BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,98
ALTIN 2.424,07
HABER /  EKONOMİ

Dolar, 3 lira sınırına dayandı

19 Mayıs resmi tatil günü dolar 2.9960 seviyesinde işlem görüyor.

Abone ol

Bugün, resmi tatil nedeni olmasına dolarda sert hareketler yaşandı. Dolar, gün içinde 3 TL seviyesinin hafif üstüne çıktı. Daha sonra bir miktar gerileyen dolar 2.9960 seviyesinde işlem görüyor. Dolar, Türkiye’de piyasalar kapalı olmasına karşın uluslararası piyasalarda işlem görmeye devam ediyor.

Dün, Fed'in açıklamaları sonrası bu sabah dolar 3 lira sınırına yaklaşmıştı. Bugün saat15.52'de dolar/TL kuru uluslararası piyasalarda oluşan fiyatlara göre 3 lirayı aştı. Dolar 3,007 seviyesini gördükten sonra geriledi.

FAİZ ARTIRMA İHTİMALİ YÜKSEK

Tutanaklara göre Haziran'da faiz artırımı için ayrıca enflasyonda yükseliş ve işsizlikte azalma şartları da devam ediyor. 

Reuters haber ajansı, Fed'in Haziran ayında faizleri artırma ihtimalinin piyasa uzmanlarının beklentisinin aksine daha yüksek olduğuna işaret etti.

Doları olanlar Haziran'a dikkatDoları olanlar Haziran'a dikkatTutanaklara göre Fed üyeleri ABD ekonomisinide enflasyonun yüzde 2 olmasına ihtimal veren ekonomik iyileşme gördüklerini ve küresel ekonomik yavaşlamadan çok da tedirgin olmadıklarını ifade etti.

ABD FAİZ ARTIRIRSA NE OLUR?

ABD'de geçtiğimiz Aralık ayında 10 yıl aradan sonra faiz artışına gidilmiş ve 2016 yılı içinde 3 ya da 4 faiz artışı yapılacağı konuşulmaya başlanmıştı. O faiz artışları yılın yarısına gelmiş olmamıza rağmen halen yapılamadı. Bu durum piyasalar üzerinde ciddi bir Fed baskısı oluşmasına neden oluyor.

'MERKEZ', DOLAR TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

Uzmanlar Fed'in fazi artırmasıyla beraber doların diğer ülke para birimlerine karşı güçleneceğine işaret ederken, dolar/TL kurunun da 3 liranın üzerine çıkması bekleniyor. Dün Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar tahminini 3,07'den 3,10'a revize etmesi de bu senaryonun Türkiye cephesinden de olası göründüğüne işaret ediyor.