BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.420,40
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Doğum parası alma 2018 şartları neler başvuru sayfası

Doğum parası nasıl alınır, doğum parası alma şartları 2018 başvuru sayfasına giriş deyatları haberimizde. Devlet tarafından anneye verilen doğum parası ikinci ve üçüncü çocukta daha artıyor. Birinci çocuk için doğum parası 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü çocuk için ise 600 lira. Peki doğum parası nasıl alınır hangi kurumlara başvuru yapılır?

Abone ol

Doğum parası nasıl alınır, doğum parası alma şartları nelerdir, kimler ne kadar doğum parası alır soruları merak konusu oldu. Devlet tarafından doğum yapan anneye her çocuk için verilen para anlamına gelen doğum parası almak için ilk şart annenin doğum yapması ve en az 90 gün kısa vadeli sigorta priminin yatırılmış olması. Peki doğum yardımı parası 2018 yılında ne kadar oldu?

DOĞUM PARASI NEDİR: Sigortalı olarak herhangi bir iş yerinde çalışan kadınların doğum yapması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli şartlarda uygulanan bir doğum yardımıdır. Doğum yardımından yalnızca Türk vatandaşları ve mavi kartlılar faydalanabilirler. Annenin ya da babanın veya her ikisinin Türk vatandaşı olması halinde doğum yardımından faydalanmak mümkündür. Yalnızca annenin Türk vatandaşı olması halinde doğum yardımından faydalanabileceği gibi, yalnızca babanın Türk vatandaşı olması halinde de doğum yardımından faydalanabilir.

Doğum parasından yararlanmak için belirli şartlar şunlardır;

• Doğum öncesi izinin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermiş olmaması

• Belirtilen süreler dahilinde iş yerinde çalışmamış olması

• Doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta priminin yatırılmış olması

• Doğumun gerçekleşmiş olması gerekir.

Doğum yardımı için nereye başvuru yapılmalıdır?

Doğum yardımını yapacak olan makam Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır. Başvuruları aşağıda belirtilen makamlara yapabilirsiniz;

• Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükler

i• Sosyal Hizmet Merkezlerine yapacaktır. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da Büyükelçilikler veya Konsolosluklar aracılığıyla başvurularını yapabilirler.

2018 DOĞUM YARDIMI ÜCRETLERİ NE KADAR: Doğum yardımının 2018 yılında ne kadar olacağı konusunda Bakanlığımız tarafından henüz bir açıklama gelmedi. Bunun için 2018 yılı için ödenebilecek tutarlar bakanlık tarafından yeni bir açıklama gelene kadar aşağıda belirtilen rakamlar geçerli olmaya devam edecektir.

• Birinci çocuk için 300 TL alınabilir.

• İkinci çocuk için 400 TL alınabilir.

• Üçüncü çocuk için de 600 TL ödeme yapılmaktadır.