacakların 6 lira seviyelerden dolar almaları ya da 20 Eylül tarihini bekleyip doların daha da aşağı çekilebilme ihtimalini değerlendirmelerinde fayda var.

Şuan dolar kaç lira? Anlık dolar kuru için buraya tıklayın

6 liraya kadar inen dolar kuru saat 14.00'de yine hareketlendi son rakamlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkez Bankası'nı bombaladı! 'Sabrediyorum'