BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,74
ALTIN 2.506,53
HABER /  GÜNCEL

Dokunulmazlıkları kaldırılması AYM'den flaş karar

Anayasa Mahkemesi-AYM, CHP ve HDP'nin dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin yasal düzenlemenin iptaline yönelik başvurusunu reddetti.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi (AYM) heyeti, bazı CHP ve HDP milletvekillerinin "dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğün durdurulması" istemiyle yaptıkları başvuruları birleştirerek ele aldı.

Heyet, başvuruları reddetti.

Yüksek Mahkeme'nin ret gerekçesinin, yazımın tamamlanmasının ardından öğleden sonra açıklanacağı öğrenildi.

HDP ve bazı CHP milletvekilleri, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Yüksek Mahkeme'ye başvurmuştu.

Başvuruların, Anayasa'nın 85. maddesi uyarınca yapıldığı bildirilmişti.

ANAYASA'NIN 85. MADDESİ

Anayasa'nın 85. maddesine göre, milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına veya milletvekilliğinin düşmesine ilişkin karar verilmesi hallerinde, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten başlayarak 7 gün içerisinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın, Anayasa, kanun veya İçtüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için Yüksek Mahkeme'ye başvurabiliyor. Aynı maddede, Anayasa Mahkemesinin, iptal istemini 15 gün içerisinde kesin karara bağlaması hükmü yer alıyor.