BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Dolar 5.88'i gördü Asya'daki hacim darlığı TL'yi vurdu

Dolar 2019 yılında sert hareket etmeye başladı. Dün gece yarısı 5.88'i gören dolar 3 Ocak Perşembe sabahına 5.45 seviyesinde uyandı. Doların ani yükselişi olarak ise küresel piyasalardaki endişe ve Asya'daki hacim darlığı gösterildi.

Abone ol

2018'i dalgalı kapatan dolar 2019'a sakin giriş yapmıştı ancak Japonya'dan gelen haberler TL'nin dolar karşısında düşmesine neden oldu. 2019'un ilk işlem gününe 5.30'lardan uyanan dolar gece saatlerinde çok sert yükseldi.

Japonya piyasalarının kapalı olduğu gece yarısı işlemlerinde hacim darlığı sebebiyle dolar/TL karşısında gece 02:00'de 5.72'ye kadar ardından 5.88'e kadar çıktı. Böylece 15 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Ardından sabah saatlerinde 5.45'in altına geriledi. Analistler küresel borsalarda kayıpların arttığını belirtirken, gelişmekte olan ülke para birimleri de dolar karşısında değer kaybediyor.

HATALI İŞLEM Mİ YAPILDI? 
Japon Yeni'nin dün hatalı işlemlerle dolar karşısında yüzde 3.7 düşüşle 105'in altını gördüğü ileri sürüldü. TL'nin dolar karşısında yüzde 9 düşüşle 5.88'i test etmesinin nedeninin de Asya piyasalarındaki hatalı işlemler olduğu iddia edildi.

Saat 17:05'te dolar, euro ve sterlin

SATIŞ PİYASA GENELİNDE
Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök, “Hisse piyasası, yurtdışında yılbaşı öncesinde gözlenen satış baskısına nispeten iyi direnmişti, şimdi küresel satışlara paralel bu seviyelerden bir miktar geri geliyor” diyerek satışların piyasa genelinde görüldüğünü belirtti.

KÜRESEL BÜYÜME ENDİŞELERİ ARTTI
Dolar/TL'de bu yükselişin, uluslararası piyasalarda görülen volatiliteden dolayı riskten kaçış ve Asya'daki hacimsiz işlemlerde algoritmaların tetiklenmesi olarak gösteriliyor. Küresel ekonominin yavaşladığı endişelerini canlı tutan Çin imalat PMI verisinin ardından yen gibi güvenli liman kabul  edilen para birimleri dolar karşısında değer kazandı.

YATIRIMCI TEMKİNLİ
ABD'de bazı devlet hizmetlerine ödenek bulunamaması ve  ABD Merkez Bankası'nın ( FED) faiz artırımlarına tahmin edilenden önce ara vereceği  beklentisi de yatırımcıların temkinli olmasına neden oluyor. Öte yandan jeopolitik gelişmeler, Suriye'de devam eden belirsizlikler, ABD-Türkiye ilişkileri ise piyasalarda yakından izlenmeye devam ediliyor.

Apple Çin cirosunu düşürdü Asya'da paniğe neden oldu