BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.508,15
HABER /  GÜNCEL

Dokuz Eylülde rektör depremi

Türkiye'de bir ilk yaşandı ve mahkeme ilk kez Köşk'a ait bir yetkiyi tırpanladı. Tırpanlanan yetki, Dokuz Eylül'ü karıştırdı.

Abone ol

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde rektörlük seçiminde oyların yüzde 47'sini alan Prof. Dr. Sedef Gidener'in YÖK'ün Çankaya Köşkü'ne gönderdiği listede ilk sırada olmasına karşın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün oyların yüzde 15'ini alan ve ikinci sırada bulunan Prof.Dr. Mehmet Füzün'ü rektör atamasında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Prof. Dr. Gidener, Cumhurbaşkanı Gül'ün Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü görevine getirdiği Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün atanmasının hem ‘demokratik olmadığı’, hem de ‘kısmi statüde’ çalıştığı için ‘yasal olmadığı’ gerekçesiyle yargıya taşımıştı.

Ankara 15'inci İdare Mahkemesi'nin, yürütmeyi durdurma kararıyla Prof. Dr. Gidener ilk raundu kazanırken, Türkiye ilk kez böyle bir olayla karşı karşıya kaldı.


“TAKDİR HAKKI KEYFİ KULLANILMAMALI”

Kararla ilgili kendisine henüz yazılı evrak gelmediğini ancak mahkeme kaleminden kararı öğrendiğini belirten Prof.Dr. Gidener, çok mutlu olduğunu söyledi.

“YÖK'TEN YENİ LİSTE GİDECEK”

Prof. Dr. Sedef Gidener, bu durumda YÖK'ün Çankaya Köşkü'ne, Prof.Dr. Mehmet Füzün'ün adının yer almadığı seçim sonuçlarına dayalı yeni bir listeyi göndermesi gerektiğini belirtirken, rektör olarak atanması ksonusunda umutlu olduğunu belirtti.

Yeni listeden de kendisinin atanmaması, bir başkasının rektör yapılması durumunda yine mahkemeye başvuracağını kaydeden Prof.Dr. Gidener, şöyle dedi:
“Aslında bu mahkeme kararı, Türkiye'ye ilişkin umutların bitmediğini de gösteriyor. Adalet er veya geç yerine geliyor. Ve aslında demokratik teamüllere uygun hareket edilmesi konusunda da herkese bir kez daha şans tanıyor. Çok mutluyum. Çok umutlu olarak davayı açmıştım. Kafamda, kazanamayacağım soruları da oldu ama sonucun böyle çıkacağına umuyordum, inanıyordum. Umduğum çıktı.”

Bu arada Prof.Dr. Gidener'in açtığı davayı kazandığı haberi Dokuz Eylül Üniversitesi'nde kulaktan kulağa hızla yayılırken, özellikle hem Prof.Dr. Füzün'ün hem de Prof.Dr. Gidener'in görev yaptığı Tıp Fakültesi'nde mahkeme kararı günün konusu oldu.

Mahkeme kararıyla ilk kez bir üniversite rektörünün atamasının iptal edilmesiyle ilgili Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün tepkisi merak edilirken, bir çok öğretim üyesi yargı kararıyla rektör atamasının iptalinin sözkonusu olabileceğini belirtti. Öğretim üyeleri gelişmeleri dikkatli izlediklerini önümüzdeki günlerde birçok değişikliğin olabileceğini söyledi.

SEÇİMDE KİM KAZANDI?

İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nde rektörlük için 18 Haziran'da yapılan seçimde 7 aday yarıştı. 1183 öğretim üyesi oy kullandı. Seçimin galibi oyların 564'ünü (yüzde 47'sini) alan Başhekim Prof.Dr. Sedef Gidener oldu. Prof. Dr. Gidener'i ise 181 oyla (Yüzde 15 oy oranı) Prof. Dr. Mehmet Füzün izledi. Seçimden üçüncü sırada Prof. Dr. Halil Köse oldu. Köse 165 oy aldı, adaylardan Prof. Dr. Mehmet Siraç Dilber'e sandıktan 125 oy çıktı. Prof. Dr. Atila Akkoçlu 69, Prof. Dr. Hale Akpınar 54, Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman 9 oy alabildi. 16 oy da geçersiz sayıldı ya da boş çıktı.
Seçimden sonra Prof. Dr. Köse çekildiğini bildirdi. YÖK'e giden listede adı yer alan Prof. Dr. Köse, YÖK'e mülakata gitmedi. Üçüncü sıraya Prof. Dr. Dilber yerleşti. YÖK'ün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderdiği listede sırasıyla Prof. Dr. Gidener, Prof. Dr. Füzün ve Prof. Dr. Dilber'in isimleri yer aldı. Prof. Dr. Füzün listenin ikinci sırasından rektör atandı.