BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Doktorlara ek ödeme müjdesi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, doktorların ek ödemelerine ilişkin açıklama yaptı.

Abone ol

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu , sağlık çalışanları nın ek ödemelerinde bir sıkıntı olmayacağını söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, sağlıkta kamu özel ortaklığını öngören yasa tasarısının görüşmeleri sırasında, CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin'in sorusu üzerine Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarının ek ödemeleriyle ilgili sıkıntılarının olmayacağını ifade etti.

Müezzinoğlu, ''Bugün Sağlık Bakanlığı olarak imzaladık. Başbakanlığın onayında. Zaten biz arkadaşlara hazırlıklarını yapmalarını da söylemiştik. Dolayısıyla ayın 15'i itibarıyla muhtemelen ödemelerde hiçbir sıkıntı olmadan çalışanlarımız daha öne olduğu gibi bütün haklarınız alacaklar'' dedi.

Milletvekillerinin soruları üzerine kamu özel ortaklığı modeliyle yaklaşık 43 bin 193 yatak yapımını planladıklarını, bunun hesaplanan yatırım tutarının yaklaşık 18 milyar 250 milyon lira olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, 43 bin 193 yatak yapımının 37 tesiste planlandığını söyledi.

Müezzinoğlu, sağlıkta yatak doluluk oranının 365 gün üzerinden yüzde 100'leri yakalamanın mümkün olmadığına işaret ederek, ''Bu mevsimde yatak konusunda yer yer sıkıntılar yaşıyoruz. Yazın öyle mevsimler oluyor ki yatak doluluk oranları yüzde 40-50'lere iniyor. Salgın hastalıklar, mevsimsel hastalıkların arttığı dönemler var. Yatak doluluk oranını illa yüzde 85'lerde tutacağız diye bir projeksiyonu çok reel bulamayız' diye konuştu.

Müezzinoğlu, sağlık hizmetlerinin sunum kalitesinde standartların yükseltilmesi için fiziki mekan ve teknolojik altyapıyı çok hızlı geliştirmek zorunda olduklarını söyledi.

RİSKLERİN ÜSTLENİLMESİNE İTİRAZ

Tasarının, geçen hafta görüşülen ve oylanmadan atlanılan ''borç üstlenilmesi''ne ilişkin maddesi, uzun süre tartışıldı.

Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, mevzuatla ilgili bilgi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, düzenlemenin kamuya ne kadar yük yüklediğini bilmek istediklerini ifade ederek, ''1 aydır ısrarla soruyorum ama yanıt verilmiyor. Bu model sağlık dışında başka alanlara da yaygınlaştırılacak. Hiçbir suiistimal olmasa bile içinde kar unsuru olacağı için klasik modellerden daha pahalıya mal olacak. Özel sektörün sürecin içine girmesinin bedeli olacak, onu kar olarak kamu maliyesinden aktaracağız. Bunun hesabı çıkartılmalı'' dedi.

CHP ve MHP'li milletvekilleri, kamu özel ortaklığıyla yapılacak tesislerde Hazine'nin risk üstlenmesinin doğru olmadığını savunarak, bunun kamuyu zarara uğratacağını ileri sürdü.

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, projenin yürümemesi halinde risklerin üstlenilmesinin söz konusu olacağını belirterek, uygulamanın dünyada örnekleri olduğunu söyledi. Berber'in, ''Siz bir devlet hastanesinde en küçük bir tamiratın 1 yıl yapılamadığını, bundan doğan zararın ne kadar olduğunu biliyor musunuz?'' sorusuna, bazı CHP'li milletvekilleri, ''Hiç öyle bir şey yok'' karşılığını verdi.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, ticari alanlarla ilgili tasarruf yetkisinin Sağlık Bakanlığı'nda olacağını belirterek, ''Biz Bakanlığa model açıyoruz. Kaç hastanenin bu modelle yapılacağının yetkisi de Bakanlıkta'' dedi.

HASTANE GARANTİSİ VERECEKLER

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, iktidarın düzenlemeyle Türkiye'nin geleceğini bağladığını savunarak, ''Bu sizi de zor duruma sokar. Bu iş sadece para işi değil. Bahsedilen 30 milyar değil, 100 milyarı geçiyor. Hastanelerdeki hemşire ve doktorlar evine ekmek götürmek için işletmeyi kara geçirmek zorundadır. Hastane kar etmediğinde, kamu hastane birlikleri genel sekreterlerinin işlerine son verilecek. Hastane kara geçsin diye insanlık dışı işler yapılacak, nitekim yapılıyor. Halkın sağlığı tehlikeye atılıyor. Paradan anlamadığım halde burada pislikler olduğunu görüyorum'' diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, ''Böyle bir model dünyada yok. Adama çifte kavrulmuş vereceğiz. Öz paran olsa da kredi kullan, biz kredinin risklerini üstleniyoruz diye çırpınıyoruz'' dedi.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, yap-işlet-devret modelini havaalanları, liman ve otoyollarda olmak üzere en çok kullanan bakanlık olduklarını belirterek, ''Havaalanlarında verdiğimiz yolcu garantisiyle kamuya gelen pay 610 milyon dolardır. Biz o garantiyi vermesek, işletmeciye bıraksaydık, kamu bundan mahrum kalabilirdi'' dedi.

CHP'li Atıcı'nın ''Burada da hasta garantisi mi verecekler?'' demesi, Komisyon'da gülüşmelere yol açtı.

Konuşmaların ardından tasarı kabul edildi.