BIST 8.748
DOLAR 32,33
EURO 35,16
ALTIN 2.242,24

Doğu Perinçek nereli eşi ve çocukları kimdir?

Aydınlık Gazetesi'nin de sahibi olan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek kimdir, aslen nereli ve kaç yaşındadır? Doğu Perinçek'in eşi Şule Perinçek ve çocukları hakkında merak edilenleri yaşam biyografisinde derledik.

Doğu Perinçek 17 Haziran 1942 yılında Gaziantep’te dünyaya gelmiştir. Ancak Doğu Perinçek aslen Erzincanlıdır. Sadık ve Lebibe Perinçek’in oğlu olan Doğu Perinçek, ilk çocukluk yıllarını babasının yedek subaylık ve yargıçlık görevleri nedeniyle Gaziantep, Antakya ve Diyarbakır’da geçirdi. Perinçek'in babası 4 dönem Adalet Partisi milletvekili olarak görev yaptı. Beş yaşından sonra Ankara’da büyüyen Doğu Perinçek, Ankara Sarar İlkokulu, Atatürk Lisesi ve Bahçelievler Deneme Lisesi’nde ilk ve orta öğrenim gördü.


ASIL MESLEĞİ NE? : Üniversite yıllarında, 1962 ve 1963’te toplam 10 ay Almanya’da işçilik yapan Doğu Perinçek bu sırada Almanca öğrendi. Haziran 1964'de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi ve Kamu Hukuku (Devlet Teorisi ve Kamu Hürriyetleri) kürsüsüne asistan olarak girdi. 1968'de Hukuk doktoru olmuştur. Doktora tezinin konusu ve ilk kitabı, Türkiye’de Siyasi Partilerin İç Düzeni ve Yasaklanması Rejimi' dir. 1964 yılında dünya görüşü olarak Bilimsel Sosyalizmi benimsedi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi ve Bilim Kurulu Üyesi, Güvenlik Komitesi Başkanı, TİP içindeki Devrimci Muhalefet hareketinin önderlerindendir. Kasım 1968' de arkadaşlarıyla birlikte Aydınlık dergisini kurdu ve yayınlamaya başladı. Temmuz 1969'da İşçi-Köylü gazetesinin kurucusu ve başyazarı oldu.

DARBE DÖNEMİ: 12 Mart 1971 askerî darbesinden sonra yargılandı. 20 yıl hapis cezasına hükmedildi. Temmuz 1974’te genel afla serbest bırakıldı. 28 Ocak 1978'de Aydınlık davasının aklanmasıyla sonuçlanması üzerine Türkiye İşçi Köylü Partisi’nin kuruluşuna önderlik etti ve ilk Genel Başkan oldu.

Doğu Perinçek gazeteci Şule Perinçek ile evli. Doğu Perinçek'in bu evliliğinden 4 çocuğu bulunuyor.  Doğu Perinçek'in çocuklarının isimleri Mehmet Perinçek, Can Perinçek, Zeynep Perinçek ve Kiraz Perinçek


AYDINLIK GAZETESİ'NİN SAHİBİ OLDU : 20 Mart 1978'de Günlük Aydınlık gazetesinin kuruluşuna ve yayınına önderlik etti ve başyazarlık yaptı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra tutuklandı ve 1985 Martında serbest bırakıldı. Ocak 1987'de Haftalık 2000’e Doğru dergisinin yayınlanmasına önderlik etti. Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarlık görevlerinde bulundu. 10 Nisan 1990'da “Sansür Sürgün Kararnamesi”nin çıkarılmasıyla hakkında tutuklama kararı verildi. Diyarbakır Cezaevi’nde üç ay tutuklu kaldı. 1991 yılında TCK 141. maddesinin kaldırılmasıyla siyasal haklarına kavuştu ve Temmuz ayında Sosyalist Parti 2. Büyük Kongresi’nde Genel Başkanlığa seçildi. Temmuz 1992’de Sosyalist Parti’nin Anayasa Mahkemesi’nce kapatılması üzerine kurulan İşçi Partisi Genel Başkanı oldu. Ancak Perinçek hakkında 1991 seçimlerinde TRT’de yapılan Liderler Açık Oturumu’nda yaptığı konuşma nedeniyle Terörle Mücadele Yasası 8. maddeye dayanılarak verilen 14 ay hapis cezası uygulandı. Perinçek, 8 Ağustos 1999’a kadar 10 ay 10 gün Haymana Cezaevi’nde kaldı. Perinçek 2015 yılında Vatan Partisi'ni kurdu ve genel başkanı oldu.

ERGENEKON DAVASI : Doğu Perinçek, 21 Mart 2008 günü evine baskın yapılmak suretiyle, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve baş yazarı, gazeteci İlhan Selçuk, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ile birlikte gözaltına alındı. Ergenekon Operasyonu soruşturması dahilinde, yasadışı örgüte üye olmak ve devlete ait gizli belgeleri bulundurmak gerekçesiyle tutuklandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Perinçek, 5 Ağustos 2013'te 117 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 6 Mart 2014 tarihinde Özel Yetkili Mahkemelerin TBMM kararı ile kaldırılmasının ardından Perinçek, 10 Mart 2014 akşamında tahliye edildi.

PERİNÇEK'İN EŞİ SULE PERİNÇEK VE ÇOCUKLARI : Doğu Perinçek gazeteci Şule Perinçek ile evlidir. Doğu Perinçek ile karısı Şule Perinçek'in 4 çocukları var. Doğu Perinçek, çok iyi Almanca ve orta derecede İngilizce biliyor.

Doğu Perinçek'in çocuklarının isimleri Mehmet Perinçek, Can Perinçek, Zeynep Perinçek ve Kiraz Perinçek