BIST 9.459
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.497,98
HABER /  GÜNCEL

Dokunulmazlık kalktı mı oylama sonuçları referandum için...

Dokunulmazlık oylaması sonucu açıklandı. Dokunulmazlıklıklar kalktı. Teklif 376 oyla kabul edildi, referanduma gerek kalmadı. Dokunulmazlık oylaması sonuçları ve yorumları internethaber.com'da.

Abone ol

Dokunulmazlık oylaması sona erdi. Dokunulmazlıklar kalktı mı? Dokunulmazlık oylaması sonucu referandum olur mu? sorularının yanıtları belli oldu. Dokunulmazlıklar 376 oyla kaldırıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri sona erdi. 

TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, teklifin 2 maddesi ve tümü üzerinde gizli oylama yapıldı. Kabul edilmesi için teklifin iki maddesinin ve teklifin tümünün en az 330 'evet' oyu alması gerekiyordu.

DOKUNULMAZLIKLAR KALDIRILDI PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Dokunulmazlık teklifinin kabul edilmesiyle, 138 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılacak. 677 fezleke doğrudan yargıya teslim edilecek.

Dokunulmazlık oylaması hangi partiden kaç vekilin fezlekesi var

Ancak Cumhurbaşkanı'nın teklifi istemesi halinde referanduma götürme yetkisi bulunuyor. Ayrıca Cumhurbaşkanının önüne gelen yasayı Meclis'e yeniden görüşülmek üzere iade etme yetkisi de var.

ERDOĞAN'DAN REFERANDUM SİNYALİ

Dokunulmazlık oylamasının devam ettiği saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama geldi. Trabzon'da konuşan Erdoğan, teklifin kabul edilmemesi durumuda 'referandum' olacağını söyledi.

MECLİS'TE LAİKLİK TARTIŞMASI

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri, laiklik tartışmalarına CHP'li vekillerin protestosu damga vurdu.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı ve grup başkanvekillerine bu konuda söz verdi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Kahraman'ın "anayasadan laiklik kavramının çıkarılması gerektiğine" yönelik açıklamada bulunduğunu savunarak, bu sözleri söylediyse Kahraman'dan Meclis ve kamuoyundan özür dilemesini istedi.

Gök, Kahraman'ın bu şartlar altında Meclis Başkanlığı görevini üstlenerek, oturumu yönetmesini uygun bulmadığını söyledi.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman

TBMM Başkanı Kahraman, bu sözlerinden iki gün sonra bir açıklamada bulunduğunu, anayasayı gayet iyi bildiğini, bu noktada çalışmalar yaptığını anımsattı.

Kahraman, anayasa aykırı bir durumun söz konusu olmadığını, hiçbir kavramın tarifsiz olmayacağını belirterek, "Ben 'tarif yapılması lazım' dedim. Sözlerim doğrudur. Belki aksettirenler yanlış aksettirdi" diye konuştu.

CHP'LİLERDEN ''TÜRKİYE LAİKTİR LAİK KALACAK'' SLOGANLARI

Bu arada CHP milletvekilleri ayağa kalkarak, "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganı attılar. AK Parti milletvekilleri de CHP'ye tepki gösterdi.

Gök'ün itirazlarını sürdürmesi üzerine Kahraman, "Huzuru bozmayalım, boşuna polemiğe girmeyelim. Bu anayasaya ve içtüzüğe, mevzuata bağlıyım; hukuku gayet iyi biliyorum" dedi.

Daha sonra CHP Grup başkanvekilleri Gök ve Özgür Özel dışındaki CHP milletvekilleri salonu terk etti.

1. MADDE 373 OYLA KABUL EDİLDİ

Teklifin birinci maddesinin üzerinde verilen önerge işlemlerinin yapılmasının ardından, gizli oylamaya geçildi.

Teklifin 1. maddesi 138 ret oyuna karşılık 373 oyla kabul edildi. Yapılan gizli oylamada 531 milletvekili oy kullandı. Oylamada 8 çekimser, 9 boş oy çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı.

2. MADDE 374 OYLA KABUL EDİLDİ

Teklifin 2. maddesi de 136 ret oyuna karşılık 374 oyla kabul edildi. Yapılan gizli oylamada 526 milletvekili oy kullandı. Oylamada 4 çekimser, 11 boş oy çıktı; 1 oy geçersiz sayıldı.

TEKLİFİN TÜMÜ ÜZERİNDE OYLAMA

Genel Kurul'da, 2. maddenin kabul edilmesinin ardından teklifin tümü üzerindeki oylamaya geçildi. Teklif 376 oyla referandumsuz kabul edildi.

BİRİNCİ TUR OYLAMA SONUÇLARI