BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Dokunulmazlıkta AK Parti'yi bekleyen risk Selvi açıkladı

Abdülkadir Selvi, dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği oylamasında parti kulislerini yazdı.

Abone ol

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinde AK Parti'nin referandum riskiyle karşı karşıya olduğunu yazdı.

Anayasa değişikliğinin referanduma kalmadan geçmesi için 367 oya ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Selvi, "Dokunulmazlıkta referandum riski" başlıklı köşesinde partilerdeki olası fireleri ele aldı.

CHP'DE KAÇ 'EVET' ÇIKACAK?

"MHP'de ciddi fire görünmüyor" diye tahminde bulunan yazar, CHP'de ise işlerin karışık olduğu görüşünde. Selvi'ye göre 'CHP'de kaç fire olacak?' diye değil 'kaç vekil evet oyu verecek?' diye sorulmalı.

Oylamanın gizli yapıldığını hatırlatan yazar, "CHP’de evet diyeceklerin sayısı bir elin parmaklarını geçmeyebilir. Ya da CHP çok ince bir hesap yapıp, iktidarı referandum aralığına oturtabilir." diye yazdı.

AK PARTİ'DE FİRE 10'U GEÇMEZ

AK Parti'de firenin 10'u geçmeyeceği iddiasında bulunan Selvi, CHP'nin tavrıyla iktidarın karşı karşıya kalacağı soruları paylaştı:

"Ancak 367 aşılmaz da referanduma gitmek zorunda kalınırsa ne yapılacak? Şehitlerin geldiği, terörle mücadelenin devam ettiği bir sırada milletvekili dokunulmazlığı için referanduma gitmek halka nasıl anlatılacak?"

ANLAMSIZ VE CİDDİ RİSK

AK Parti’yi bu tür hesaplar yapmaya iten neden CHP’nin tavrı olduğunu savunan Selvi, iki alternatifli bir strateji izlediği düşünülen ana muhalefetin planını okurlarına duyurdu:

1-) Oylama gizli olduğu için kaç oy çıkarsa çıksın, biz destek verdik, fireler AK Parti’den diyecekler.

2-) Referandumu zorunlu kılan bir sayı ile geçirerek, iktidarı referanduma gitmek zorunda bırakacaklar.

CHP bu kadar ince hesaba dayalı bir strateji izleyebilir mi, orasını bilmem ama iktidar, dokunulmazlıklar konusunda referanduma gidilmesini anlamsız ve ciddi bir risk olarak görüyor.

Yazının tamamı için