BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,71
ALTIN 2.490,97
HABER /  DÜNYA

Doğu Çin denizinde tansiyon yükseldi

Japonya, Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı adaların yakınlarında 4 Çin gemisi tespit ettiğini açıkladı

Abone ol

Japonya sahil güvenlik ekipleri, Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı adaların yakınlarında 4 Çin gemisi bulunduğunu açıkladı.

Kyodo haber ajansı, tartışmalı adalar yakınlarında Çin'e ait 4 sahil güvenlik gemisi görüldüğünü duyurdu

Japonya, 1 Kasım'da Doğu Çin Denizi'nde petrol arama çalışmaları nedeniyle Çin'e protesto notası vermişti.

Dışişleri Bakanı Fumio Kişida, yaptığı açıklamada Çin'in bölgede petrol ve doğal gaz arama çalışmalarının "son derece üzüntü verici" olduğunu belirtmişti. 

Japonya, eylül ayında da Çin'e ait 8 savaş uçağının tartışmalı Doğu Çin Denizi üzerinde uçmasının ardından Pekin'in bölgedeki faaliyetlerini takibe devam edeceğini açıklamıştı.

Doğu Çin Denizi'nde 5 ada ve 3 kayalıktan oluşan takımadalar, Çin ve Japonya arasında uzun süredir egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Takımadalar, Japonya'da "Senkaku", Çin'de "Diaoyü" olarak adlandırılıyor. Çin ve Japonya arasındaki gerilim, 2012'de Tokyo yönetiminin söz konusu takımadaları "kamulaştırdığını" açıklamasının ardından tırmanmıştı.

Japonya, takımadaların kendi kara suları içinde bulunduğunu ileri sürüyor ve adaların bulunduğu bölgeye gözetleme gemileri gönderen Çin'i, kara sularını ihlal etmekle suçluyor. Adalar yakınlarında devriye gezen Japon ve Çin gemileri, sık sık birbirlerine uyarı gönderiyor.​​