BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.505,76
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Doğu’ya pozitif ayrımcılık

Milli Eğitim Bakanı Çelik kanayan bir yarayı tartışmaya açtı.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'nin eğitim açısından dezavantajlı olan bölgelerine sınavlarda fırsat eşitliği tanınması için getirdiği teklifini tartışmaya açtı.

Fırsat eşitsizliğinin sona erdirilmesi için Amerika'da uygulanan dezavantajlı bölgelere ekstra puan uygulamasını öne çıkaran Çelik, bu uygulamanın kamuoyunda tartışılmasını istedi.

UZMANLARA ÇAĞRI

Çelik şöyle konuştu: “Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki çocuklarımız da, Çankaya'daki, Kadıköy'deki, Nişantaşı'ndaki çocuklarımız üniversite sınavına girerken aynı sorulara muhatap oluyorlar. Verdikleri cevaplar aynı kıstaslara göre değerlendiriliyor. Aynı şey, ilköğretimden ortaöğretime geçerken de söz konusu. Halbuki ABD'de dezavantajlı bölgelerin dezavantajlarını asgariye indirecek uygulamalar yapılıyor. Dezavantajın oranına göre ekstra puanlar verilir. Bu, MEB'in şu anda uyguladığı, uygulamaya karar verdiği bir şey değildir. Ben kamuoyunda tartışılsın diye bunu ilk defa burada ifade ediyorum. Lütfen, bu işe aklı eren, sistemi bilen bütün eğitim uzmanlarımız, düşünce adamlarımız, bu alanda da 'fırsat eşitliği nasıl oluşturabiliriz' üzerinde kafa yorsunlar. Ben bunu tartışmaya açıyorum.”

Bakan Çelik İngiltere'de de eğitim müfredatının merkezden belirlendiğini, ancak ilçe ilçe farklı şekilde uygulamalara gidilebildiğini örnek gösterdi.