BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.513,09
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Dokunmatik ekranda yepyeni yöntem

Qeexo, dokunmatik ekranlarla olan iletişimimize farklı bir dokunuş getirmeye hazırlanıyor.

Abone ol

Steve Jobs’un ilk iPhone’u adım adım tanıttığı etkinlik hala gözlerimizin önünde. 

Parmak hareketleri ve kaydırmalar ile akıllı telefonu nasıl kullanacağımızı anlatmıştı. O zaman için bir devrim niteliğindeki bu yöntem o kadar içgüdüsel hale geldi ki, ekranlı cihazlarla olan ilişkimizi yeniden tanımladı ve artık bize çok normal geliyor.

İşte Qeexo bunu geliştirmek niyetinde, değiştirmek değil. Yapmak istedikleri sadece parmak ile dokunduğumuz ekranlara daha fazla beceri kazandırmak. Kaliforniya’lı firmanın üzerinde uğraştığı yeni dokunmatik ekran teknolojisiile, cihazlarımız bir parmağın dokunması ile bir kalemin, bir tırnak, hatta parmak eklemi ile ekrana dokunmanın bile farkını algılayabilecek.

silikonvadisi-haber-dokunmatik_ekran_yaklasim_teknoloji_fingersense_2.jpg 
Anlaşılan bu teknolojide gelecek var, çünkü Qeexo bunu geliştirmek için 2.3 milyon Dolar fon almış. “FingerSense” ismi verilen yeni yöntem ile ekranlara farklı şekillerde dokunarak farklı komutlar ve komut setleri oluşturmak mümkün olacak. Bilgisayarlardaki fare tıklamaları, Shift, CTRL, ALT kombinasyonları gibi bir kumanda zenginliğini, FingerSense ile akıllı telefonlar ve tabletlerde de yaşayabiliriz.

Tabii bunun için önce Qeexo firmasının, Apple ve Samsung başta olmak üzere piyasadaki tüm dokunmatik elektronik cihaz üreticilerini ikna etmeleri gerekiyor. Ayrıca başka bir sorun da, tüm bu ezeli rekabet halindeki firmaların hepsini, yeni dokunma çeşitlerini ortak bir standart üzerinde kullanma konusunda da birleştirmeleri lazım.